Adakah Telegram Mematuhi HIPPA? Tidak, Tetapi Cuba Ini Sebaliknya

51

Jika anda berfikir tentang menggunakan alat IM dalam tetapan penjagaan kesihatan, perisian pemesejan yang mematuhi HIPPA sememangnya wajar dipertimbangkan. Alat pemesejan boleh menyelaraskan komunikasi dalam kalangan kakitangan perubatan sambil memberi kebebasan kepada pesakit untuk menggunakan saluran digital untuk menghubungi anda.

Adakah Telegram Mematuhi HIPPA?  Tidak, Tetapi Cuba Ini Sebaliknya

Walau bagaimanapun, Telegram tidak mematuhi HIPPA. Artikel ini akan menerangkan cara HIPAA digunakan pada pemesejan segera dan menyemak beberapa apl alternatif.

Cara HIPPA Digunakan pada Pemesejan Segera dan Cara Telegram Gagal

Akta Mudah Alih dan Akauntabiliti Insurans Kesihatan (HIPPA) telah ditandatangani menjadi undang-undang pada akhir 1990-an. Apl dan platform pemesejan, malah versi terawal seperti ICQ, tidak tersedia pada masa itu. Oleh itu, pemesejan segera tidak boleh ditemui di mana-mana dalam Akta HIPPA.

Tetapi sistem IM pengguna seperti Telegram gagal mematuhi peruntukan keselamatannya dalam banyak cara.

Kebimbangan pertama ialah kekurangan kawalan akses. Sesiapa sahaja boleh membaca mesej, terutamanya jika skrin tidak dikunci. Tambahan pula, aplikasi seperti Telegram tidak merekodkan semua mesej. Anda tidak boleh memulihkan mesej yang dipadamkan atau menjejaki mesej dalam “perbualan rahsia,” ciri eksklusif untuk aplikasi Telegram. Ini bertentangan dengan peraturan HIPPA, kerana ia menghalang kemungkinan audit.

Selain itu, jika pekerja meninggalkan organisasi, HIPPA menuntut agar semua data sensitif dipadamkan sepenuhnya. Melakukannya dengan Telegram adalah rumit. Untuk satu, pemadaman data tidak boleh dilakukan dari jauh. Satu-satunya penyelesaian sebenar ialah memadamkan akaun sepenuhnya, yang mungkin ditolak oleh pengguna.

Telegram tidak mempunyai protokol pengesahan pengguna yang sesuai. Pakar penjagaan kesihatan perlu memastikan orang yang bertukar maklumat pesakit adalah sah. Alat pemesejan yang mematuhi HIPPA mempunyai kaedah pengesahan berbilang faktor atas sebab itu. Telegram tidak.

Kebimbangan Etika, Undang-undang dan Kawal Selia yang Berkaitan Dengan Telegram

Memandangkan Telegram tidak mematuhi walaupun beberapa peraturan dan peraturan paling asas yang digariskan oleh HIPPA, menggunakan perisian itu akan meletakkan doktor pada risiko yang lebih besar untuk membuat kesilapan dengan maklumat pesakit. Dan itu boleh menjadi kesilapan yang mahal, bukan sahaja dari segi denda tetapi terdapat juga kerosakan reputasi yang perlu dipertimbangkan juga.

Selain itu, profesional kesihatan berminat untuk ambil perhatian bahawa sebahagian besar daripada penjagaan pesakit yang berkualiti adalah memastikan kerahsiaan pesakit. Menggunakan Telegram meletakkannya dalam risiko. Ini tidak bermakna semua organisasi penjagaan kesihatan mengelak penggunaan IM pengguna. Jika anda melihatnya, anda akan mendapati ahli komuniti perubatan menggunakan platform seperti Telegram dan Telegram. Walau bagaimanapun, mereka yang memilih untuk menggunakannya untuk penjagaan kesihatan tertumpu di kawasan yang lebih miskin di mana penyedia penjagaan kesihatan tidak terikat dengan peruntukan HIPPA.

Beberapa Alternatif kepada Apl Pemesejan Pengguna: Sistem Mematuhi HIPPA

Tetapi jangan risau. Jika anda ingin memanfaatkan faedah sistem pemesejan, anda boleh memilih daripada banyak aplikasi yang mematuhi HIPPA di luar sana.

TigerConnect

TigerConnect menggunakan penyulitan 256-bit kepada mesej yang dihantar dan diterima. Mesej tidak boleh disalin atau dimajukan atau ditampal. Pengguna juga mesti mengesahkan identiti mereka sebelum mengakses data melalui platform pemesejan untuk memastikan mereka adalah anda.

