Adakah TikTok Diharamkan? Mungkin

48

TikTok tidak lama lagi akan diharamkan pada peranti kerajaan di pelbagai negara, termasuk Perancis, Kanada, AS, UK dan banyak negara lain. . Tambahan pula, aplikasi itu telah diharamkan untuk digunakan oleh pekerja persekutuan dan pekerja negeri di 34 daripada 50 negeri di Amerika Syarikat. Untuk kegunaan yang lebih umum, ia telah pun diharamkan secara rasmi di Afghanistan dan India. Tetapi mengapa begitu?

Adakah TikTok Diharamkan?  Mungkin

Jika anda ingin tahu sebab TikTok semakin diharamkan dan di negara mana, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Pendirian Rumah Putih

Pada 27 Februari tahun ini, Rumah Putih memberitahu agensi persekutuan bahawa mereka mempunyai 30 hari untuk memadamkan aplikasi daripada peranti kerajaan. Pada 17 Mac, FBI dan Jabatan Kehakiman AS melancarkan siasatan terhadap TikTok berhubung dakwaan bahawa syarikat itu mengintip wartawan Amerika.

Ringkasnya, TikTok semakin diharamkan oleh pelbagai organisasi kerajaan kerana kebimbangan keselamatan. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, badan kerajaan di Amerika Syarikat, Kanada dan Eropah telah meningkatkan usaha untuk menyekat akses kepada apl itu, memetik ancaman keselamatan yang serupa. Sebagai tindak balas, TikTok menyaman negeri Montana di AS daripada mengharamkan aplikasi itu, dalam usaha untuk menghentikan satu bentuk larangan yang pertama seumpamanya di negara itu.

Ketakutan Cina

Ketakutan terbesar negara-negara ini ialah kerajaan China boleh memerintahkan ByteDance, syarikat yang memiliki TikTok, untuk menyerahkan data yang dikumpul ialah pengguna. Maklumat ini kemudiannya boleh digunakan terhadap negara-negara ini dalam bidang propaganda dan maklumat salah.

Pentadbiran Biden mahu ByteDance menjual apl itu atau menghadapi akibat daripada diharamkan atas kebimbangan keselamatan negara. Ideanya ialah jika apl itu dijual kepada syarikat Amerika, kedua-dua China dan Amerika akan mempunyai hak untuk memantau aplikasi tersebut. Akibatnya, isu keselamatan tidak akan membimbangkan kerana kedua-dua negara boleh membuat pemeriksaan.

Pentadbiran sebahagian besarnya tidak komited baru-baru ini, walaupun White House telah menyatakan pandangannya sebagai jawapan kepada soalan mengenai TikTok. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa TikTok telah berhubung dengan pasukan penyemak pentadbiran dan Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat selama bertahun-tahun. Sama ada mereka akan dapat membuat kompromi atau tidak masih tidak jelas. Apa yang pasti ialah ramai pengguna yang menikmati ciri keseronokan aplikasi tidak lama lagi akan dinafikan keistimewaan menggunakan platform tersebut.

Langkah Potensi

Salah satu langkah untuk mengehadkan pengaruh TikTok telah diambil oleh Universiti Texas. Kolej telah menyekat apl daripada rangkaian Wi-Fi kampus. Di tengah-tengah dakwaan terhadap TikTok dan China sebagai sebuah negara, pegawai China dan organisasi media negara bertindak membela ketua eksekutif TikTok. Mereka memanggil ahli kongres di Capitol Hill pada Mac di Twitter. Beberapa tweet mendakwa bahawa penggubal undang-undang itu “tua, buta teknologi,” dan “tidak dapat dihubungi, paranoid, dan mementingkan diri sendiri.”

Walau bagaimanapun, bukti bahawa Beijing menuai data komersial TikTok untuk risikan atau sebab lain tidak pernah didedahkan kepada umum. Ketua Pegawai Eksekutif TikTok telah menyatakan secara terbuka bahawa kerajaan China tidak pernah meminta data TikTok, dan syarikat itu akan menolak sebarang permintaan seperti itu.

