Adakah TikTok Semua Video? Tidak semestinya

29

TikTok tertumpu terutamanya pada video pendek. Ia bermula dengan video berdurasi 15 saat yang kebanyakan pencipta menunjukkan diri mereka menari, menyegerakkan bibir dan mencuba kesan terbina dalam yang berbeza. Pada masa kini, anda boleh merakam video berdurasi tiga minit atau memuat naik kandungan sehingga 10 minit. Itu telah membuka pintu kepada jenis kandungan baharu, seperti video masa cerita, tutorial dan video yang memberi nasihat.

Adakah TikTok Semua Video? Tidak semestinya

Walau bagaimanapun, apa yang ramai pengguna TikTok tidak tahu ialah anda juga boleh memuat naik pelbagai jenis media pada aplikasi ini. Artikel ini akan menerangkan perkara yang boleh anda lakukan dengan TikTok selain daripada memuat naik video.

Apa Lagi Yang Boleh Anda Lakukan di TikTok?

Seperti platform media sosial lain, TikTok mencari cara untuk mengalahkan persaingan. Untuk mencuri perarakan di Instagram, Facebook, dan juga YouTube, TikTok mula-mula memperkenalkan strim langsung dan video yang lebih panjang. Kemudian, pada separuh pertama 2022, ia membenarkan pengguna menyiarkan Cerita TikTok, menyaingi klip pendek Instagram. Lewat tahun lepas, ia turut memperkenalkan Mod Foto, meniru siaran karusel Instagram.

TikTok juga membolehkan pengguna menghantar mesej antara satu sama lain, jadi ia kerap berfungsi sebagai aplikasi untuk komunikasi. Anda boleh menghantar mesej langsung (DM) kepada seseorang sebaik sahaja anda mengikuti mereka.

Semua ciri baharu ini menjadikan TikTok sebagai salah satu aplikasi yang lebih popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kebanyakan pencipta menggunakannya untuk meningkatkan kehadiran dalam talian mereka dan menjangkau khalayak yang lebih besar untuk menggunakan kandungan mereka. Ia adalah tempat yang sesuai untuk melaksanakan strategi pemasaran, jadi jenama sering membuat profil untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka atau memberikan tajaan melalui influencer dan pencipta kandungan.

Walau bagaimanapun, untuk dapat melakukan semua itu, anda perlu tahu cara menggunakan TikTok.

Cara Muat Naik Gambar di TikTok

Memuat naik gambar di TikTok tidak jauh berbeza dengan memuat naik video. Anda boleh memuat naik bingkai pegun dengan teks, pelekat, pelbagai kesan TikTok dan penapis, atau pastikan ia ringkas. Jika anda mahukan siaran karusel seperti di Instagram, anda boleh menambah sehingga 35 foto dalam satu muat naik. Mereka akan ditunjukkan satu demi satu, walaupun tanpa penonton meleretnya dengan jari mereka.

Perlu diingat bahawa siaran foto TikTok mesti mengandungi muzik. Tetapi jika anda mahu siaran anda senyap, anda boleh memintas ini dengan mengurangkan kelantangan kepada sifar.

Begini cara menambah berbilang foto pada TikTok dan membuat siaran karusel:

 1. Lancarkan aplikasi pada telefon anda.
 2. Ketik tanda “+” di bahagian tengah bawah.
 3. Tekan “Muat naik.”
 4. Tekan “Pilih berbilang.”
 5. Pilih foto yang ingin anda muat naik dengan mengetik bulatan kecil di penjuru kanan sebelah atas.
  Nota: Apabila anda memilih foto, bulatan kecil menjadi merah jambu dan memaparkan nombor. Angka ini menunjukkan susunan gambar, jadi perhatikan itu sebelum meneruskan ke langkah seterusnya.
 6. Anda boleh menekan “AutoCut” dan biarkan TikTok membuat siaran untuk anda, atau tekan “Seterusnya” untuk melakukan pengeditan sendiri.
 7. Tekan “Seterusnya.”
 8. Tulis kapsyen siaran, sertakan hashtag, tanda nama orang, hadkan orang yang boleh melihat siaran anda dan ubah suai tetapan lain.
 9. Tekan “Siaran” untuk menghantar foto ke dunia.

Anda hanya boleh memuat naik satu foto pada satu masa. Cuma langkau langkah “Pilih berbilang”. Tetapi sedar bahawa membuat siaran foto tunggal membolehkan pilihan pengeditan yang lebih sedikit. Anda tidak akan mempunyai peralihan dan kesan yang tersedia untuk siaran karusel video dan mod video.

