Adakah Baldur’s Gate 3 Cross Platform? Belum lagi

41

Selepas banyak gembar-gembur dan jangkaan, “Baldur’s Gate 3” telah dikeluarkan. Tetapi, sebelum terjun ke dalam permainan, ramai pemain akan ingin mengetahui sama ada ia mempunyai sokongan merentas platform atau tidak. Ini boleh menjejaskan versi permainan yang anda pilih untuk dibeli.

Adakah Baldur's Gate 3 Cross Platform?  Belum lagi

Panduan ini akan melihat keupayaan merentas platform Baldur’s Gate 3.

Adakah Baldur’s Gate 3 Mempunyai Multiplayer Merentas Platform?

Peminat gembira mendengar bahawa Baldur’s Gate 3 mempunyai sokongan berbilang pemain, membenarkan sehingga empat pemain untuk bekerjasama dan mengembara bersama. Walau bagaimanapun, pembangun telah mengesahkan bahawa, pada pelancaran, permainan itu tidak akan menyokong berbilang platform merentas platform.

Ini bermakna jika anda membeli permainan pada PC, anda tidak akan dapat bekerjasama dengan rakan anda pada versi PlayStation (yang dikeluarkan pada 6 September) dan sebaliknya. Versi Xbox masih belum mempunyai tarikh keluaran, tetapi ia tersirat bahawa ia juga tidak akan mempunyai sokongan merentas platform.

Walau bagaimanapun, permainan silang berfungsi antara pengguna Mac dan Windows, sekurang-kurangnya. Ia juga berfungsi antara dua platform pengedaran permainan besar, Steam dan GOG. Jadi, jika anda menggunakan Windows dan membeli Baldur’s Gate 3 di Steam, anda sepatutnya tidak menghadapi masalah untuk menyambung dengan rakan pada Mac yang membelinya melalui GOG.

Bolehkah BG3 Mendapat Sokongan Merentas Platform pada Masa Depan?

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pembangun permainan, Larian Studios, hanya mengesahkan bahawa tidak akan ada berbilang platform merentas semasa pelancaran. Ini tidak semestinya bermakna perkara tidak boleh berubah pada masa hadapan.

Banyak permainan lain telah dikeluarkan pada masa lalu tanpa ciri atau keupayaan tertentu semasa pelancaran. Kemudian, beberapa bulan atau mungkin setahun kemudian, ciri tersebut telah ditambal melalui kemas kini.

Jadi, sudah pasti ada kemungkinan bahawa Baldur’s Gate 3 boleh menerima tampung merentas platform yang besar pada masa hadapan. Ini boleh membolehkan pemain konsol dan komputer menikmati permainan bersama-sama. Tetapi, buat masa ini, tiada berita tentang ini, hanya spekulasi. Pemain hanya perlu menunggu dan melihat sama ada ciri itu tiba suatu hari nanti.

Adakah Baldur’s Gate 3 Mempunyai Kemajuan Merentas Platform?

Baldur’s Gate 3 mungkin tidak mempunyai berbilang platform merentas platform, tetapi perkembangan merentas platform adalah cerita yang berbeza. Nasib baik untuk pemain yang memiliki berbilang sistem dan suka bermain permainan pada peranti yang berbeza, permainan ini menyokong perkembangan merentas platform.

Ini bermakna anda boleh bermain pada konsol anda, PC atau malah Steam Deck dan mengakses fail simpanan yang sama merentas semua platform. Ini sangat berguna untuk mereka yang mungkin suka, sebagai contoh, memulakan permainan pada PC mereka dan kemudian mengambil simpanan yang sama pada Steam Deck semasa dalam perjalanan.

Cara Menyediakan Kemajuan Merentas Platform

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa perkembangan merentas platform tidak hanya akan diaktifkan secara lalai. Anda perlu melalui beberapa langkah pantas dan membuat akaun Larian rasmi untuk menyambungkan fail simpanan anda merentas peranti. Anda juga perlu mengesahkan bahawa ciri “Simpan Silang” didayakan dalam tetapan permainan.

Sebaik-baiknya, adalah lebih baik untuk menyediakan akaun anda sebelum memulakan permainan untuk kali pertama. Begini cara melakukannya:

  1. Pergi ke laman web rasmi Larian.
  2. Buat akaun baharu dengan alamat e-mel pilihan anda, atau log masuk melalui Steam atau GOG.
  3. Pilih nama pengguna dan kata laluan unik untuk akaun, kemudian sahkannya melalui pautan e-mel pengesahan.
  4. Lancarkan Baldur’s Gate 3.
  5. Jika ini kali pertama anda dalam permainan, ia akan menggesa anda untuk menyediakan simpan silang dan log masuk ke akaun Larian anda.
  6. Jika anda pernah bermain permainan itu sebelum ini, sebaliknya anda perlu pergi ke “Pilihan” dan cari “Simpan Silang” dalam menu “Main Permainan”. Hidupkan dan log masuk ke akaun Larian anda untuk menyelesaikan penyediaannya.

