Adakah Instagram Memaklumkan Anda Apabila Seseorang Log Masuk Ke Akaun Anda?

40

Instagram mungkin merupakan platform media sosial yang paling trendi pada masa ini. Facebook berasa ketinggalan zaman, dan kebanyakan orang muda telah beralih ke IG. Walau bagaimanapun, terdapat persoalan keselamatan akaun di Instagram.

Adakah Instagram Memaklumkan Anda Apabila Seseorang Log Masuk Ke Akaun Anda?

Facebook mempunyai keselamatan yang cukup ketat, tetapi bagaimana dengan Instagram? Adakah Instagram memberitahu anda apabila orang lain log masuk ke akaun anda? Jawapan kepada soalan itu ialah: ia bergantung. Instagram akan memberitahu anda melalui e-mel tentang “aktiviti yang mencurigakan” pada akaun anda dalam beberapa kes.

Instagram mempunyai beberapa kaedah keselamatan untuk membantu anda melindungi akaun anda. Teruskan membaca untuk mendapatkan butiran lanjut tentang keselamatan akaun Instagram.

Bilakah Instagram Memaklumi Anda melalui E-mel

Ramai pengguna sebelum ini melaporkan bahawa Instagram telah memberitahu mereka tentang percubaan log masuk yang luar biasa apabila orang lain log masuk ke akaun mereka. Instagram boleh mengambil ini jika seseorang menggunakan peranti berbeza dari lokasi lain, tidak seperti log masuk biasa anda.

Apabila anda menggunakan satu telefon pintar, tablet atau komputer untuk mengakses Instagram, dan anda melakukannya daripada rangkaian Wi-Fi yang sama, Instagram akan mengingati data ini dan menetapkannya sebagai log masuk standard anda. Jika seseorang cuba log masuk ke akaun anda dari tempat lain, ia akan memecahkan corak dan anda akan mendapat pemberitahuan.

Walau bagaimanapun, sistem ini tidak sempurna. Anda boleh menukar telefon anda, atau menggunakan komputer rakan anda untuk log masuk. Apabila Instagram memberitahu anda tentang acara sedemikian, anda boleh mengabaikan e-mel tersebut. Jika pemberitahuan mempunyai beberapa lokasi log masuk rawak dan peranti, maka anda harus mengambil tindakan.

Tindakan terbaik yang boleh anda lakukan ialah menukar kata laluan Instagram anda dengan segera. Itu akan menghalang pelakunya daripada menyalahgunakan akaun anda lagi. Jika Instagram terus memaklumkan anda tentang log masuk yang mencurigakan, ini mungkin ralat.

Cuba gunakan data selular telefon anda dan bukannya Wi-Fi untuk mengakses Instagram bagi menyelesaikan isu biasa ini.

Menyemak E-mel Instagram

Nasib baik, Instagram menawarkan semua komunikasinya betul-betul di dalam platform Instagram. Ini bermakna walaupun anda bimbang e-mel telah dipadamkan, anda boleh pergi ke Tetapan Keselamatan anda di Instagram untuk melihat sama ada sebarang mesej log masuk telah dihantar kepada anda.

Dengan mengandaikan sebarang log masuk yang mencurigakan berlaku, anda akan menemuinya di sini. Jika anda bimbang tentang keselamatan akaun anda, pastikan anda menyemak log masuk dan komunikasi anda daripada Instagram secara berkala.

Pengesahan Dua Faktor Instagram

Anda mungkin sudah mengetahui serba sedikit tentang pengesahan dua faktor (2FA). Anda boleh menggunakannya untuk menghalang pengguna lain daripada mengakses akaun dan data dalam talian anda. Banyak program dan perkhidmatan menggunakan 2FA, dan ia juga tersedia untuk Instagram.

Anda boleh menggunakan 2FA asli Instagram, yang berfungsi melalui SMS. Itu pilihan yang baik, dan kami mengesyorkan anda mula menggunakannya. Terdapat beberapa pengesah pihak ketiga yang lain, seperti Pengesah Google, yang juga boleh dipercayai.

E-mel boleh dikompromi dengan lebih mudah daripada SMS dan kod unik yang dijana oleh apl pengesah. Mari kita mulakan dengan pengesahan dua faktor Instagram.

