Adakah Snapchat Memaklumi anda Apabila Seseorang Melihat Cerita anda?

84

Ciri terbesar, dan mungkin yang paling penting kepada warisan Snapchat, ialah ciri Cerita, yang membolehkan anda meletakkan foto dan coretan video pada profil anda untuk tontonan rakan anda sehingga 24 jam selepas itu. Disebabkan sifat ciri Snapchat yang semakin hilang, adalah perkara biasa untuk tertanya-tanya sama ada anda akan menerima pemberitahuan apabila seseorang melihat Cerita anda atau tidak.

Adakah Snapchat Memaklumi anda Apabila Seseorang Melihat Cerita anda?

Ciri Snapchat Story adalah hit utama untuk gergasi media sosial itu. Sehinggakan, platform lain menyalin Cerita yang popular. Cerita Snapchat hanya hidup selama 24 jam yang bermaksud pengikut dan rakan anda mempunyai tetingkap sempit untuk menangkap kandungan anda.

Persoalan sama ada Snapchat akan memberitahu anda tentang siapa yang menonton Cerita anda adalah soalan yang agak rumit. Teruskan membaca; dalam artikel ini, kami akan mengajar anda semua tentang perkara yang Snapchat akan biarkan anda lihat mengenai Cerita anda.

Pemberitahuan Dalam Snapchat

Sesetengah platform media sosial yang popular membenarkan anda menyesuaikan pemberitahuan anda sehingga anda boleh meredamkan sesetengahnya dan menetapkan makluman untuk yang lain. Walaupun Snapchat memberi anda sedikit kuasa ke atas pemberitahuan anda, ia tidak memberitahu anda apabila seseorang melihat Cerita anda.

Walaupun ini mungkin kelihatan mengecewakan, masih banyak yang boleh anda lakukan dengan pemberitahuan Snapchat untuk memastikan anda mendapat maklumat terkini tentang semua yang berkaitan dengan Cerita.

Anda mungkin menerima pemberitahuan tentang kenangan, hari lahir atau kandungan lain, tetapi apabila ia datang untuk menerima pemberitahuan tentang orang yang melihat Cerita anda, harap telefon anda kekal senyap. Ia adalah ciri yang hilang malang, yang kami harapkan akhirnya akan muncul dalam apl, tetapi malangnya, nampaknya kami kurang bernasib baik buat masa ini.

Jadi, walaupun apl itu memberitahu anda apabila seseorang mula melakukan sesuatu semudah menaip, menu Snapchat untuk menukar pemberitahuan anda tidak termasuk apa-apa tentang Cerita selain daripada menerima pemberitahuan sekali-sekala apabila rakan anda menyiarkan Cerita.

Tetapi jangan risau, masih banyak yang anda boleh pelajari tentang pelaburan rakan anda dalam akaun Snap anda daripada menyiarkan Cerita.

Bagaimana Anda Melihat Siapa yang Melihat Cerita Anda?

Walaupun anda mungkin tidak dapat menerima pemberitahuan untuk orang yang telah melihat cerita anda, anda masih boleh melihat siapa sebenarnya yang melihatnya. Mereka mungkin tidak menolak pemberitahuan kepada anda, tetapi Snapchat membenarkan anda melihat pengikut anda yang pernah dan belum melihat cerita anda. Ia merupakan idea yang sangat menarik untuk menjadikan rangkaian jenis ini berasa lebih menarik, sambil juga mengetahui dengan tepat tindakan yang dilakukan orang semasa melihat cerita anda.

Walaupun anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan untuk seseorang yang melihat cerita anda dua kali seperti yang anda akan dapati apabila seseorang memainkan semula snap terus, anda akan menerima pemberitahuan apabila seseorang merakam tangkapan skrin cerita anda. Mari kita lihat bagaimana semua ini dilakukan.

 1. Daripada skrin cerita dalam Snapchat, cari cerita anda di bahagian atas halaman.

 2. Ketik ikon garis menegak tiga titik di sebelah kanan jauh paparan anda.

Ini akan menurunkan paparan cerita anda, menunjukkan kepada anda setiap foto atau video individu yang telah anda tambahkan pada cerita anda dalam dua puluh empat jam yang lalu, serta sebarang kapsyen yang telah anda tambahkan pada cerita itu untuk mengenal pasti foto yang mana. Di hujung sebelah kanan skrin ini, anda akan melihat ikon ungu dalam bentuk mata, ditambah dengan nombor di sebelah kiri. Ikon dan nombor ini mewakili orang yang telah melihat cerita anda (dalam contoh tangkapan skrin kami, empat puluh lima orang melihat snap pertama, manakala empat puluh dua orang melihat yang kedua).

Ia tidak cukup baik untuk mengetahui nombor sahaja, walaupun-anda perlu mengetahui nama orang yang secara khusus telah atau belum melihat cerita anda. Snapchat membolehkan anda melakukannya juga.

 1. Ketik pada eye-con dari paparan dalam Stories.

 2. Ini akan membuka foto atau video anda yang dimainkan di latar belakang (jika ia adalah video, bunyi akan diredamkan), bersama-sama dengan senarai nama yang telah melihat cerita anda.

Senarai ini adalah dalam susunan kronologi terbalik, dengan bahagian atas senarai anda menunjukkan kepada anda siapa yang paling baru melihat cerita anda dan bahagian bawah senarai anda menunjukkan kepada anda yang paling kurang melihat cerita anda.

Jika mana-mana rakan anda telah melayari cerita anda, anda akan melihat ikon tangkapan skrin kecil (dua anak panah bersilang antara satu sama lain) di sebelah nama mereka.