Kemudian, jika anda memulakan permainan pada peranti lain, ikut sahaja gesaan persediaan silang silang awal dan log masuk dengan akaun Larian yang sama setiap kali untuk menyegerakkan simpanan anda. Lima fail simpan terakhir akan tersedia untuk anda merentas mana-mana peranti yang anda pilih untuk bermain.

Platform manakah Baldur’s Gate 3 Tersedia?

Memandangkan Baldur’s Gate 3 tidak mempunyai berbilang platform merentas platform buat masa ini, pemain mungkin perlu memilih dengan teliti apabila memutuskan versi yang hendak dibeli. Jika anda ingin bermain dengan rakan-rakan, sebaiknya semua orang memilih platform yang sama. Berikut ialah senarai penuh platform yang tersedia.

Windows

Buat masa ini, cara utama untuk bermain Baldur’s Gate 3 adalah pada komputer Windows atau komputer riba. Permainan ini boleh dibeli di kedai dalam talian utama seperti Steam atau GOG. Adalah disyorkan untuk mempunyai sekurang-kurangnya pemproses yang agak baharu (Intel i7 8700K atau Ryzen 5 3600), 16GB RAM, 150GB storan dan kad grafik yang baik (sekurang-kurangnya 4GB VRAM) untuk menjalankan permainan dengan baik.

Dek Stim

Permainan ini juga boleh dimainkan pada peranti pegang tangan Steam Deck. Pada mulanya, pengguna Steam Deck terpaksa berhadapan dengan ranap ranap, tetapi mereka kini nampaknya kebanyakannya telah diperbaiki dan permainan sepatutnya berjalan dengan baik pada peranti ini.

Mac

Baldur’s Gate 3 ditetapkan untuk dikeluarkan pada 6 September untuk peranti Mac.

PlayStation

Tarikh keluaran 6 September juga digunakan untuk versi konsol pertama permainan di PlayStation 5.

Xbox

Larian Studios telah mengesahkan bahawa versi Xbox Series S/X Baldur’s Gate 3 sedang dalam usaha. Walau bagaimanapun, masih belum ada sebarang tarikh keluaran rasmi, jadi pemain Xbox mungkin menunggu seketika sebelum mereka boleh menyelami permainan pada konsol mereka.

Soalan Lazim

Bolehkah saya bermain Baldur’s Gate 3 dengan rakan-rakan?

Ya, selagi anda semua berada pada platform yang sama, atau pada campuran Windows dan Mac. Pengguna Windows dan Mac boleh bermain bersama tanpa sebarang masalah. Tetapi jika anda mempunyai beberapa rakan di Windows, contohnya, dan yang lain di PlayStation, anda tidak akan dapat bekerjasama. Permainan ini menyokong sehingga empat pemain yang menyertai permainan koperatif.

Apakah platform terbaik untuk bermain Baldur’s Gate 3?

Ia bergantung pada tabiat dan pilihan permainan anda. Dari segi prestasi, versi PC adalah yang terbaik. Selagi anda mempunyai spesifikasi PC yang betul, anda boleh mendapatkan visual yang paling mengagumkan dan prestasi yang jelas pada PC. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin masih lebih suka bermain di konsol jika mereka suka idea melihat dunia permainan di TV skrin besar atau bekerjasama dengan pemain konsol yang lain.

Apakah faedah mengaktifkan simpan silang?

Mencipta akaun Larian dan menyediakan simpan silang bermakna anda akan dapat meneruskan pengembaraan anda pada peranti lain. Simpanan anda tidak akan hanya terikat pada satu komputer atau konsol. Ini mempunyai banyak kelebihan jika anda memiliki permainan pada lebih daripada satu peranti dan ingin bermain dengan watak yang sama. Ia juga relevan jika anda membeli komputer atau konsol baharu dan mahu memainkan Baldur’s Gate 3 di atasnya.

Pilih Platform Anda dengan Bijak dengan Baldur’s Gate 3

Jadi, sementara perkembangan merentas platform adalah pilihan untuk pemain Baldur’s Gate 3, berbilang pemain adalah terhad kepada mana-mana platform yang anda pilih. Itu tidak akan menjadi isu bagi mereka yang merancang untuk menikmati pengembaraan solo. Tetapi, jika anda ingin bermain dengan rakan-rakan, pastikan anda semua memilih platform yang sama untuk dapat bermain bersama.

Sudahkah anda menyediakan simpanan silang untuk Baldur’s Gate 3? Adakah anda fikir pembangun mungkin menambah berbilang platform merentas dalam kemas kini masa hadapan? Kongsi pendapat anda dalam komen.