Adakah Huawei Membuat Kemunculan Kembali?

38
Huawei USA China
© Ascannio / Adobe Stock

Huawei telah berada di bawah sekatan AS sejak 2019, yang melarang syarikat China itu daripada menggunakan teknologi 5G dan Perkhidmatan Google Play—tiada perkara baharu setakat ini. Kini, laporan media China mengatakan bahawa bekas nombor satu dari segi jualan telefon pintar global, telah memulakan kemunculan semula dan memalsukan pelan strategik yang sesuai.

Adakah Huawei sedang mempersiapkan kemunculannya semula?

Huawei mengejutkan kami dengan pelancaran Huawei Mate 60 dan Mate 60 Pro. Terutamanya, syarikat China itu memperkenalkan HiSilicon Kirin 9000s dalaman dalam dua telefon pintar Android ini, mendakwa ia dihasilkan menggunakan proses 7 nm dan menyokong standard wayarles 5G yang dilarang. Sesetengah orang dalam juga mencadangkan saiz cip 5 nm, yang dihasilkan oleh SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation).

lokasi SMIC

SMIC ialah faundri semikonduktor terbesar di China ./ © SMIC.

Pakar juga mengesyaki HiSilicon Kirin 9000S dengan modem 5G pada papan boleh lipat yang dikeluarkan baru-baru ini, Huawei Mate X5. Pengilang itu sendiri tidak memberikan sebarang maklumat tentang SoC (System on a Chip) yang digunakan pada halaman utamanya.

Menurut laporan media dari Caijing (melalui ITHome), Huawei sedang merangka pelan secara tertutup untuk mengembalikan sepenuhnya telefon pintar Androidnya ke pasaran mudah alih global. Didakwa, keluaran Huawei Mate 60 Pro adalah asas untuk kemunculan semula jangka panjang.

Penganalisis Ming-Chi Kuo menyatakan bahawa Huawei merancang untuk menjual 38 juta unit telefon pintar tahun ini, yang merupakan peningkatan daripada 8 juta telefon pintar tahun lepas. 20 juta unit telah pun terjual—baki 18 juta telefon pintar akan direalisasikan oleh dua Huawei Mate 60s dan Mate X5 Foldable.

Mate 60 Pro sahaja dijangka menyumbang 6 juta unit, menurut penganalisis itu, yang terkenal dalam hal Apple.

Huawei Mate X5

Huawei Mate X5 juga dikhabarkan mempunyai cip 5G yang diharamkan terbina dalam. / © Huawei

Walaupun syarikat itu telah menyatakan keengganan untuk memasarkan kedua-dua telefon pintar utama secara global, kami telah mendengar kenyataan serupa mengenai pendahulunya, Huawei Mate 50 Pro (semakan), serta Huawei P60 Pro dan Huawei Mate X3. Walau bagaimanapun, semua model ini tersedia di kawasan terpilih, seperti Eropah.

Syarikat itu akan mengadakan acara pelancaran di Barcelona pada Khamis depan, 14 September. Setakat ini, kami hanya mengetahui tentang dua Huawei Watch GT 4s. Ada kemungkinan syarikat itu masih akan mengejutkan kami dengan satu atau dua telefon pintar Android dengan teknologi 5G terbina dalam!

Apakah pendapat anda tentang ini? Adakah anda akan mempertimbangkan Huawei untuk 5G dan Gedung Google Play, dengan mengandaikan harga menjadi lebih berpatutan? Kongsi pandangan anda dalam komen!

Sumber:
ITHHome


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya