Adakah Nokia di Ambang Kepupusan? HMD Merancang Telefon Pintarnya Sendiri!

40
IMG 20180225 143831
© nextpit

Telefon pintar Nokia mungkin tidak segera mengingatkan ramai pemegang lesen Finland HMD Global. Namun, HMD Global telah mengendalikan pembangunan dan jualan telefon pintar Nokia sejak Disember 2016. Kini, Ketua Pegawai Eksekutif HMD Global Jean-Francois Baril mengumumkan di LinkedIn bahawa syarikat itu merancang untuk menjual telefon pintar Android di bawah jenama HMD. Adakah ini penamat untuk telefon Nokia?

  • Berkaitan: Telefon pintar terbaik yang boleh anda beli dengan harga kurang daripada $300

Adakah ini paku terakhir dalam keranda Nokia?

Pengasas bersama dan pemangku Ketua Pegawai Eksekutif HMD Global Jean-Francois Baril menyiarkan pada beliau saluran LinkedIn dengan kata-kata baik tentang Telefon Nokia sepanjang enam tahun yang lalu dan kejayaan “kebolehbaikan, kemampanan dan detoks” mereka.

Bagaimanapun, isi kandungan dalam mesejnya terletak pada bagaimana syarikat Espoo-bsaed di Finland merancang untuk mengeluarkan dan menjual telefon pintar Android di bawah jenamanya sendiri pada masa hadapan.

Katanya, mereka telah memperoleh kepakaran yang mencukupi dari segi rangkaian pengedaran, serta pembangunan perkakasan dan perisian sejak beberapa tahun lalu. Ini menjadikan masa yang sesuai untuk mereka memberi lebih tumpuan kepada jenama mereka sendiri, dengan pengerusi HMD menyatakan dirinya dalam cara yang agak tidak pasti mengenai masa depan telefon pintar Nokia.

Anda boleh mengharapkan portfolio baharu peranti mudah alih berjenama HMD serta peranti Nokia dan kerjasama dengan rakan kongsi baharu yang menarik.

Walaupun masih terdapat perbincangan tentang apa yang dipanggil peranti Nokia, pakar melihat kenyataan ini sebagai permulaan penghujung untuk Nokia. Ini kerana pelesenan jenama Nokia tamat tempoh untuk HMD Global pada tahun 2026. Dengan kata lain, syarikat itu nampaknya tidak akan terikat dengan lanjutan kontrak mahal yang lain.

Nokia telah dilayan dengan buruk pada masa lalu

Nokia X30

X30 Nokia ialah “model premium” baharu daripada pengeluar. / © Nokia

HMD Global sudah mula mengabaikan jenama Nokia baru-baru ini. Selama bertahun-tahun, peminat telah menunggu perdana Nokia sebenar yang mungkin seperti Nokia 9 Pure View (ulasan) sepatutnya. Sebaliknya, pengguna hanya menggunakan telefon pintar peringkat permulaan atau telefon bimbit jarak pertengahan yang terbaik, seperti Nokia X30 5G atau Nokia G42 5G yang tidak melepasi markah $400.

Apa pendapat anda tentang perkembangan ini? Adakah anda sudah lama mengalih keluar Nokia daripada senarai beli-belah anda, atau adakah anda tetap setia kepada pengeluar telefon pintar paling penting di Eropah? Kongsi pendapat anda dalam komen. Saya tidak sabar-sabar untuk mendengar perspektif anda!

Sumber:
LinkedIn


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya