Adakah Coinbase Bergerak Keluar dari AS? SEC Datang Mengetuk

15

Selepas Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase, Brian Armstrong, membuat syarikat awam dua tahun lalu, beliau menyebut kemungkinan untuk keluar dari negara itu. Sebabnya, peraturan crypto yang tidak jelas yang boleh menjejaskan jenama dan reputasi syarikat secara negatif.

Adakah Coinbase Bergerak Keluar dari AS?  SEC Datang Mengetuk

Oleh itu, perbincangan mengenai potensi pelaburan di luar negara sedang dalam usaha.

Tetapi apakah skor sebenar antara Coinbase dan AS, dan ke manakah syarikat itu berpotensi berpindah? Artikel ini akan memberitahu anda semua yang anda perlu ketahui.

Kekuatan Yang Mendorong Keputusan Armstrong

Semasa acara di London, Brian Armstrong tidak dapat menyembunyikan kekecewaannya mengenai peraturan yang tidak jelas di AS. Beliau menyebut perbezaan pandangan beberapa pengawal selia, terutamanya mengenai klasifikasi dan organisasi aset digital.

Ini menyebabkan Coinbase, bursa crypto terbesar di AS, menubuhkan Coinbase International Exchange, program baharu yang membolehkan dagangan derivatif crypto oleh pelabur profesional di luar AS Ini termasuk Ethereum dan Bitcoin.

Menurut Armstrong, dia lebih suka Coinbase beroperasi di negara di mana peraturan mempunyai pendekatan yang lebih konsisten. Ambil United Kingdom, sebagai contoh.

Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase tahu betapa pentingnya pasaran kripto di AS Tetapi dia perlu melihat penambahbaikan konkrit dalam peraturan, atau dia melihat kemungkinan penempatan semula syarikat, jika perlu.

Pada masa ini, lebih daripada 50 tindakan penguatkuasaan crypto dimulakan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, satu untuk Bittrex, syarikat saingan Coinbase. Perkara yang sama berlaku untuk Coinbase. Armstrong juga menerima notis Well sebagai amaran tindakan undang-undang.

Lebih-lebih lagi, Armstrong bercakap tentang kekurangan perbezaan antara badan industri crypto yang berbeza. Dia menyebut bahawa pertukaran crypto seperti Coinbase sepatutnya mempunyai peraturan yang sama seperti syarikat perkhidmatan kewangan lain. Dan kawasan terdesentralisasi industri mesti dikawal secara berbeza kerana kekurangan peraturan autoritarian pusat.

Pertukaran Lain Juga Terjejas

Coinbase bukan satu-satunya syarikat yang terjejas. Bittrex, bursa Seattle, juga mengumumkan kemungkinan meninggalkan AS sebelum syarikat itu menerima tuntutan mahkamah daripada SEC. Kraken, pertukaran lain, juga tidak berpuas hati dengan peraturan yang mengelirukan. Syarikat itu secara rasmi menghentikan perkhidmatannya untuk pelanggan Amerika pada Februari lalu kerana penyelesaian dengan SEC.

Tempat Coinbase Pertimbangkan Bergerak

Menurut Owen Lau, pengarah eksekutif di Oppenheimer and Co., Eropah boleh menyediakan rumah yang lebih baik untuk syarikat kerana persekitaran kawal selia yang tidak menentu dan tidak adil di AS Seperti yang dinyatakan, Armstrong melihat UK sebagai tapak pemindahan yang mungkin kerana lebih baik dan peraturan yang lebih stabil.

Di United Kingdom, FCA atau Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan ialah pengawal selia pusat. Entiti ini bertanggungjawab untuk sekuriti dan komoditi perkhidmatan kewangan dan industri crypto. Manakala di AS, badan berasingan wujud untuk setiap satu: SEC dan CFTC atau Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi.

Brian Armstrong juga menyatakan bahawa syarikat crypto tidak perlu mengalami pertempuran sengit antara SEC dan CFTC di UK Di AS, kedua-dua entiti mengeluarkan kenyataan bercanggah setiap beberapa minggu. Ini menyukarkan perniagaan crypto untuk beroperasi.

United Kingdom kini merupakan pasaran kedua terbesar Coinbase. Armstrong melihat ini sebagai peluang untuk mempertimbangkan penempatan semula sekiranya keadaan dan persekitaran kawal selia di AS tidak bertambah baik dalam beberapa tahun akan datang.

Coinbase Testing Perairan Antarabangsa

Seperti yang telah ditetapkan, Armstrong baru-baru ini melancarkan Coinbase International Exchange untuk membantu mengurangkan masalah. Program ini bertujuan untuk mengembangkan jangkauannya dengan membolehkan lebih ramai pelabur profesional di luar AS berdagang melalui API, jika mereka berada dalam bidang kuasa yang layak.

