Adakah Webcam Anda Tidak Berfungsi pada Zum? Inilah Perkara yang Perlu Dilakukan

74

Kamera web sangat berguna, tetapi ia boleh menyebabkan masalah dengan sesetengah apl. Jika anda kamera web tidak berfungsi dalam Zum, berehat. Terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan masalah ini. Dalam artikel ini, kami menawarkan penyelesaian yang paling mudah.

Terus bersama kami sehingga akhir, kerana anda boleh menggunakan beberapa nasihat apabila kamera web anda tidak berfungsi. Di sini anda akan menemui petua untuk Windows, Mac, iOS, Android dan Linux.

Lakukan Ini Dahulu Apabila Menyelesaikan Masalah Webcam Anda pada Zum

 • Apabila apl tidak berfungsi, anda harus cuba memulakan semula apl itu dengan segera. Jika memulakan semula Zoom tidak membantu, cuba mulakan semula peranti anda.
 • Seterusnya, pastikan peranti anda memasang semua kemas kini sistem terkini.
 • Jika peranti itu terkini, mungkin apl Zoom anda sudah lapuk. Lawati halaman muat turun Zum rasmi dan pilih apl atau sambungan Zum yang sesuai untuk peranti atau penyemak imbas anda. Seterusnya, anda ingin mengemas kini pemacu kamera web anda jika ia tidak terkini. Anda boleh menggunakan perisian pihak ketiga untuk memuat turun kemas kini untuk anda, atau anda boleh mengemas kini secara manual melalui tapak pengilang atau Pengurus Peranti (pada Windows).
 • Penyelesaian lain mengenai kamera web adalah untuk mengalih keluar (nyahpasang) kamera web daripada peranti anda dan memberikannya pemasangan semula yang bersih. Pada komputer Windows, anda boleh melakukan ini melalui Pengurus Peranti.
 • Selain itu, anda boleh menggunakan ciri Selesaikan Masalah untuk menentukan sama ada terdapat sesuatu yang tidak kena dengan kamera web anda. Jika tiada satu pun daripada bantuan di atas, baca terus untuk penyelesaian daripada Zoom.
zum

Nasihat Zoom untuk Membetulkan Isu Webcam

Beberapa nasihat dalam bahagian sebelumnya datang dari Zoom halaman sokongan. Walau bagaimanapun, terdapat petua pintar yang boleh membetulkan kebanyakan isu kamera web anda dengan Zoom dan apl lain yang menggunakan kamera anda. Nasihatnya ialah tutup semua aplikasi lain yang mungkin mengganggu kamera web anda. Apl seperti Skype, Facetime, WhatsApp, dll., boleh merampas kamera web anda tanpa pengetahuan anda.

Kemungkinan besar, ia berjalan di latar belakang, dan mungkin ia adalah antara program permulaan pada peranti anda. Selain itu, mereka sering dipersalahkan apabila kamera web tidak berfungsi dengan apl tertentu. Jika apl ini berterusan, matikan apl itu secara paksa.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan Pengurus Tugas untuk menamatkan proses mereka pada Windows. Pada telefon Android anda, anda boleh menekan lama apl Zum, ketik Maklumat Apl dan pilih Henti Paksa. Beri beberapa minit dan mulakannya semula.

Pembaikan Mac 10.7 Khusus

Terdapat isu berulang dengan Zoom pada sistem macOS 10.7. Jika Mac anda berjalan pada kemas kini itu, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Pencari dan pilih Pergi ke Folder.
 2. Kemudian, salin-tampal ini ke dalam medan: /Library/QuickTime/.
 3. Klik pada Pergi.
 4. Padamkan komponen Video Glide, Sonix SN9C, 3ivx Video Codec atau Desktop Video Out.

Penyelesaian ini sepatutnya membetulkan isu kamera web Zoom pada peranti anda.

Lumpuhkan Daemon Webcam

Satu lagi pembaikan Mac yang mudah ialah memasukkan ini ke dalam baris arahan:

sudo killall VDCAssistant

Ingat, kami menyebut untuk melumpuhkan proses yang menggunakan kamera web anda? Nah, ini adalah daemon pada komputer Mac yang mengendalikan semua yang berkaitan dengan kamera web. Menghentikannya mungkin menyelesaikan masalah kamera web anda dengan Zoom.

