Adakah Cip Apple Watch Series 9 Berkongsi DNA dengan A16 Bionic iPhone 15?

38
nextpit Apple Watch Ultra 2 Test Wrist
© nextpit

Apple Watch Series 9 dan Apple Watch Ultra 2 (ulasan), kedua-dua model peringkat teratas dalam barisan jam tangan pintar Apple, dilengkapi dengan pemproses berprestasi tinggi yang sama. Butiran tentang cip Apple S9 adalah terhad, kerana Apple biasanya merahsiakan maklumat tersebut. Walau bagaimanapun, laporan dari media Jepun menunjukkan bahawa pemproses ARM jam tangan pintar itu hampir sama dengan cip A16 Bionic yang terdapat dalam model Apple iPhone 15 (ulasan) dan 14 Pro.

  • Baca juga: Apple Watch Series 9, Watch Ultra 2 & Watch SE sebagai perbandingan

Strategi pemproses berskala Apple

Apple tidak memberitahu kami banyak tentang cip ARM S9 baharu dalam Apple Watch Series 9 dan Apple Watch Ultra 2. Pemproses itu mempunyai 60 peratus lebih transistor daripada pendahulunya, yang, jika saya tidak tersalah kira, sepatutnya 5.6 bilion semikonduktor komponen.

Pemproses saraf adalah dua kali lebih pantas dan prestasi pemproses grafik telah meningkat sebanyak 30 peratus berbanding cip dalam Apple Watch 8 (semakan). Ini juga memungkinkan helah, seperti kawalan suara Siri tanpa sambungan internet yang aktif.

  • Langkah demi Langkah: Menambah dan Menggunakan Widget pada Apple Watch
Paparan sisi Apple Watch Ultra 2 dengan muka jam standard

Apple Watch Ultra 2 ialah peneraju semasa Apple Watch, tetapi juga “hanya” mempunyai cip S9 dipasang. / © nextpit

Sebagai laporan oleh EETimes kini mendedahkan, cip Apple S9 yang dimaksudkan adalah berdasarkan cip Apple A16 Bionic yang dihasilkan menggunakan proses 4 nm. Pemproses yang sudah digunakan dalam Apple iPhone 14 Pro (ulasan), serta dalam siri Apple iPhone 15 tahun ini.

Walau bagaimanapun, bukan tanpa mengambil sedikit teras keluar daripada SoC. Dua prestasi dan dua teras kecekapan telah dimatikan. Empat daripada lima teras pengkomputeran asal juga dikebiri dalam cip grafik. Enjin saraf juga terpaksa dihidupkan, meninggalkan empat daripada 16 teras untuk Apple Watch pintar.

Jadi apa yang laporan ini ingin beritahu kami? Reka bentuk cip Apple sememangnya sangat berskala. Pemproses Apple M2, M2 Pro dan Apple M2 Max semuanya berasaskan cipset “Apple A15 Bionic”.

Perkara yang sama berlaku dengan cara untuk Apple M3, M3 Pro dan M3 Max, yang semuanya berasaskan Apple A17 Pro. Ini bermakna Apple boleh menjimatkan pembangunan dan, sudah tentu, kos pengeluaran dengan sangat berkesan. Secara logiknya, anda tidak mahu mempersoalkannya.

Apakah pendapat anda tentang penjimatan harga besar yang Apple lakukan pada chipsetnya? Adakah anda menjangkakan ini, dan adakah anda kini lebih terkejut dengan harga Apple? Atau adakah anda tidak lagi terkejut dengan Apple sama sekali? Tulis pendapat anda dalam komen di bawah dan mari berbincang.

Sumber:
EETimes