Adakah Lagu CapCut Dimiliki Hak Cipta?

29

Kebanyakan platform perkongsian video utama, termasuk YouTube dan TikTok, meredam atau mengalih keluar video dengan fail audio berhak cipta. Jika pengguna berterusan dengan tingkah laku ini, malah boleh mengakibatkan larangan. Oleh itu, anda mesti memastikan video yang dimuat naik pada platform ini tidak mengandungi lagu berhak cipta.

Adakah Lagu CapCut Dimiliki Hak Cipta?

CapCut mempunyai perpustakaan muzik dengan koleksi lagu yang kaya untuk ditambahkan pada video anda. Sebelum menggunakan lagu tersebut, mengetahui sama ada anda tidak akan menghadapi isu hak cipta adalah penting. Artikel ini akan menjawab semua soalan hak cipta berkenaan CapCut.

Adakah Lagu CapCut Dimiliki Hak Cipta?

Lagu CapCut tidak mempunyai hak cipta. Ia bebas royalti dan boleh digunakan secara peribadi dan komersial. Walau bagaimanapun, platform video seperti YouTube sangat ketat dengan kandungan berhak cipta. Atas sebab itu, anda perlu yakin dua kali ganda sebelum memuat naik video dengan lagu CapCut pada platform video ini.

Oleh itu, adalah amalan yang baik untuk menyemak terma penggunaan atau perjanjian lesen sebelum menggunakannya.

Selain lagu, CapCut membenarkan pengguna mengimport lagu daripada sumber luaran untuk mengedit video mereka. Untuk jenis lagu ini, terutamanya, anda dinasihatkan untuk menyemak maklumat hak ciptanya supaya anda tidak melanggarnya.

Nasib baik, CapCut telah menyediakan penyemak hak cipta pada platformnya untuk menjalankan semakan pada lagu luaran sebelum mengeksport video anda.

Cara Menjalankan Semakan Hak Cipta dengan CapCut pada Mudah Alih

 1. Pergi ke CapCut dan buka editor CapCut.
 2. Klik pada “Projek Baharu” di bahagian atas skrin. Ini akan mengubah hala anda ke galeri telefon anda untuk memilih fail sumber (video atau imej). Terdapat juga pilihan untuk memilih fail daripada TikTok atau Facebook dan menggunakan video stok.
 3. Pilih sumber yang berkenaan dan pilih fail yang ingin anda gunakan.
 4. Klik pada “Tambah” di bahagian bawah skrin anda.
 5. Jika anda memilih video dengan bunyi yang ingin anda jalankan semakan, anda boleh meneruskan dan menjalankan semakan. Jika tidak, teruskan ke langkah seterusnya untuk menambah bunyi.
 6. Pergi ke “Audio” di bahagian bawah skrin anda dan pilih “Bunyi”.
 7. Anda akan melihat ikon berbeza yang mewakili lokasi berbeza untuk mencari fail audio anda. Anda boleh memilih fail terus daripada TikTok, peranti tempatan anda atau daripada pustaka lagu CapCut.
 8. Pergi ke folder sumber anda dan pilih fail anda dengan menekan tanda + di sebelahnya.
 9. Klik pada “Hak Cipta” dan klik “Semak” untuk mengesahkan bahawa anda ingin menjalankan semakan hak cipta.

Tunggu CapCut menjalankan semakan pada fail. Bergantung pada saiz fail dan kekuatan sambungan internet anda, anda mungkin perlu menunggu beberapa minit. Apabila ia selesai, anda akan mendapat pemberitahuan dengan hasil semakan.

Jika tiada bunyi berhak cipta dikesan, anda akan mendapat pas hak cipta. Walau bagaimanapun, jika bunyi berhak cipta dikesan, anda akan mendapat amaran bahawa video anda akan diredamkan di TikTok. Dan CapCut akan memberi anda pilihan untuk menukar bunyi kepada sesuatu yang serupa dalam perpustakaan mereka.

