Adakah Baldur’s Gate 3 akan berada di Konsol?

61

“Baldur’s Gate 3” (pendek kata BG3) ialah salah satu permainan terbesar yang akan dilancarkan pada tahun 2023. Ia meneruskan siri Baldur’s Gate, yang kebanyakannya merupakan francais PC-centric. Tetapi, dengan konsol moden yang lebih popular dan berkuasa berbanding sebelum ini, pemilik PlayStation dan Xbox juga tidak sabar-sabar untuk mencuba permainan ini.

Adakah Baldur's Gate 3 akan berada di Konsol?

Panduan ini akan melihat pada keserasian konsol Baldur’s Gate 3.

Baldur’s Gate 3 pada Konsol

Pada pelancaran, Baldur’s Gate 3 hanya tersedia untuk pemain Windows. Walau bagaimanapun, pelbagai versi permainan lain telah dalam pembangunan dan ditetapkan untuk keluaran akan datang. Itu termasuk versi konsol untuk kedua-dua PlayStation 5 dan Xbox Series X/S. Berikut ialah scoop penuh untuk setiap konsol.

PlayStation

Peminat PlayStation tidak perlu menunggu terlalu lama selepas pelancaran awal permainan untuk memainkan Baldur’s Gate 3 dengan pad permainan mereka. Permainan ini ditetapkan untuk dikeluarkan untuk konsol PlayStation 5 pada 6 September, kira-kira sebulan selepas keluaran PCnya.

Walau bagaimanapun, BG3 tidak akan tersedia untuk PS4 disebabkan oleh pengehadan peranti gen terakhir. Tetapi pengguna PS5 sepatutnya dapat menikmati pengalaman hebat bermain permainan pada konsol rumah mereka.

Xbox

Versi Xbox Series X/S Baldur’s Gate 3 disahkan sedang dalam kerja, tetapi ia belum mempunyai tarikh keluaran rasmi lagi. Ini bermakna pemilik Xbox perlu menunggu lebih lama sebelum mereka boleh membeli dan bermain permainan pada konsol mereka.

Apabila ditanya mengapa versi Xbox sangat lambat untuk keluar, pembangun membuat siaran Reddit. Mereka menjelaskan bahawa versi Xbox mereka mempunyai beberapa masalah teknikal, terutamanya apabila cuba menjalankan permainan dalam koperasi skrin belah.

Mereka menambah bahawa mereka masih mengusahakan versi dan akan mengumumkan tarikh keluaran apabila mereka yakin dengan kualiti dan prestasi produk. Dari segi bila versi Xbox akan keluar, syarikat itu tidak memberikan apa-apa jenis jangka masa. Ia boleh menjadi minggu, bulan, atau lebih lama.

Tukar

Peminat Nintendo Switch, malangnya, tidak akan dapat memainkan Baldur’s Gate 3 pada platform pilihan mereka. Syarikat itu hanya mengesahkan versi konsol untuk PlayStation 5 dan Xbox Series X/S. Tiada laporan versi Switch.

Ini mungkin disebabkan oleh had teknikal Suis. Baldur’s Gate 3 adalah permainan yang kaya dan terperinci dengan dunia yang luas dan berbilang pemain koperasi yang lancar. Ada kemungkinan bahawa Suis tidak dilengkapi untuk mengendalikan permainan dalam keadaan semasanya.

Berkemungkinan terdapat keluaran Switch pada masa hadapan, kerana permainan lain yang sebelum ini menjadi Xbox dan PlayStation sahaja telah berakhir di Switch. Tetapi, buat masa ini, ia kelihatan tidak berkemungkinan.

Apakah Platform Lain yang Digunakan oleh Baldur’s Gate 3?

Selain konsol, Baldur’s Gate kini tersedia untuk peranti Windows dan Steam Deck. Ia juga mendapat tarikh keluaran Mac pada 6 September 2023, iaitu tarikh yang sama dengan versi PS5.

Adakah Terdapat Sokongan Merentas Platform untuk Konsol?

Dari segi sokongan merentas platform, Baldur’s Gate 3 tidak mempunyai berbilang platform merentas semasa pelancaran. Ini bermakna pemain PS5 tidak akan dapat menyambung dengan pemain PC. Kemungkinan besar, apabila versi Xbox keluar, pemain tidak akan dapat melakukan koperasi dengan pemain PS5, PC atau Mac, sama ada.

Dengan itu, ini mungkin berubah pada masa akan datang. Terdapat kemungkinan bahawa permainan boleh mendapat kemas kini pada beberapa peringkat yang mungkin membolehkan pemain pada konsol yang berbeza untuk bekerjasama. Sementara itu, ia bukan satu pilihan.