Cara Muat Naik Cerita di TikTok

Cerita di TikTok hampir sama dengan Cerita di Instagram. Ia adalah siaran pendek dan mudah digunakan yang kekal selama 24 jam dan kemudian hilang selama-lamanya.

Perbezaannya ialah ia tidak dipaparkan seperti di Instagram — di bahagian atas suapan berita anda. Ia akan disepadukan ke dalam halaman “Untuk Anda” anda. Tetapi seperti di Instagram, anda juga akan melihat mereka sebagai bulatan berwarna di sekeliling gambar profil pengguna sebaik sahaja anda pergi ke profil mereka. Anda boleh menyukai Cerita TikTok dan mengulasnya seperti pada siaran TikTok biasa. Tetapi tidak seperti di Cerita Instagram, orang lain boleh melihat suka dan komen ini.

Cerita TikTok boleh berupa video dan foto. Satu-satunya pengecualian ialah anda tidak boleh menyiarkan berbilang gambar dalam mod foto tetapi hanya dalam mod video. Begini cara membuat Cerita TikTok:

 1. Buka TikTok.
 2. Tekan butang “+”.
 3. Rakam kandungan baharu atau muat naik foto atau video sedia ada daripada Galeri anda.
 4. Tekan “Seterusnya.”
 5. Edit siaran seperti yang anda mahu, dan tukar tetapan privasi jika perlu.
 6. Ketik “Kisah Anda.”

Cerita anda akan disiarkan serta-merta untuk tatapan orang lain. Selepas menyiarkan, anda juga boleh mengawal selia tetapan privasinya dan mematikan ulasan jika anda terlupa berbuat demikian.

Cara Menghoskan Siaran Langsung di TikTok

Seperti Instagram, Facebook, YouTube, dan perkhidmatan penstriman, seperti Discord dan Twitch, TikTok telah mengikuti tren dan membenarkan penggunanya untuk mengehoskan strim langsung.

Mengehos TikTok Lives ialah cara terbaik untuk meningkatkan penglibatan dan berhubung lebih banyak dengan khalayak anda. Namun, tidak semua pengguna boleh mengakses ciri ini. Hanya pencipta berumur lebih 16 tahun dan dengan 1,000 atau lebih pengikut mempunyai akses kepada pengehosan langsung. Terdapat cara untuk memintas peraturan ini, tetapi ia tidak selalunya berkesan, jadi lebih baik fokus pada mendapatkan pengikut anda secara beretika.

Berikut ialah langkah untuk memulakan siaran langsung di TikTok untuk pengguna yang boleh mengakses ciri tersebut:

 1. Lancarkan TikTok pada telefon anda.
 2. Tekan ikon “+”.
 3. Leret ke kiri sehingga anda mencapai pilihan “LIVE”.
 4. Pilih foto muka depan dan kapsyen untuk siaran langsung anda.
 5. Tekan “GO LIVE.”

Siaran langsung akan bermula selepas tiga saat, jadi anda hanya perlu menunggu. Setelah strim bermula, anda boleh mengakses pelbagai ciri yang akan membawa pengalaman langsung untuk anda dan penonton anda ke peringkat seterusnya.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menyimpan Cerita TikTok seperti di Instagram?

Walaupun Instagram membenarkan anda mengabadikan Cerita anda ke dalam Gelendong Sorotan di TikTok, anda tidak boleh menyimpannya untuk dilihat oleh orang lain. Anda sahaja yang boleh mengakses cerita anda dalam arkib dan melihat statistik mereka.

Bolehkah anda menonton semula TikTok Lives?

Setelah strim langsung anda di TikTok tamat, anda mempunyai pilihan untuk menonton semula, memadam atau memuat turunnya di Pusat LIVE. Malangnya, anda tidak mempunyai pilihan untuk menyediakannya kepada pengikut anda.

Terokai Keajaiban TikTok

Aplikasi media sosial sentiasa berkembang. TikTok mungkin bermula sebagai platform untuk menyiarkan klip pendek, tetapi ia telah berkembang menjadi lebih daripada itu dari semasa ke semasa. Anda boleh berkongsi video dengan panjang, foto dan kehidupan hos yang berbeza. Di samping itu, anda boleh menghubungi orang ramai melalui aplikasi, yang sangat bermanfaat jika anda ingin bekerjasama dengan mereka.

Adakah anda sudah cuba menyiarkan kandungan selain video di TikTok? Jika ya, apakah yang paling anda gunakan TikTok? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.