Adakah Pengecasan Cepat Menjejaskan Jangka Hayat Bateri?

76

Sesetengah orang boleh pergi seminggu tanpa mengecas telefon mereka. Tetapi mereka yang menggunakannya secara konsisten untuk kerja dan masa lapang mungkin perlu mengecas bateri setiap hari atau setiap hari.

Adakah Pengecasan Cepat Menjejaskan Jangka Hayat Bateri?

Memang, ramai orang tidak memegang telefon mereka selama bertahun-tahun dan tidak pernah dapat merasai bagaimana bateri melebihi had kitarannya dan menunjukkan tanda-tanda keletihan.

Tetapi bagaimana jika anda ingin menyimpan telefon anda lebih lama dan tidak menukarnya untuk model seterusnya? Sekiranya anda menggunakan pengecasan pantas atau berpegang kepada kaedah pengecasan tradisional yang lebih perlahan menggunakan pengecas konvensional 5W atau 10W?

Cara anda mengecas telefon anda mungkin tidak menjejaskan hayat bateri seperti yang anda fikirkan.

Pengecasan Cepat Dijelaskan

Pengecasan pantas ialah ciri biasa dalam telefon pintar dan tablet yang mudah disalahertikan oleh pengguna biasa.

Pada dasarnya, pengecasan pantas sepatutnya mengecas peranti lebih cepat daripada biasanya menggunakan pengecas purata.

Ia tidak tersedia untuk setiap peranti kerana banyak konfigurasi yang tersedia dalam litar pengecasan telefon. Jika litar direka untuk pengecasan pantas, ia boleh menarik lebih kuasa dengan lebih pantas.

Jika tidak, menyambungkan telefon kepada penyesuai pengecas pantas tidak akan membawa sebarang perbezaan.

Begini cara ia berfungsi.

Pengecasan pantas berlaku dalam dua peringkat berbeza. Yang pertama meletupkan bateri dengan voltan tambahan, sekiranya bateri hampir kosong atau habis. Dalam sesetengah kes, ini boleh menyebabkan caj sehingga 50% atau lebih dalam masa 10 atau 15 minit.

Masa sangat berbeza antara peranti.

Disebabkan oleh reka bentuk bateri, letupan voltan tidak berbahaya dan tidak akan menyebabkan kerosakan jangka panjang yang ketara.

Selepas beberapa ketika, pengecasan pantas masuk ke peringkat kedua. Ini adalah apabila proses pengecasan menjadi perlahan untuk mengelakkan kerosakan bateri. Itulah sebabnya kadang-kadang ia kelihatan seperti mendapatkan dari 80% hingga 100% mengambil masa lebih lama daripada pergi dari 0 hingga 50%.

Adakah Pengecasan Pantas Mempengaruhi Hayat Bateri pada iPhone?

Apple telah menawarkan telefon berkeupayaan mengecas pantas sejak iPhone 8 keluar. Kaedah Penghantaran Kuasa USB yang digunakan oleh Apple dikatakan menawarkan peningkatan kuasa sebanyak 50% dalam masa seawal 30 minit dalam situasi tertentu.

Untuk model iPhone yang lebih baharu, sekurang-kurangnya penyesuai 18W diperlukan – seperti yang disertakan dengan iPhone 11 Pro atau Pro Max – untuk melihat kesan pengecasan pantas.

Tetapi bolehkah ia merosakkan bateri?

Ya dan tidak.

Penyesuai berkuasa tidak cenderung untuk merosakkan telefon atau bateri melainkan bateri mempunyai beberapa kelemahan fizikal. Walaupun bateri boleh menjadi panas, pengecasan berlebihan tidak boleh dilakukan dan terima kasih kepada proses pengecasan dua peringkat, ia sepatutnya selamat sepenuhnya.

Satu-satunya cara pengecasan pantas menjejaskan hayat bateri adalah dalam jangka pendek dengan menyediakan masa pengecasan yang lebih pantas dan memberikan tenaga yang mencukupi untuk menggunakan telefon anda dengan selesa walaupun tanpa bateri yang dicas sepenuhnya.

Adakah Pengecasan Pantas Mempengaruhi Hayat Bateri pada Peranti Samsung?

Jika anda pengguna Samsung jangka panjang, anda mungkin biasa dengan cerita bateri yang meletup mengelilingi Samsung Galaxy Note 7.

Berpuluh-puluh bateri Note 7 mati, dan isu yang berterusan pada masa itu menyebabkan Samsung mengeluarkan penarikan balik terbesarnya, dengan lebih 2.5 juta telefon dikembalikan pada 2016.

Tetapi hanya kerana bateri boleh meletup tidak bermakna ia akan, atau pengecasan pantas itu ada kaitan dengannya. Namun ia sudah cukup untuk membuatkan sesetengah orang berwaspada.

Perkara pertama yang perlu difahami ialah kisah tragis Galaxy Note 7 adalah insiden terpencil dan mempunyai kaitan dengan reka bentuk bateri yang rosak.

Telefon pintar Samsung hari ini adalah lebih selamat, dan bateri yang menerima pengecasan pantas direka bentuk dengan litar khusus untuk memanfaatkan ciri ini dan pengecas yang lebih berkuasa.

Oleh itu, pengecasan pantas tidak menjejaskan hayat bateri peranti Samsung. Teknologi ini telah wujud selama beberapa tahun, dan tiada data konkrit untuk mencadangkan bahawa pengecasan pantas memendekkan hayat perkhidmatan bateri lebih daripada pengecasan tradisional.