Baldur’s Gate 3, walau bagaimanapun, menyokong perkembangan merentas platform. Ini bermakna anda boleh memulakan permainan pada PC, dan kemudian beralih ke PS5 anda dan mengakses fail simpan dan aksara yang sama. Apa yang anda perlu lakukan untuk membolehkan ini ialah membuat akaun Larian untuk menyimpan fail anda dalam talian.

Perbezaan Bermain di Konsol

Dari segi sejarah, permainan Baldur’s Gate telah dikeluarkan terutamanya untuk komputer sahaja dan direka bentuk dengan mengambil kira kawalan tetikus dan papan kekunci. Baldur’s Gate 3 akan berbeza, dan pengalaman bermain pada konsol tidak akan sama seperti pada PC.

Kawalan

Boleh dikatakan perbezaan terbesar antara kedua-dua sistem adalah kawalan. Pada PC, pemain boleh menggunakan tetikus untuk menunjuk dan mengklik untuk membimbing watak mereka dan menavigasi menu. Mereka juga mempunyai semua kekunci papan kekunci untuk perkara seperti mantra dan kebolehan.

Pengawal konsol sangat berbeza, dengan kayu analog dan pilihan butang yang agak kecil. Untuk Baldur’s Gate 3, kayu analog akan membolehkan pemain membimbing watak mereka. Rangkaian butang yang lebih kecil boleh menyebabkan lebih banyak masa dihabiskan dalam menu dan rentak permainan yang lebih perlahan secara keseluruhan.

Grafik

Walaupun konsol moden seperti PlayStation 5 dan Xbox Series X mempunyai keupayaan grafik yang hebat, PC masih mendahului dalam prestasi visual. Manfaat PC ialah anda boleh menaik taraf kad grafik dan pemproses dari semasa ke semasa untuk menjadikan peranti lebih berkuasa dan mendapatkan hasil yang lebih baik.

Itu tidak berlaku dengan konsol, yang mempunyai set tetap komponen dalaman. Oleh sebab itu, prestasi grafik mungkin tidak begitu jelas dan lancar pada konsol. Ia sepatutnya masih menjadi permainan yang sangat cantik untuk dimainkan, tetapi tidak begitu bagus seperti pada PC mewah.

tetapan

Satu lagi perbezaan besar antara versi komputer dan konsol berkenaan dengan tetapan. Pada komputer, Baldur’s Gate 3 dilengkapi dengan rangkaian besar tetapan grafik dan kawalan untuk disesuaikan oleh pengguna. Ini adalah perkara biasa untuk permainan PC.

Versi konsol permainan tidak dijangka akan dilancarkan dengan mana-mana sahaja berhampiran julat pilihan yang sama. Masih terdapat beberapa cara untuk melaraskan dan menyesuaikan pengalaman permainan, tetapi tidak sebanyak pada PC. Selain itu, versi PC mempunyai sokongan mod (walaupun biasanya terhad kepada Windows pada mulanya), yang menawarkan lebih banyak penyesuaian. Tetapi mod tidak tersedia pada konsol.

Soalan Lazim

Sekiranya saya bermain di konsol atau komputer?

Ia bergantung. Jika anda mempunyai komputer mewah dan suka bermain di PC secara umum, anda akan mendapat pengalaman hebat Baldur’s Gate 3 dengan versi Windows. Jika PC anda tidak mempunyai spesifikasi yang betul untuk menghadapi permainan, mungkin lebih baik untuk menunggu dan membeli salah satu versi konsol.

Adakah terdapat kelebihan untuk bermain di konsol?

Permainan ini tidak lebih mudah atau sukar pada konsol, dan sesetengah orang lebih suka pengalaman konsol. Dengan konsol, anda boleh menikmati permainan pada skrin TV yang besar dan duduk di atas sofa atau kerusi berlengan sambil bermain, contohnya. Ramai pemain menyukai gaya permainan sinematik yang lebih selesa ini. Kelebihan lain ialah, jika anda mempunyai rakan yang juga pemain konsol, anda boleh bermain koperasi dengan mereka.

Konsol Sertai Keseronokan untuk Baldur’s Gate 3

Baldur’s Gate 3 sedang diperkatakan sebagai salah satu permainan terbaik tahun ini setakat ini. Memandangkan ia tersedia pada lebih banyak platform, lebih ramai pemain akan dapat mencubanya dan menikmatinya sendiri. Pemain suis malangnya diketepikan, dan peminat Xbox perlu menunggu, tetapi jelas bahawa Larian Studios cuba untuk menyediakan permainan untuk seberapa ramai pemain yang mungkin.

Versi permainan yang manakah anda bercadang untuk membeli? Adakah anda fikir versi Switch mungkin akan keluar suatu hari nanti? Kongsikan pendapat anda di bahagian komen.