Adakah saya perlu menggunakan ciri penapis Blue Light pada Android saya?

51
Ulasan AndroidPIT GOOGLE pixel XL 0001
© NextPit

Apakah penapis cahaya biru? Juga dikenali sebagai mod malam, fungsi berguna ini tersedia pada banyak telefon pintar Android. Ia membolehkan anda menggunakan penapis pada skrin, meminimumkan ketegangan mata dan mengurangkan cahaya biru yang dipancarkan oleh skrin telefon pintar anda. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara anda boleh mengaktifkan fungsi ini dalam tetapan anda dan mengesyorkan apl penapis cahaya biru sekiranya anda tidak dapat melakukannya.

Mengapa anda memerlukan penapis cahaya biru?

Jika anda ingin meminimumkan ketegangan mata dan merendahkan cahaya biru yang datang dari skrin telefon pintar anda, maka ya, anda mahu menggunakan penapis Cahaya Biru! Semakin ramai pengguna menghadapi masalah ketegangan mata disebabkan oleh jumlah masa yang mereka habiskan di hadapan skrin. Tidak menghairankan apabila anda mempertimbangkan gaya hidup moden kita (merenung TV, komputer, telefon pintar, tablet, dll.).

Mod perlindungan mata, seperti yang dipanggil Huawei, adalah cara yang berkesan untuk mengurangkan cahaya biru, yang mempunyai kesan negatif terhadap tidur kerana ia mengganggu pengeluaran melatonin, hormon tidur yang penting. Nasib baik, terdapat cara untuk mengurangkan pendedahan anda kepada cahaya biru, sama ada dalam tetapan lalai telefon pintar anda atau melalui aplikasi penapis cahaya biru.

Bagaimana untuk mengaktifkan mod malam sebagai tetapan lalai

Menyedari kepentingan mod ini, Google memutuskan untuk menyepadukannya ke dalam Android sejak versi Android Oreo. Yang terbaru, Android 12, juga mempunyai fungsi mod malam. Selagi telefon anda mempunyai perisian yang agak terkini, anda boleh mendayakan mod malam seperti itu.

  1. Untuk mengaktifkannya, hanya pergi ke Tetapan > Paparan > Lampu Malam.
  2. Anda juga boleh mengkonfigurasinya supaya Lampu Malam akan dimatikan secara automatik pada masa tertentu.
Tangkapan skrin menunjukkan cara untuk menyediakan ciri Lampu Malam

Lampu Malam pada Pixel 5. Ia juga boleh dikonfigurasikan dalam tetapan warna. / © NextPit

Pada telefon daripada pengeluar lain

Pengeluar lain tidak menunggu kemas kini Android seterusnya untuk memperkenalkan Mod Malam atau Penapis Cahaya Biru pada beberapa telefon mereka. Ini adalah kes untuk Honor, Huawei, Asus, OnePlus, Samsung… secara amnya, anda hanya perlu pergi ke Tetapan (kemudian biasanya Paparan) atau pintasan untuk mengaktifkannya.

Kebanyakan mod malam ini boleh dijadualkan, biasanya dengan tetapan automatik yang direka untuk mengaktifkan pada waktu matahari terbenam dan bertukar kepada cahaya ‘biasa’ pada waktu matahari terbit, tetapi anda boleh menyesuaikannya mengikut keutamaan anda.

Dapatkan apl penapis cahaya biru daripada Gedung Play

Jadi, anda telah melihat melalui tetapan telefon semasa anda dan ia nampaknya tidak mempunyai mod malam. Anda tidak perlu risau, kerana pada masa ini terdapat beberapa apl yang tersedia di Google Play yang membolehkan anda mencapai hasil yang sama.

Salah satu yang paling popular pada masa ini ialah Penapis Bluelight. Ia mempunyai fungsi yang sama seperti yang anda temui di Android, dengan lebih banyak pilihan—memilih warna penapis daripada tujuh warna yang tersedia, pintasan pada skrin utama, widget pemberitahuan dan jadual masa pengaktifan.

Apl Penapis Bluelight berfungsi pada peranti Samsung

Penapis Bluelight sesuai untuk mendapatkan akses kepada fungsi Mod Malam Android / © NextPit

  • Versi apl: 4.3.0
  • Saiz apl: 11 MB
  • Keserasian: Android 4.4 atau lebih tinggi
  • Harga: pembelian dalam apl percuma €0.99 – €4.99 setiap item

Penapis cahaya biru pada apl e-pembaca

Jika anda banyak membaca pada telefon pintar atau tablet anda, menggunakan aplikasi e-pembaca khusus adalah lebih mudah dilihat. Bukan sahaja apl ini menawarkan pelbagai ciri kemudahan, malah banyak juga menyepadukan penapis cahaya biru untuk mengurangkan ketegangan pada mata anda semasa membaca waktu malam anda.

Salah satu apl e-pembaca kegemaran kami, Moon+ mempunyai ciri penapis cahaya biru yang hebat yang disepadukan ke dalam apl. Buku Google Play juga mempunyainya dalam bentuk tetapan Cahaya Malamnya sendiri.

Adakah anda menggunakan penapis cahaya pada telefon pintar anda? Adakah anda mendapati ia membantu mengurangkan ketegangan mata? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.


Artikel ini telah dikemas kini pada Mei 2022 dan ulasan sebelum kemas kini telah dikekalkan.