Ciri ini selamat kerana proses pengecasan dua peringkat dan pengurusan kuasa yang berhati-hati untuk melindungi bateri daripada beban lampau dan terlalu panas.

Adakah Pengecasan Pantas Mempengaruhi Hayat Bateri pada Peranti Android?

Majoriti telefon pintar Android menggunakan bateri litium-ion (Li-ion), seperti kebanyakan telefon pintar, tablet dan peranti mudah alih atau mudah alih yang lain.

Walau bagaimanapun, sesetengah telefon hari ini menggunakan bateri litium-polimer (Li-Poly) kerana faktor bentuknya yang teguh, ketahanan dan keselamatan yang unggul.

Kos pembuatan lebih mengutamakan penggunaan bateri Li-Ion, begitu juga dengan hayat bateri yang dilanjutkan dan kapasiti tenaga.

Tetapi mengapa penting untuk mengetahui tentang kedua-dua jenis bateri ini?

Mengenai teknologi pengecasan pantas, bateri Li-Poly dianggap secara umumnya lebih selamat dan lebih dilindungi daripada risiko yang dikatakan meletupkan bateri dengan voltan tambahan semasa peringkat pengecasan pantas pertama.

Di samping itu, bateri Li-Poly mempunyai pengurusan tenaga yang lebih baik. Walaupun tidak memegang kuasa sebanyak Li-ion, bateri Li-Poly tidak cepat habis dan mungkin memerlukan pengecasan yang kurang pantas.

Tetapi sama ada anda mempunyai bateri Li-ion atau Li-Poly dalam peranti Android anda, pengecasan pantas tidak akan menjejaskan hayat perkhidmatannya.

Ia tidak akan berlaku walaupun anda menggunakan penyesuai pengecasan pantas pada bateri yang tidak direka untuk pengecasan pantas.

Itu kerana bateri tidak akan mempunyai teknologi untuk menerima voltan tambahan. Sebaliknya, ia hanya akan menerima kuasa sebanyak yang ia direka untuk menyerap pada kadar yang ditetapkan.

Ini adalah salah satu sebab paling biasa mengapa sesetengah telefon mengecas perlahan, walaupun dibilkan sebagai mampu mengendalikan pengecasan pantas.

Bagaimanakah Kemungkinan Kesan Pengecasan Cepat Negatif Dikurangkan?

Setiap pengeluar telefon menangani potensi kelemahan pengecasan pantas dengan cara yang berbeza. Reka bentuk bateri dan litar dalaman jelas penting untuk mengelakkan bateri daripada terlalu panas, meletup atau memendekkan hayat perkhidmatannya.

Tetapi perisian yang mengawal cabutan kuasa bateri juga boleh memberi kesan kepada kelajuan pengecasan dan jangka hayat bateri.

Contohnya, Apple menggunakan perisian pengecasan bateri yang dioptimumkan untuk menentukan pengurusan bateri.

Dalam kes lain, telefon pintar mungkin menampilkan reka bentuk dwi-bateri. Ini membolehkan dua bateri berkongsi beban fasa pengecasan pantas awal dan mengurangkan kemungkinan kerosakan.

Soalan Lazim

Apakah kelemahan terbesar pengecasan pantas?

Konsensus umum menunjukkan bahawa kelemahan pengecasan pantas yang paling ketara ialah kemungkinan tinggi ketidakserasian atau masa pengecasan yang berbeza-beza secara meluas.

Masa pengecasan berbeza-beza disebabkan oleh pengehadan kabel USB-C dan banyak kabel lapuk digunakan dengan penyesuai pengecasan pantas yang lebih moden.

Adakah pengecasan pantas tidak baik untuk telefon?

Pengecasan pantas memberikan lebih banyak voltan kepada bateri, memberikannya tenaga yang mencukupi untuk menyokong tugas intensif dengan cepat. Selepas letupan berterusan awal, kelajuan pengecasan kembali normal apabila mengisi peratus yang tinggal.

Walau bagaimanapun, ini tidak menyebabkan kerosakan pada telefon, walaupun terdapat masalah pemanasan sekali-sekala. Satu-satunya cara pengecasan pantas boleh membahayakan telefon adalah jika ia benar-benar merosakkan bateri dengan cara yang boleh menyebabkan ia bocor atau meletup.

Pengecasan Pantas Merupakan Ciri Kualiti Hidup

Perkara terbaik tentang pengecasan pantas ialah anda tidak perlu menunggu berjam-jam untuk mencabut palam telefon dan menggunakannya untuk aplikasi yang menuntut. Anda boleh mendapatkan banyak jus dalam masa 10, 15 atau 30 minit walaupun anda tidak sabar menunggu pengecasan penuh.

Walaupun terdapat banyak isu yang berpotensi mengenai teknologi pengecasan pantas, ia hanya bertambah baik selama bertahun-tahun.

Bateri pengecasan pantas yang direka dengan baik tidak akan memendekkan hayat perkhidmatannya hanya kerana ia menerima lebih banyak voltan pada peringkat pengecasan awal.

Adakah anda mengalami masalah dengan pengecasan pantas? Beritahu kami pendapat anda tentang teknologi pengecasan pantas dalam keadaan semasa untuk peranti mudah alih, komputer riba dan alat lain di bahagian ulasan di bawah.