Menyesuaikan Siapa Yang Boleh Melihat Cerita Anda

Menyemak siapa yang telah melihat cerita anda adalah bagus jika anda cuba melihat sama ada rakan baik anda atau orang yang anda sukai telah menyemak akaun anda, tetapi bagaimana jika anda cuba menyekat seseorang daripada melihat Cerita anda? Nah, jika anda bimbang tentang seseorang melihat Cerita anda yang tidak sepatutnya, anda tidak perlu terus menyemak panel yang anda lihat—Snapchat membenarkan anda menyesuaikan ini dari awal.

 1. Buka panel profil anda

 2. Klik pada menu tetapan dalam senarai ini.

 3. Tatal ke bawah ke menu “Kawalan Privasi”, kemudian pilih “Lihat Kisah Saya.”

Di sini, anda akan menemui tiga pilihan untuk dipilih:

 1. Semua orang: Semua orang yang mengikuti anda boleh melihat Cerita anda, walaupun anda tidak mengikutinya kembali. Ini bagus jika anda cuba menjadi vlogger atau selebriti internet lain, tetapi sebahagian besarnya, kami tidak mengesyorkan tetapan ini.

 2. Rakan Sahaja: Bagi kebanyakan orang, ini adalah cara untuk pergi. Mereka yang anda terima di Snapchat boleh melihat Cerita anda, tetapi jika anda belum menerima mereka sebagai rakan bersama, mereka tidak akan dapat melihat Cerita anda sama sekali.

 3. Tersuai: Jika anda ingin menyembunyikan Cerita anda daripada sesiapa sahaja, Tersuai ialah cara yang perlu dilakukan. Anda bukan sahaja boleh menyekat orang daripada melihat Cerita anda, tetapi anda boleh menyediakan Snapchat supaya hanya sekumpulan kecil orang boleh melihat Cerita anda untuk bermula. Ini cara yang bagus untuk melindungi privasi anda di platform.

Sudah tentu, tetapan ini digunakan pada setiap Cerita yang anda siarkan di Snapchat, jadi anda mungkin mahu menyerahkannya kepada Rakan Sahaja dan sebaliknya gunakan ciri terakhir kami dalam panduan ini untuk menyembunyikan Kisah anda apabila anda rasa perlu.

Mencipta Cerita Tersuai

Seperti yang kami nyatakan di atas, anda boleh menggunakan cerita tersuai untuk memastikan hanya kumpulan orang tertentu yang melihat cerita anda. Sebagai contoh, jika anda berada di acara yang anda hanya mahu berkongsi dengan rakan atau rakan sekerja tertentu, anda boleh memilih kenalan tertentu daripada kumpulan rakan anda dan mengehadkan hubungan anda yang lain daripada melihat cerita itu.

Contohnya, jika anda berada di majlis hari jadi atau majlis graduasi seseorang, anda boleh meraikan semua orang di sana, sama ada anda telah menjalin hubungan dengan orang di sekeliling anda atau tidak. Ini juga membolehkan rakan rakan menyumbang, supaya jiran berdekatan tidak menyiarkan cerita rawak melainkan mereka mengenali seseorang di acara anda. Untuk memulakan cerita tersuai ini:

 1. Pergi ke halaman profil anda di Snapchat

 2. Tatal ke bawah sehingga anda melihat “Kisah Saya.” Anda akan mempunyai pilihan untuk membuat sama ada cerita peribadi atau cerita dikongsi.

 3. Seterusnya, anda boleh memutuskan untuk menetapkan siapa yang boleh menambah dan melihat cerita.

 4. Akhir sekali, anda boleh menamakan semula cerita tersuai anda kepada apa sahaja yang anda mahu.

Cerita ini akan muncul sebagai cerita yang ditampilkan di bawah cerita anda sendiri tetapi di atas siaran rakan anda. Untuk menonton cerita tersuai anda, ketik pada menu seperti yang anda lakukan dengan siaran orang lain.

Soalan Lazim

Terdapat banyak yang perlu dipelajari tentang pemberitahuan Snapchat. Teruskan membaca untuk lebih banyak jawapan kepada soalan anda.

Adakah Snapchat akan memberitahu saya jika seseorang memajukan Cerita saya?

ya. Anda akan menerima mesej yang memberitahu anda siapa yang menghantar Cerita anda sejurus selepas mereka menghantarnya.

Bolehkah saya mendapatkan pemberitahuan jika orang lain menyiarkan Cerita?

Sudah tentu! Jika anda pergi ke Tetapan Snapchat, anda akan melihat pilihan ‘Pemberitahuan’. Dari situ, anda boleh menghidupkan pemberitahuan untuk Stories rakan lain.

Anda juga boleh memilih Cerita yang ingin anda cetuskan pemberitahuan. Di bahagian bawah skrin ketik ‘Pemberitahuan Cerita.’ Kemudian ketik kotak di sebelah kiri setiap nama yang ingin anda maklumkan. Seterusnya, ketik ‘Selesai.’

Mengakhiri

Walaupun anda tidak boleh menerima pemberitahuan untuk orang yang telah atau belum melihat Cerita anda, syukurlah, anda boleh bergantung pada Snapchat untuk sekurang-kurangnya membenarkan anda menyemak senarai yang anda lihat secara manual. Dengan cerita dan penapis tersuai yang direka bentuk untuk menawarkan privasi dan mengehadkan orang daripada melihat Cerita anda, Snapchat membenarkan anda mempunyai sedikit pengetahuan tentang siapa yang melihat apa, selagi anda ingat di mana hendak melihat. Untuk lebih banyak panduan Snapchat, nantikan TechJunkie, atau lihat panduan kami panduan Snapchat lain di sini.