Yang penting, TigerConnect memenuhi keperluan keselamatan yang ditetapkan oleh Program Jaminan CSF HITRUST. TigerConnect juga telah menjadi penerima Pensijilan HITRUST.

Zink

Zink ialah satu lagi platform yang menawarkan pelbagai penyelesaian. Zink direka khusus untuk syarikat yang memerlukan pematuhan HIPPA (ia juga mematuhi COC2 dan TRUSTe) dan mempunyai penyulitan gred tentera.

Dengan Zink, anda akan mempunyai keupayaan untuk mengakses perkhidmatan pemesejan teks, suara dan video. Anda bebas memilih antara pemesejan orang ke orang atau kumpulan.

Cubalah ia keluar secara percuma dan lihat sama ada Zink sesuai dengan keperluan anda.

ProviderTech

ProviderTech’s Sistem “CareMessanger” membenarkan profesion penjagaan kesihatan menghantar teks, foto dan dokumen yang mematuhi HIPPA melalui data yang disulitkan, memastikan maklumat yang dihantar adalah selamat. Anda juga boleh membalas permintaan rutin tanpa menggunakan telefon. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh menghubungi Providertech untuk a penyelesaian tersuai yang akan memenuhi keperluan organisasi anda.

Tenunan

Jika anda perniagaan kecil, cuba Weave. Ini adalah patuh HIPPA sistem sembang yang digunakan oleh profesional perubatan dalam pelbagai bidang. Dengan Weave, anda boleh mengakses penjadualan, analitik dan e-borang untuk mengurus amalan anda dengan cekap.

Pesakit boleh menempah janji temu melalui pilihan penjadualan dalam talian. Dan anda juga boleh mengurangkan masa yang diperlukan untuk bertindak balas kepada pesakit kerana program ini menggunakan teknologi AI generatif untuk mencipta respons tersuai.

Anda juga boleh menikmati sistem pembayaran tanpa sentuh, jadi pengguna tidak perlu risau mengenainya.

Secara keseluruhan, terdapat banyak pilihan yang kemas, dan nasib baik Weave secara konsisten menambah lebih banyak lagi. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut dan mencuba program ini, klik pada pautan di sini untuk bermula dengan Weave hari ini.

Spok Mudah Alih

Spok Mudah Alih adalah satu lagi pilihan hebat. Spok, yang kini digunakan oleh lebih daripada 2,200 pusat perubatan di seluruh dunia, menawarkan penyelesaian teks yang hebat. Mengandungi direktori lengkap maklumat hubungan, anda juga boleh menghantar mesej, imej dan video dengan selamat dan memastikan semua komunikasi dilog dengan mengambil kira keselamatan dan kebolehkesanan.

Terdapat juga penyelesaian yang sangat hebat yang dipanggil Enjin Keutamaan Peranti (DPE). Ia bukan sahaja membenarkan orang menerima mesej pada peranti yang mereka suka, tetapi ia juga mempertimbangkan faktor seperti keutamaan mesej. Sebagai contoh, mesej dihantar berdasarkan tahap keutamaan, dengan tahap antara “rendah” hingga “mendesak.” Mesej segera dihantar dengan segera.

Katakan anda sedang mencari penyelesaian selain daripada pemesejan segera atau apl komunikasi. Dalam kes itu, mereka telah mencipta apa yang dipanggil Platform Sambung SpokCare. Platform Connect menambah baik aliran kerja di seluruh organisasi dengan, contohnya, menambah baik pengurusan penjadualan kakitangan hospital dan banyak lagi.

Jika anda berminat untuk menyemaknya, anda boleh melakukannya dengan mengklik pada pautan di sini.

Gunakan Alternatif Perisian yang Mematuhi HIPPA

Had aplikasi pemesejan segera pengguna seperti Telegram memerlukan penggunaan perisian alternatif yang direka bentuk dan sesuai untuk persekitaran penjagaan kesihatan. Sebaliknya, pertimbangkan perisian dan pilihan yang mematuhi HIPPA. Pilihan termasuk Weave, TigerConnect dan Spok Mobile. Pilihan ini mempunyai banyak ciri hebat yang akan membantu menyelaraskan organisasi anda dan menjadikan komunikasi lebih cekap.

Pernahkah anda mempunyai kebimbangan tentang aplikasi pemesejan yang mematuhi HIPPA? Jika ya, perkhidmatan atau perisian pemesejan segera yang manakah anda pilih dan mengapa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.