Bagaimana untuk Mengaktifkan 2FA Instagram

Anda boleh mengaktifkan pengesah SMS atau pengesah pihak ketiga di Instagram dari menu yang sama. Jika anda akan menggunakan apl pengesah, sebaiknya gunakannya Pengesah Google. Jika anda mempunyai iPhone, anda perlu memuat turun Google Authenticator iOS.

Selepas anda memasang apl Google Authenticator, ikut langkah untuk mengaktifkannya di Instagram (atau ikut arahan untuk pengesahan SMS):

 1. Buka Instagram pada peranti anda.
 2. Ketik pada ikon profil dan pilih menu hamburger.
 3. Pilih ikon gear.
  Tetapan Instagram dan Butang Privasi
 4. Ketik pada Pusat Akaun.
 5. Pilih Kata Laluan dan keselamatan.
  Kata Laluan Instagram dan Butang Keselamatan
 6. Seterusnya, ketik pada Pengesahan Dua Faktor.
  Adakah Instagram Memberitahu Anda
 7. Ketik pada butang Bermula.
 8. Gerakkan peluncur di sebelah pilihan Mesej teks, atau di sebelah pilihan Apl Pengesahan, bergantung pada pilihan anda. Kami mendapati pilihan SMS lebih mudah dikendalikan, tetapi kedua-duanya adalah sama-sama berkesan dan selamat.
 9. Jika anda memilih Apl Pengesahan, ketik pada Sediakan Secara Manual dalam tetingkap seterusnya.
  Pengesah Google
 10. Selepas itu, pilih Copy Key dan tampalkannya ke dalam apl Google Authenticator.
 11. Akhir sekali, anda perlu menyalin kod daripada Google Authenticator dan menampalnya ke dalam apl Instagram.

Itu sahaja. Kaedah ini mungkin sedikit lebih rumit, tetapi ia masih berfungsi dengan baik jika anda tidak menyukai SMS dan memilih apl dalam talian. Berita baiknya ialah anda tidak perlu mengulangi proses ini pada peranti anda yang lain.

Anda boleh menyalin kod Instagram yang dijana pada peranti pertama anda ke dalam apl Google Authenticator pada peranti itu. Kedengarannya agak membosankan, tetapi ia memberikan perlindungan yang sangat baik daripada penggodam dan pihak berniat jahat yang lain.

Soalan Lazim

Jadi, Instagram tidak selalu memberitahu saya bahawa seseorang telah log masuk?

Tidak, melainkan anda telah menyediakan pengesahan dua faktor ada kemungkinan anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan sama sekali. Log masuk perlu dianggap “mencurigakan” sebelum anda menerima sebarang komunikasi.

Bagaimanakah saya tahu jika seseorang menggunakan akaun saya?

Terdapat banyak cara untuk mengetahui sama ada seseorang mengakses akaun Instagram anda. Akhirnya, anda akan melihat rakan baharu, atau mungkin anda telah disekat, atau anda menerima mesej dan permintaan daripada orang yang tidak pernah anda temui sebelum ini.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah resit dibaca. Apabila anda membuka mesej Instagram, jika ia nampaknya telah dibaca, anda mungkin menghadapi masalah akses akaun.

Bagaimana jika seseorang menukar e-mel hubungan saya?

Jika ini berlaku kepada anda, senario terbaik akan datang Sokongan Instagram. Dengan mengandaikan anda tidak boleh log masuk kerana seseorang telah merampas akaun anda sepenuhnya, hubungi pasukan sokongan yang boleh membawa anda melalui langkah pengesahan untuk mendapatkan semula akaun anda.

Pada akhirnya, anda mungkin ingin melaporkan akaun anda sendiri sebagai penipuan untuk menutupnya jika pasukan Sokongan tidak dapat membantu.

Kekal Selamat di Instagram

Platform media sosial terdedah kepada percubaan menggodam kerana mereka menyimpan maklumat peribadi yang berharga itu. Cara terbaik untuk memastikan akaun anda selamat adalah dengan menyediakan proses pengesahan dua faktor untuk akaun anda.

Instagram mungkin memberitahu anda tentang percubaan log masuk yang mencurigakan melalui e-mel tetapi tidak begitu dipercayai. Sebaiknya gunakan pengesah pihak ketiga yang dipercayai atau pengesahan SMS asli platform.

Adakah Instagram memberitahu anda tentang aktiviti yang mencurigakan? Tukar kata laluan anda dengan segera! Beritahu kami jika ada perkara lain di fikiran anda mengenai topik ini.