Adakah NameDrop Selamat Digunakan? Berikut ialah Cara Menyahaktifkannya pada iPhone

8
Bagaimana untuk melumpuhkan poster kenalan iphone apple watch
© nextpit

Apple menambah ciri baharu pada iPhone dan jam tangan pintarnya yang dipanggil NameDrop, iaitu kaedah baharu untuk berkongsi maklumat hubungan antara pengguna dengan cepat dan tanpa wayar. Kini, terdapat siaran tular dalam talian kerana bimbang ia menimbulkan ancaman keselamatan dan privasi. nextpit memberitahu anda apa itu NameDrop dan mengapa anda tidak perlu risau untuk menggunakannya. Panduan langkah demi langkah tentang cara menyahaktifkan ciri juga tersedia di bawah.

Apakah NameDrop?

NameDrop Apple, yang telah ditambahkan pada iOS 17 dan watchOS 10, menggunakan kaedah yang sama seperti AirDrop apabila memindahkan kandungan ke peranti Apple yang lain, tetapi ini dimulakan secara automatik dengan mengetik atau mendekatkan dua peranti antara satu sama lain. Pada masa yang sama, NameDrop terhad kepada perkongsian butiran hubungan seperti nombor dan alamat e-mel dan ini dihantar bersama Poster Kenalan anda.

Saluran media terkemuka di Amerika Syarikat kini melaporkan bahawa beberapa agensi kerajaan memberi amaran kepada pengguna tentang bahaya NameDrop. Malah ada cadangan yang disiarkan oleh jabatan polis pada platform sosial bahawa pengguna harus menyahaktifkan ciri tersebut kerana Apple telah mendayakannya secara lalai.

  • Baca juga: Model Apple iPhone dan Watch mana yang serasi dengan NameDrop

Apakah perlindungan apabila menggunakan NameDrop?

Walaupun benar bahawa NameDrop ialah cara yang lebih pantas untuk berkongsi butiran hubungan anda, pengguna perlu meluluskan terlebih dahulu pada peranti mereka jika mereka mahu meneruskan perkongsian data kenalan mereka atau menerima satu selepas permulaan. Maksudnya, anda sentiasa boleh menolak jika anda mengetik iPhone atau Apple Watch seseorang secara tidak sengaja dan pengguna akhir lain juga harus meluluskan jika ia ingin berkongsi datanya.

Selain itu, NameDrop tidak memulakan ciri perkongsian secara automatik walaupun kedua-dua peranti telah bersentuhan sebentar. Ia memerlukan masa tertentu sebelum skrin NameDrop muncul pada telefon bimbit atau jam tangan kedua-dua pihak. Lebih penting lagi, NameDrop boleh memulakan dengan peranti yang dikunci, tetapi ia memerlukan pengguna untuk membuka kunci peranti tersebut.

Tangkapan skrin ciri NameDrop pada iOS 17

Di sebelah kiri, kami mempunyai telefon ‘terima sahaja’ dan di sebelah kanan, kami mempunyai kenalan yang disimpan dalam apl Kenalan. / © nextpit

Satu-satunya ancaman yang boleh kami fikirkan ialah seseorang telah mengakses peranti anda dalam keadaan tidak berkunci dan mereka hanya boleh mengambil maklumat hubungan anda tanpa mengetahui kebenaran anda. Untuk melindungi diri anda, satu-satunya cara ialah dengan melumpuhkan ciri itu sama sekali.

  • Jangan ketinggalan: Petua dan kiat iOS terbaik untuk meningkatkan tahap iPhone anda

Bagaimana untuk menyahaktifkan NameDrop pada iPhone atau Apple Watch

Tidak kira jika anda berasa tidak selamat dengan NameDrop ditukar secara lalai atau tidak, terdapat cara mudah untuk melumpuhkannya daripada tetapan. Di bawah ialah langkah demi langkah tentang cara untuk mematikan NameDrop dengan cepat pada iPhone atau Apple Watch anda.

  1. Pergi ke tetapan peranti anda.
  2. Pilih umum dan pilih AirDrop.
  3. Ketik Membawa Peranti Bersama untuk menonaktifkannya atau menghidupkannya.

Apabila mengaktifkan kembali NameDrop, anda boleh kembali ke bahagian AirDrop yang sama untuk menghidupkan ciri tersebut.

Tangkapan skrin tentang cara menyahaktifkan ciri drop nama pada iPhone

Ingat: Untuk mendayakan NameDrop sekali lagi, hanya hidupkan ciri itu semula. / © nextpit

Sekiranya anda menggunakan ciri NameDrop baharu pada iPhone atau Apple Watch anda?

NameDrop boleh menjadi alat yang berguna untuk ramai orang. Ciri ini berkemungkinan penting kepada pengguna yang sentiasa dalam perjalanan dan sentiasa bertemu orang baharu, kerana ia adalah cara terpantas untuk bertukar-tukar butiran hubungan. Jika tidak, anda sentiasa boleh menyahdayakannya daripada tetapan jika anda bimbang.

Dalam kes anda, berapa kerap anda menggunakan NameDrop? Pernahkah anda cuba menyahaktifkan ciri pada peranti Apple anda sebelum ini? Tembak kami dengan cadangan anda di bahagian komen.