Adakah iPad Pro OLED dan MacBook Air M3 Akan Didedahkan Minggu Ini?

19
NextPit Apple iPad Pro 2022
© nextpit

Siri iPad Pro OLED sudah lama tertunggak untuk dimuat semula daripada Apple. Walaupun pertama kali dijangkakan tablet iPad Pro baharu akan diumumkan pada penghujung Mac atau menjelang April, nampaknya pelancarannya mungkin lebih awal. Khabar angin baru membuat spekulasi Apple akan memperkenalkan “produk baharu” minggu ini.

Tiada acara pelancaran Apple untuk iPad Pro 2024, iPad Air dan MacBook Air M3

Itu menurut MacRumors walaupun tanpa menyatakan produk mana ini. Dipercayai ini akan termasuk iPad Pro OLED baharu dalam saiz 11 dan 13 inci, serta iPad Air baharu yang sepatutnya tersedia dalam pilihan 12.9 inci baharu, dan MacBook Air M3.

Tambahan pula, katalog baharu aksesori iPad rasmi dijangka akan diumumkan, yang sepatutnya memperkenalkan papan kekunci dan sarung Magic baharu. Pensil Apple yang lebih baharu yang berbeza daripada versi Pensil USB-C yang diredamkan juga mungkin akan didedahkan.

Hangat mengenai perkara ini ialah laporan berkaitan dari Bloomberg Mark Gurman. Wartawan itu tidak mendedahkan masa pelancaran, tetapi dia memberikan petunjuk bahawa pengumuman produk akan tiba melalui siaran akhbar. Ini bermakna pengeluar iPhone tidak akan menganjurkan sebarang ucaptama atau acara tradisional dan sebaliknya menumpukan pada bahan promosi yang akan dikeluarkan serentak.

Pada masa yang sama, tidak hairanlah jika pengumuman ini diikuti dengan segera membuka prapesanan dan ketersediaan tablet iPad dan MacBook Air baharu.

Apple M3 untuk menghidupkan iPad Pro, iPad Air dan MacBook Air baharu

Tambahan terbesar pada iPad Pro dan MacBook Air 2024 ialah Apple M3 SoC baharu yang pertama kali diperkenalkan pada MacBook Pro pada penghujung tahun lepas. Untuk iPad Pro, ini akan menjadi kali pertama tablet premium akan beralih kepada skrin OLED, yang sepatutnya memberikan warna yang lebih tajam, hitam yang lebih dalam dan kontras yang lebih baik daripada iPad Pro M2 (ulasan). Panel baharu juga boleh menghasilkan binaan yang lebih nipis dan ringan untuk iPad ini.

Apple iPad Air 12.9-inci Render

Paparan model iPad Air M3 12.9-inci Apple menunjukkan persamaan dengan iPad Air (2022) / © 91Mobiles

Bagi iPad Air pula, terdapat pilihan 12.9 inci baharu ditambah pada iPad Air M1 10.9 inci semasa (semakan). Walaupun kedua-dua model iPad Air mungkin dikuasakan oleh cip M3, kemungkinan Apple akan membezakannya dengan menggunakan cip M2.

Tidak akan ada perubahan ketara pada MacBook Air selain daripada pemproses baharu. Sama seperti MacBook Pro M3 (ulasan), Apple mungkin bergantung pada prestasi CPU dan GPU yang dipertingkatkan yang M3 ditetapkan untuk disampaikan sebagai tambahan kepada hayat bateri yang lebih lama untuk mesin anggun ini.

Antara barisan Apple akan datang yang manakah yang anda nantikan? Adakah anda fikir iPad Pro OLED akan menjadi jauh lebih mahal kerana spesifikasinya yang lebih kuat? Kami ingin mendengar jawapan anda.

Sumber:
MacRumors, Bloomberg