Adakah storan awan selamat? Bagaimana untuk melindungi data anda

112
aplikasi sandaran terbaik androidpit 16
© NextPit

Nampaknya masih terdapat sedikit syak wasangka tentang storan awan, terutamanya berkaitan keselamatannya. Terdapat idea umum bahawa ia bukan sahaja mudah untuk digodam, tetapi juga bahawa Google (atau mana-mana perkhidmatan awan yang anda gunakan) mempunyai akses lengkap kepada data anda bersama-sama dengan NSA. Artikel ini akan cuba menangani beberapa salah tanggapan yang paling biasa tentang storan awan dan juga, malangnya, untuk mengesahkan beberapa ketakutan terburuk anda.

Petua keselamatan storan awan

Pertama, kami memberi anda beberapa petua cepat tentang cara untuk kekal selamat apabila menggunakan storan awan

 • Baca terma dan syarat perkhidmatan storan awan pilihan anda dan pastikan anda OK dengan kandungannya.
 • Pastikan muat naik dan muat turun anda disulitkan, dan jika boleh, gunakan perkhidmatan yang memastikan data anda disulitkan dalam awan dan itu juga mengehadkan bilangan orang yang boleh mengaksesnya.
 • Alat pra-penyulitan seperti mengambil keselamatan data anda ke tangan anda sendiri.
 • Jangan muat naik apa-apa yang anda tidak selesa untuk diakses oleh orang lain, sama ada pekerja pembekal perkhidmatan anda, pengiklan atau kerajaan.
 • Kata laluan melindungi Wi-Fi rumah anda dan jangan muat naik kandungan pada sambungan awam, seperti di perpustakaan atau kafe.
 • Jangan muat naik apa-apa ke awan yang menyalahi undang-undang atau sangat sensitif: gambar bogel, rekod perubatan dan maklumat kewangan adalah jelas tidak-tidak jika anda paranoid (dan sepatutnya).
 • Dapatkan kata laluan yang kukuh dan jangan beritahu sesiapa pun. Lebih baik lagi, gunakan pengurus kata laluan.
 • Gunakan berbilang perkhidmatan awan untuk lapisan tambahan redundansi dan sandarkan segala-galanya di luar awan juga.
 • Jangkakan perkara yang mungkin berlaku dan rancang untuknya: akaun dilumpuhkan, komputer riba yang dicuri, pelayan ranap, dsb.
 • Jangan menganggap perkhidmatan awan boleh dipercayai dan anda tidak mungkin kecewa jika dan apabila ia ternyata tidak.
 • Sudah tentu, cuba pilih perkhidmatan dengan reputasi keselamatan yang baik sebelum anda mula juga.
dropbox androidpit

Pertimbangkan pilihan anda dengan teliti apabila memilih pembekal storan. / © NextPit

Anda memerlukan sandaran untuk sandaran awan anda

Salah satu isu yang kurang dibincangkan ialah mengenai kekekalan data anda. Seperti dalam, jika sesuatu berlaku kepada pembekal awan anda, apakah yang berlaku kepada data anda? Apabila MegaUpload ditutup sebentar tadi, terdapat banyak data yang dimuat naik yang hilang begitu sahaja. Kebanyakan perkhidmatan utama tidak menjamin ketersediaan berterusan atau integriti kandungan anda yang dimuat naik, jadi anda perlu mempertimbangkan jangkaan anda untuk data anda sebelum anda menyerahkannya kepada awan.

Anda perlu memastikan anda memahami sepenuhnya sama ada anda boleh mendapatkan semula data anda jika akaun anda dinyahaktifkan atau perkhidmatan dimatikan juga. Dan jika terdapat masalah di pihak mereka dan data anda rosak, bagaimana?

Ketahui perkara yang berlaku jika anda kehilangan akses

Anda juga perlu memastikan anda memahami dengan tepat cara akaun anda boleh dinyahaktifkan dan perkara yang berlaku kepada data anda jika ia berlaku. Katakan anda mempunyai perkhidmatan berbayar dan anda terlepas pembayaran: adakah anda hanya dikunci sehingga anda membayar yuran anda atau adakah data anda hilang? Berapa lama data anda disimpan sehingga ia menjadi tidak boleh diakses?

 • Masa untuk menjadi bijak tentang perkhidmatan awan dan keselamatan
 • Cara menyembunyikan fail dan apl anda dengan selamat pada Android

Tiada siapa yang suka membaca cetakan halus, tetapi jika anda merancang untuk meletakkan dokumen atau gambar penting pada awan, anda ingin memastikan anda tahu apa yang berlaku kepada mereka sekiranya berlaku sesuatu yang tidak kena. Dan tidak perlu dikatakan bahawa anda ingin menggunakan awan sebagai sebahagian daripada strategi sandaran dengan berbilang titik storan, ini dipanggil redundansi. Jangan muat naik ke awan sahaja dan harapkan data anda selamat. Anda juga perlu mempersenjatai diri anda dengan maklumat tentang undang-undang yang mengawal negara atau negara tempat data anda akan disimpan.