Nota: Jika anda tidak menemui butang “Hak Cipta” pada apl anda, anda menggunakan versi CapCut yang sudah lapuk. Kemas kini apl anda dan anda akan melihat ciri baharu.

Cara Menjalankan Semakan Hak Cipta dengan CapCut pada PC

Menjalankan Semakan Hak Cipta dengan CapCut pada PC adalah serupa dengan proses untuk versi mudah alih. Untuk menjalankan semakan hak cipta CapCut pada PC, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl CapCut pada desktop anda.
 2. Klik pada “Projek Baharu” di bahagian atas skrin.
 3. Di sebelah kiri skrin anda, anda akan melihat dua pilihan; “Tempatan” dan “Perpustakaan.”
 4. Mengklik pada “Perpustakaan” akan memberikan anda pilihan yang berbeza untuk dipilih. Pilih jenis video (kategori) yang anda mahu dan pilih fail.
 5. Mengklik “Setempat” akan membuka tab dengan “+ Import.” Klik padanya. Ini akan mengubah hala anda ke peranti setempat anda untuk memilih fail sumber (video, audio atau imej).
 6. Pilih fail yang anda mahu gunakan dan klik “Buka.” Jika anda memilih fail audio atau video dengan bunyi yang ingin anda jalankan semakan, anda boleh meneruskan dan menjalankan semakan. Jika tidak, teruskan ke langkah seterusnya untuk menambah bunyi.
 7. Pergi ke “Audio” di bahagian atas skrin anda. Pilih “Muzik” jika anda ingin memilih lagu daripada pustaka muzik CapCut.
 8. Pilih “Audio Ekstrak” jika anda ingin memilih lagu dari komputer anda, dan klik pada “+ Import.”
 9. Pergi ke folder sumber anda dan pilih fail anda.
 10. Kemudian klik pada “Hak Cipta” dan klik “Semak” untuk mengesahkan bahawa anda ingin menjalankan semakan hak cipta.

Tunggu CapCut menjalankan semakan pada fail. Bergantung pada saiz fail dan kekuatan sambungan internet anda, anda mungkin perlu menunggu beberapa minit. Apabila ia selesai, anda akan mendapat pemberitahuan dengan hasil semakan.

Jika tiada bunyi berhak cipta dikesan, anda akan mendapat pas hak cipta. Walau bagaimanapun, jika bunyi berhak cipta dikesan, anda akan mendapat amaran bahawa video anda akan diredamkan di TikTok. Dan CapCut akan memberi anda pilihan untuk menukar bunyi kepada sesuatu yang serupa dalam perpustakaan mereka.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menjalankan semakan hak cipta pada lagu CapCut?

Anda boleh menjalankan semakan hak cipta pada lagu CapCut dengan cara yang sama anda boleh menyemak lagu daripada sumber luaran.

Adakah lagu CapCut bebas daripada tera air?

Ya, lagu CapCut bebas daripada tera air.

Adakah lagu CapCut boleh disesuaikan?

CapCut membolehkan pengguna mengedit fail audio untuk menyesuaikan bunyi untuk konteks tertentu. Anda boleh mengalih keluar bunyi latar belakang, menggunakan fade-in dan fade-out mengikut keperluan, dan laraskan kelantangan.

Tidak Perlu Menggunakan Lagu Hak Cipta

Anda boleh mengelakkan isu hak cipta dengan menyemak untuk memastikan lagu atau bunyi video anda bebas royalti. Dengan ciri CapCut baharu untuk menjalankan semakan hak cipta, anda boleh memastikan anda tidak menghadapi masalah dengan video anda. Dengan cara ini, anda boleh yakin bahawa anda tidak akan menghadapi sebarang isu undang-undang di kemudian hari.

Pernahkah anda mencuba ciri semakan Hak Cipta CapCut? Sejauh manakah keberkesanan yang anda dapati dalam memastikan anda lulus semakan hak cipta pada platform video? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.