Adakah Pertukaran Pekerjaan Masih Membayar?

41
jobbio naik gaji
© khwanchai/Adobe Stock

Seperti yang berlaku dengan hampir semua perkara, pasaran pekerjaan bergerak dalam kemuncak dan palung, memudar dan merosot berdasarkan elemen ekonomi dan sosial.

Ekonomi yang kukuh bermakna pekerjaan adalah banyak, dan pertumbuhan yang stabil dalam industri tertentu membayangkan bahawa pekerja yang berkaitan mempunyai sesuatu pilihan di tempat mereka bekerja.

Itulah asas teori pekerjaan sudah tentu, tetapi ia tidak mengambil kira wabak itu, di mana buku peraturan dirobek dan paradigma baru muncul tentang bagaimana, bila, di mana dan mengapa orang melakukan pekerjaan tertentu.

Perletakan Jawatan Besar muncul selepas bahagian awal pandemik, dan berjuta-juta orang di seluruh dunia mengambil kira keadaan mereka dan membuat keputusan sedar untuk berubah.

Pasaran pekerjaan dalam teknologi menjadi hangat, dan lompat kerja menjadi biasa apabila pekerja menyedari bahawa mereka boleh memperoleh kenaikan gaji yang ketara pada masa ini. Menurut data daripada Bank Rizab Persekutuan Atlantapenukar kerja meningkatkan pendapatan mereka sebanyak 8.4% pada Ogos 2022, berbanding kenaikan biasa sebanyak 5.6% jika mereka kekal dalam peranan semasa mereka.

3% itu boleh memberi kesan yang ketara pada pendapatan anda, tetapi ledakan itu tidak akan bertahan lama. Menjelang Mac 2023, pertumbuhan gaji untuk menukar pekerjaan telah jatuh kepada 7.3%, manakala kenaikan biasa telah meningkat sedikit kepada 5.9%.

Di tengah-tengah cabaran ekonomi lain yang didokumentasikan dengan baik pada era itu, jelas sekali bahawa bakal majikan melakukan usaha sedar untuk menenangkan keadaan dalam pengambilan pekerja yang pantas, sementara banyak perniagaan menyedari bahawa mereka perlu meningkatkan tahap yang mereka boleh untuk mengekalkan bakat.

Usaha terakhir nampaknya telah membuahkan hasil, dan kadar pelepasan telah jatuh kepada 2.6% pada Februari 2023, setelah memuncak pada 3% pada 2021, menurut analisis terperinci oleh Biro Perangkaan Buruh.

Kini, setelah kegawatan pandemik itu sudah lama berlalu, digantikan dengan kegawatan ekonomi global yang tidak menentu dan pemberhentian pekerja yang kerap, pekerja mula sekali lagi memihak kepada kestabilan, bermakna Perletakan Jawatan Besar telah berakhir.

Permintaan tinggi, gaji tinggi

Itu bukan bermakna tiada pilihan di luar sana––selalu ada. Mengikut kajian gaji, permintaan adalah tinggi dalam sektor teknologi, di mana 56% daripada majikan menyatakan hasrat mereka untuk mengambil pekerja baharu pada tahun hadapan. Walau bagaimanapun, penyelidikan juga mendapati bahawa 86% daripada bakal majikan mengalami cabaran dalam mencari profesional mahir dalam pembangunan perisian dan aplikasi, automasi proses teknologi dan seni bina awan.

Laporan itu mendedahkan bahawa beliau memegang peranan teknologi yang paling banyak diminta untuk 2023, dan gaji permulaan biasa mereka ialah:

  • Jurutera awan ($102,500)
  • Pembangun pangkalan data ($105,000)
  • Jurutera DevOps ($108,250)
  • Pembangun bahagian hadapan ($81,250)
  • Meja bantuan dan profesional sokongan desktop ($38,250)
  • Pentadbir rangkaian ($82,500)
  • Jurutera keselamatan rangkaian ($112,500)
  • Pembangun perisian ($103,250)
  • Jurutera perisian ($106,500)
  • Pengurus keselamatan sistem ($134,250)

Bakal berpindah kerja di kawasan ini mungkin mendapati bahawa mereka dapat merundingkan kenaikan gaji yang ketara apabila bertukar peranan, walaupun terdapat kelemahan pada strategi ini juga. Menjadi pemasa pendek dalam ekonomi yang tidak menentu boleh menyebabkan seseorang itu berada dalam kedudukan yang tidak menentu.

Sebelum berpindah kerja, bersama-sama dengan gaji, anda harus mempertimbangkan kebaikan dan keburukan kedudukan semasa anda, dan sama ada peralihan itu akan bernilai pergolakan untuk anda dan berpotensi untuk keluarga anda juga.

Walaupun dalam iklim ini, gaji tertinggi mungkin tidak semestinya kedudukan terbaik dari segi budaya, profesional dan peribadi. Ringkasnya, wang tidak boleh menjadi faktor penentu tunggal apabila ia datang kepada masa depan anda.

Tanpa mengira suhu pasaran, sentiasa ada langkah positif yang perlu dibuat dan banyak pilihan di luar sana—lihatlah Papan Kerja NextPit sekarang untuk melihat apa yang sesuai untuk anda.

Jurutera perisianMeta, Texas

Salah satu nama terbesar dalam permainan, Meta, sedang mencari a Jurutera perisian untuk menyertai pasukannya di pangkalan syarikat di Austin, Texas. Dalam peranan ini, anda akan memainkan peranan penting dalam mengekalkan, menambah baik dan membangunkan alatan yang digunakan oleh berbilion pengguna Meta melalui pelbagai bahasa dan alatan profesional. Syarikat menggalakkan inovasi, cita-cita dan pemilikan produk dan masalah, jadi jika ini terdengar seperti anda, buat panggilan.

Jurutera perisianGoogle, California / Carolina Utara

Ia sepatutnya tidak mengejutkan bahawa Google juga berada di pasaran untuk a Jurutera perisian untuk bekerja merentasi banyak bahagiannya. Menggambarkan era baharu fleksibiliti kerja jauh, peranan ini sesuai untuk bakal pemohon di California dan di seluruh Carolina Utara. Set produk Google digunakan oleh berbilion orang di seluruh dunia setiap hari, menyediakan persekitaran yang memerlukan kepakaran dan inovasi tahap tinggi.

Jurutera perisianMicrosoft, Redmond

Terdapat peluang merentasi semua gergasi teknologi sekarang, dengan Microsoft juga mencari Jurutera Perisian. Dalam peranan ini, berdasarkan kampus syarikat di Redmond, Virginia, anda akan menyertai pasukan Perdagangan dan Ekosistem, untuk terlibat secara langsung dalam evolusi dan pertumbuhan Azure, platform awan syarikat yang berkembang pesat. Dalam peranan ini, anda akan bekerjasama dengan berbilang pasukan MS, menyediakan analitik dan automasi untuk menetapkan peringkat untuk pengguna berinteraksi dengan platform dengan lancar.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui NextPit Job Board