Ketahui siapa lagi yang mempunyai akses kepada data anda

Soalan terbesar ialah: siapa yang mempunyai akses kepada data anda? Mungkin anda telah menyulitkannya semasa ia dimuat naik dan akaun anda dilindungi oleh kata laluan yang tidak dapat ditembusi, tetapi apakah kiraan itu jika NSA, pekerja perkhidmatan awan dan setiap pengiklan di planet ini mempunyai akses percuma kepada data berharga anda? CISPA (Akta Perkongsian dan Perlindungan Perisikan Siber, 2013) mempunyai sokongan meluas melalui sektor teknologi, termasuk Google, dan undang-undang ini bermakna syarikat yang anda gunakan boleh memantau kandungan awan anda dengan niat untuk ”memberi tahu kerajaan” jika mereka terjumpa sesuatu yang cerdik. Ini adalah pencerobohan privasi yang tidak masuk akal sama ada ia disentuh dari segi ”perkara keselamatan negara” atau tidak.

Dikunci dengan selamat

Keselamatan dalam talian dan keselamatan data peribadi kami adalah lebih penting berbanding sebelum ini! / © Shutterstock

Nampaknya jelas sekali bahawa sesiapa sahaja yang tidak berguna tidak akan menjadi tuan rumah strategi penguasaan global mereka dalam awan, jadi tindakan ini benar-benar memberi syarikat carte blanche untuk mengintip data anda dan, lebih mungkin daripada tidak, menggunakannya untuk menyasarkan sama ada anda dengan pengiklanan atau lebih teruk lagi, untuk melombong data maklumat anda dan menjualnya kepada pengiklan.

Pastikan data anda disulitkan pada setiap peringkat

Pepijat seterusnya ialah mengenai penyulitan: adakah data anda disulitkan semasa dimuat naik dan dimuat turun, dan adakah ia disulitkan semasa ia dihoskan dalam awan? Jika anda tidak mahu membaca terma dan syarat perkhidmatan anda, anda hanya boleh melakukan muat naik ujian dan lihat jika URL anda bermula dengan https atau ikon gembok muncul dalam bar alamat anda. Selain daripada ini, anda perlu mengetahui siapa yang mempunyai akses kepada kunci penyulitan dan jenis langkah keselamatan yang disediakan oleh perkhidmatan anda.

keselamatan privasi Androidpit

Sama ada cakera penuh atau berasaskan fail, penyulitan memastikan data anda lebih selamat. / © ANDROIDPIT

Ingat bahawa NSA hanya menutup pintu belakang Gmail kerana ia melantun antara pelayan dan pusat data Google kerana ia disulitkan semasa penghantaran. Jika perkhidmatan anda belum menyulitkan semasa memuat naik dan memuat turun, anda perlu mencari perkhidmatan yang melakukannya atau menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk melakukan kerja itu. Anda perlu tahu sama ada semuanya disulitkan juga, atau hanya jenis fail tertentu.

 • 3 petua untuk melindungi peranti Android anda

Bandingkan penyedia storan awan sebelum memilih satu

Apabila memilih penyelesaian storan berasaskan awan, lakukan beberapa perbandingan. Anda tidak perlu menjadi profesional untuk mengetahui yang mana lebih baik, cuma cari piawaian biasa dan lihat untuk melihat siapa yang kelihatan berada di atas. Sebagai contoh, penyulitan 256-bit jelas lebih baik daripada 128-bit. Sebagai alternatif, anda boleh menyemak salah satu daripada banyak ulasan perkhidmatan awan terbaik yang tersedia. Khususnya, anda boleh melihat satu yang dikendalikan oleh firma sekuriti atau agensi pilihan pengguna. Ketahui sama ada perkhidmatan menyimpan berbilang salinan data anda sekiranya berlaku ranap pelayan atau bencana alam. Pengesahan dua langkah juga merupakan permulaan yang baik, dan memberi pengguna kunci induk adalah lebih selamat daripada pembekal perkhidmatan anda memegangnya, kerana mereka boleh disapina dengan mudah oleh kerajaan.

 • Apl storan awan terbaik untuk Android
 • Perkara yang perlu dilakukan jika telefon pintar anda dicuri

Hakikatnya ialah, storan awan benar-benar tidak kurang selamat daripada kandungan berasaskan Internet yang lain. Oleh itu, ambil beberapa langkah mudah untuk membuat pilihan yang baik apabila memilih pembekal, perkara yang anda pilih untuk dimuat naik, kata laluan anda, bilangan sandaran yang anda ada dan jangan lupa untuk mengambil tanggungjawab peribadi dengan menyulitkan data anda sebelum memuat naiknya.

Apakah langkah yang anda ambil untuk memastikan data anda selamat di awan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.