Adakah Oppo Selesai di Eropah, Dan Adakah OnePlus Akan Menghadapi Nasib Yang Sama?

55
nextpit oppo find n2 test 11
© NextPit

Tajuk utama media kini dikuasai oleh berita mengenai Oppo, kerana pelbagai laporan mencadangkan bahawa anak syarikat BBK merancang untuk keluar sepenuhnya daripada pasaran Eropah. Oleh kerana Oppo dan OnePlus saling berkait rapat, terdapat spekulasi bahawa OnePlus mungkin juga menghadapi hasil yang sama. Bagaimanapun, kesahihan khabar angin ini tidak pasti. Kami berhasrat untuk menyaring khabar angin dan membentangkan fakta kepada anda.

Oppo menarik diri dari Eropah

Semalam, tajuk berita dalam sektor teknologi didominasi oleh Oppo dan OnePlus. Malangnya, ia kurang mengenai Oppo Find X6 Pro yang dijangkakan dan lebih lanjut mengenai keluar sepenuhnya syarikat itu dari pasaran Eropah. Berita itu dimulakan oleh laman web Cina 36Kr, yang mendakwa bahawa Oppo akan menarik diri daripada pasaran Eropah. Untuk lebih spesifik: Finland, Itali, Sepanyol, Perancis, Great Britain dan Jerman.

Perlu diingat bahawa BBK Electronics juga merupakan syarikat induk Realme. Apabila disoal oleh pasukan editorial, Realme telah memberikan pengesahan bertulis yang mengatakan bahawa pada masa ini tiada had pada operasi harian mereka. Walau bagaimanapun, masih terdapat sedikit ketidakpastian mengenai dasar keluaran Realme, termasuk Realme GT 3, yang menawarkan pengecasan 240 W.

Kami menghubungi Vivo, dan mereka mengesahkan bahawa walaupun mereka pernah menjadi sebahagian daripada kumpulan BBK Electronics, mereka telah beroperasi secara bebas selama beberapa tahun sekarang. Walaupun terdapat laporan yang bertentangan, Vivo menyatakan bahawa mereka telah berdikari dan bukan sebahagian daripada persatuan BBK Electronics.

Nokia mendapat bola bergolek

Perkara kelihatan lebih mengancam dengan OnePlus, yang pernah diasaskan oleh Carl Pei (yang kini berada di Nothing) dan Pete Lau. Oppo dan OnePlus berkongsi banyak persamaan—lihat kerjasama dengan pengeluar kamera Hasselblad—dan baru-baru ini mengalih keluar keseluruhan portfolio telefon pintar mereka daripada pasaran tertentu di Eropah, seperti Jerman.

Walau bagaimanapun, semalam kami menghubungi pasukan OnePlus Amerika Syarikat dan menerima kenyataan rasmi daripada syarikat itu, yang menafikan kemungkinan ini:

OPPO dan OnePlus komited kepada semua pasaran Eropah sedia ada dan UK. Kami mempunyai permulaan yang hebat pada tahun 2023 dengan kejayaan pelancaran beberapa produk di Eropah dan mempunyai barisan produk yang akan datang untuk sepanjang tahun ini. Seperti biasa, OPPO dan OnePlus akan terus menyediakan produk yang lebih inovatif dan perkhidmatan terbaik dalam kelasnya untuk pengguna yang bergerak ke hadapan.

Nampaknya terdapat kekeliruan mengenai kenyataan rasmi OnePlus. Adam Conway, seorang editor dari The Verge dan XDA Developer, menyatakan lewat malam tadi bahawa walaupun kenyataan OnePlus mungkin merujuk secara khusus kepada UK, seluruh Eropah masih berpotensi terjejas oleh penarikan diri daripada OnePlus. Ini menunjukkan bahawa situasi mengenai rancangan OnePlus untuk pasaran Eropah masih agak tidak jelas.

Akhirnya, sumber kami yang berhubung dengan Oppo di Jerman mengesahkan kepada kami bahawa syarikat itu akan menutup cawangan Jerman untuk selamanya pada 2023. Juga sesuatu yang telah dinyatakan oleh wartawan yang sangat dihormati Roland Quandyang mengesahkan penamatan operasi Oppo di Jerman pada penghujung Jun 2023. Ia juga dicadangkan, membaca antara baris, bahawa pasukan operasi kecil dirancang untuk Eropah, membayangkan bahawa Oppo akan mengurangkan dengan ketara usaha pemasarannya di negara Eropah yang lain juga.

Bagaimanakah anda melihat situasi semasa dengan Oppo? Adakah anda menganggap Oppo sebagai pilihan untuk keperluan anda? Sila jangan teragak-agak untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen.


Artikel dikemas kini pada 5:53 (GMT-4) dengan penerbitan Roland Quand di Twitter.

Sumber:
36Kr