Pertimbangan lain termasuk:

  • Kontrak yang akan membenarkan lima kali ganda leverage
  • Dagangan harus diselesaikan melalui stablecoin USDC Circle
  • Coinbase menyediakan senarai pelabur institusi

Coinbase terus menjadikan pengembangan antarabangsa sebagai salah satu keutamaannya. Armstrong mula mengembangkan penawarannya di Singapura dan Brazil bersama Bermuda, di mana Coinbase akhirnya menerima lesen operasinya.

Armstrong secara peribadi memilih Bermuda kerana ia adalah negara yang sangat dihormati dan mempunyai faktor penting untuk pengawal selia kewangan yang berpengalaman. Lebih-lebih lagi, Bermuda diketuai oleh lembaga pengarah dan pasukan eksekutif yang dihormati dan bertaraf dunia.

Coinbase juga telah mula bekerjasama dengan Pasar Global Abu Dhabi sebagai pengawal selia yang boleh membantu mengembangkan lagi syarikat di UAE.

Program Antarabangsa Coinbase yang lain

Selain daripada Coinbase International Exchange, syarikat itu juga melancarkan “Go Broad, Go Deep,” satu lagi inisiatif global untuk mengembangkan lagi reputasi Coinbase dalam pasaran kewangan terkemuka. Inisiatif ini bertujuan untuk berkembang di Kanada, United Kingdom, Brazil, Dubai, dan Singapura.

Kempen “Go Broad, Go Deep” bertujuan untuk berfungsi dalam tempoh dua bulan, di mana Coinbase memilih enam benua berbeza yang dilihat Armstrong sebagai lokasi yang berpotensi untuk membina hab crypto.

“The History of Money Initiative” ialah satu lagi kempen antarabangsa yang akan berfungsi sebagai program pendidikan. Ia bertujuan untuk memudahkan carta evolusi mata wang. Dijadualkan untuk dilancarkan pada 19 Julai, “Stand with Crypto Day” mengumpulkan peminat kripto di Washington, DC untuk mempromosikan dasar mesra kripto.

Kerjasama dengan Financial Times, “The State of Crypto Summit,” juga telah dianjurkan. Ia akan diadakan pada 22 Jun di New York City, menampilkan pihak berkepentingan berpengaruh dari sektor kewangan. Acara itu akan berfungsi sebagai perbincangan kumpulan fokus mengenai peranan inovatif teknologi kewangan dalam industri crypto.

Apa yang Dipegang Coinbase Melebihi Kripto

Di luar crypto, Brian Armstrong juga menyokong mewujudkan identiti terdesentralisasi untuk teknologi blockchain. Menurut Ketua Pegawai Eksekutif, ini adalah cara untuk individu mencapai identiti dan maklumat mereka kerana mereka layak menjadi pemilik data.

Pelepasan lapisan Ethereum 2 dan rangkaian Base berfungsi sebagai isyarat matlamat Coinbase melangkaui aset digital. Syarikat kripto ini ingin mengembangkan dan mengembangkan lagi tujuan lain teknologi blockchain.

Lebih Banyak Pekerjaan Dengan Peraturan

Perkara terbaik untuk keluar daripada ketidaktentuan ini ialah lebih banyak peluang pekerjaan, terutamanya dalam agensi kerajaan, ekuiti swasta, dana lindung nilai, dana bersama dan firma kewangan lain. Sektor-sektor ini memerlukan lebih ramai kakitangan kawal selia, terutamanya dalam industri keselamatan, untuk memastikan syarikat mematuhi bagi mengelakkan pelanggaran.

Lebih ramai kakitangan kawal selia juga bermakna hubungan yang lebih baik dengan SEC, Bank Rizab Persekutuan, Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi dan Pihak Berkuasa Kawal Selia Industri Kewangan. Itu jika syarikat anda mempunyai sumber yang tersedia untuk mengambil lebih ramai pekerja.

Pergerakan di Horizon

Untuk Armstrong mempertimbangkan untuk menempatkan semula Coinbase menyerlahkan kepentingan untuk memberikan mata wang kripto perkaitan dan pengiktirafan yang sewajarnya dalam senario kewangan global.

Coinbase tidak berputus asa dengan pelabur AS dan pasaran kewangannya. Walau bagaimanapun, peraturan mesti diperbaiki dengan segera jika negara itu tidak mahu kehilangan Coinbase kepada United Kingdom. Ketidakpastian adegan crypto di AS mungkin mendorong lebih banyak syarikat pertukaran kewangan untuk memikirkan untuk berpindah.

Adakah anda pelabur crypto di Coinbase? Apakah pandangan anda mengenai kemungkinan syarikat itu berpindah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.