Bagaimana untuk Nyahsekat TikTok jika ISP Anda Menyekat Akses

Jika anda tinggal di negara yang TikTok diharamkan, atau menghadiri kolej yang apl itu tidak lagi tersedia, terdapat penyelesaian yang boleh anda gunakan. Hanya ikuti langkah berikut:

  1. Muat turun dan pasang VPN pada peranti anda. ExpressVPN adalah pilihan percuma yang baik. Pastikan VPN mempunyai penyulitan, terowong berpecah, perlindungan kebocoran, shuffle IP, dasar tiada log dan suis bunuh.
  2. Buka VPN dan pilih wilayah atau negara yang TikTok tidak disekat.
  3. Sambung ke VPN.
  4. Buka TikTok dan mula menggunakannya seperti biasa.

Ini sepatutnya menyelesaikan semua masalah anda dengan mengakses apl.

Soalan Lazim

Apakah yang TikTok lakukan untuk mencipta platform yang selamat dan terjamin?

TikTok memastikan elemen tertentu data pengguna disulitkan menggunakan algoritma standard industri.

Apakah jawapan TikTok terhadap semua dakwaan itu?

Ketua Pegawai Eksekutif TikTok telah mempertikaikan secara terbuka setiap dakwaan yang dilemparkan terhadap aplikasi dan negara China. Beliau mendakwa bahawa kerajaan China tidak pernah meminta sebarang maklumat sulit. Tambahan pula, jika sebarang permintaan sedemikian dibuat, ia akan ditolak.

Apakah langkah yang diambil oleh pelbagai negara untuk mengharamkan TikTok?

Negara-negara seperti Kanada, AS dan Perancis telah mengarahkan pegawai kerajaan berhenti menggunakan aplikasi pada peranti negara. Beberapa kolej telah bertindak lebih jauh untuk mengalih keluar apl rangkaian Wi-Fi mereka. Institusi EU – Parlimen Eropah, Suruhanjaya Eropah dan Majlis EU – telah mengharamkan TikTok pada peranti kakitangan, memetik kebimbangan keselamatan siber. Larangan Parlimen Eropah telah dilaksanakan pada 20 Mac. Ia juga menasihatkan kakitangan untuk mengalih keluar aplikasi daripada peranti peribadi mereka, juga untuk tujuan keselamatan.

Negeri manakah di Amerika Syarikat yang pertama mengharamkan TikTok?

Montana ialah negeri pertama di Amerika Syarikat yang mengharamkan sepenuhnya TikTok daripada bukan sahaja peranti persekutuan tetapi untuk semua penduduknya.

Bolehkah saya masih menggunakan TikTok jika ia dilarang oleh negara?

Ya, TikTok boleh digunakan jika negara anda diharamkan dengan bantuan VPN. Dengan VPN, anda boleh kembali menggunakan TikTok dengan mudah.

Diharamkan tetapi Tidak Dilupakan

TikTok telah diharamkan di banyak negara dan oleh banyak institusi, walaupun syarikat itu mempertikaikan dakwaan yang dibuat terhadapnya. Jika apl itu menimbulkan ancaman kepada keselamatan dan keselamatan maklumat orang ramai, maka banyak lagi negara mungkin melarangnya pada masa hadapan untuk melindungi rakyatnya. Jika kes terhadap syarikat itu terbukti tidak berasas, pengguna TikTok sepatutnya dapat terus menikmati aplikasi yang menyeronokkan dan semua yang ditawarkannya. Sebagai alternatif, mereka sepatutnya mempunyai pilihan untuk mendaftar tanpa memberikan sebarang maklumat peribadi.

Apa pendapat anda tentang larangan TikTok? Adakah pemikiran bahawa privasi anda berpotensi diceroboh menghalang anda daripada menggunakan apl itu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.