Pembetulan Lenovo Tertentu

Komputer Lenovo kadangkala menghadapi masalah kamera web apabila menggunakan apl Zoom. Berikut ialah pembetulan untuk semua sistem Windows moden, bermula dengan Windows 10:

 1. Tekan kekunci Win pada papan kekunci anda.
 2. Masukkan “Lenovo” dalam menu Mula dan klik pada Lenovo Vantage atau muat turun dari pautan.
 3. Buka apl itu dan pilih Tetapan Perkakasan, diikuti dengan Audio dan Visual.
 4. Lumpuhkan Mod Privasi Kamera. Jika mod ini kekal dihidupkan, tekan butang kamera pada komputer riba anda dan lumpuhkannya.

Pembetulan ini pada Windows 8 adalah serupa:

 1. Untuk memulakan, masukkan “Lenovo” dalam menu Mula. windows_8
 2. Pergi ke Tetapan Lenovo atau muat turun apl daripada pautan di atas.
 3. Klik pada Kamera.
 4. Lumpuhkan Mod Privasi.

Penyelesaiannya lebih mudah pada Windows 7:

 1. Taipkan “Persidangan Web Lenovo” dalam bar carian Windows dan lancarkan apl.
 2. Dayakan kamera web komputer riba anda.
 3. Matikan program Persidangan Web Lenovo.

Isu Windows 10 dengan Menggunakan Kamera Web pada Zum

Jika anda menghadapi masalah menggunakan kamera web dengan Zoom pada Windows 10, ikuti bersama untuk membantu menyelesaikan isu anda.

 1. Buka menu Mula dan klik pada Tetapan. Ikon Tetapan Windows 10
 2. Seterusnya, klik pada Privasi. Menu Tetapan Windows 10
 3. Sekarang, klik pada Kamera. Tetapan Privasi Windows 10
 4. Pastikan suis togol ditetapkan kepada Hidup. Tetapan Kamera Windows 10

Menghidupkan akses Kamera anda akan menyelesaikan sebarang isu dengan tetapan OS dan kebenaran.

Isu Keselamatan Internet Kaspersky

Seperti yang dinyatakan oleh Joe dalam ulasan kami di bawah, berikut ialah ringkasan ringkas tentang cara menggunakan kamera web dengan Kaspersky.

 1. Buka apl dan pergi ke Keselamatan Peribadi.
 2. Seterusnya, klik suis togol Perlindungan Webcam untuk menetapkannya kepada Mati.

Ini sepatutnya menyelesaikan masalah anda dengan menggunakan kamera web dengan Kaspersky.

Semak Tetapan Penyemak Imbas Anda

Anda mungkin ingin menyemak kebenaran anda jika anda menggunakan penyemak imbas dan bukan apl Zoom. Kami akan membincangkan cara melakukan ini dalam Chrome.

 1. Dalam Chrome, klik pada butang menu di bahagian atas sebelah kanan dan pilih Tetapan. Anda juga boleh menaip “chrome://settings” ke dalam bar carian dan tekan Enter. Menu Chrome
 2. Sekarang, di bawah Privasi dan keselamatan, klik pada Tetapan Tapak. Privasi dan keselamatan
 3. Dari sini, tatal ke bawah ke Kebenaran dan klik pada Kamera. Tab Kebenaran Chrome
 4. Pastikan Tapak boleh meminta untuk menggunakan kamera anda dipilih dan pastikan Zum tidak berada pada senarai Tidak dibenarkan menggunakan kamera anda. Kebenaran Kamera Chrome

Petua Tambahan

Berikut adalah beberapa petua tambahan.

 • Lihat jika ada apa-apa yang menghalang kamera web anda, seperti pengatup atau penutup. Kemudian uji kamera web anda dalam apl lain yang membenarkan komunikasi video. Jika kamera web anda berfungsi dalam apl lain, masalahnya ialah dengan apl Zoom.
 • Semak bahawa akses kepada kamera web anda dihidupkan pada tahap perkakasan. Banyak komputer riba mempunyai butang yang boleh anda tekan untuk menghidupkan dan mematikan kamera web anda, biasanya F8 atau F10.
zum kamera web tidak berfungsi

Mengezum masuk

Mudah-mudahan, beberapa pembetulan kamera web ini akan membenarkan anda menggunakan Zoom sekali lagi. Walaupun aplikasi persidangan web digunakan sebanyak sekarang berbanding 3 tahun lepas, Zoom ialah salah satu aplikasi persidangan video terbaik dan menawarkan sokongan yang sangat baik. Jangan ragu untuk menghubungi mereka jika anda memerlukan bantuan tambahan.

Beritahu kami tentang masalah anda dan cara anda membetulkannya. Adakah ia perkara sekali sahaja, atau adakah ia terus berlaku? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.