Adakah YouTube Music Dianggap Media Sosial?

30

Jika anda meminta orang rawak untuk menentukan media sosial, mereka mungkin akan memberi anda contoh seperti Facebook atau Twitter. Sangat mudah untuk mengenal pasti platform yang berbeza, tetapi tidak mudah untuk menentukan apa itu media sosial atau sebab satu platform mungkin dianggap sebagai contoh dan satu lagi tidak.

Adakah YouTube Music Dianggap Media Sosial?

Artikel ini mengambil langkah ke belakang untuk mempertimbangkan sama ada YouTube Music ialah platform media sosial atau tidak.

YouTube Music ialah Komuniti Kandungan

Untuk tepat pada intinya, YouTube Music ialah media sosial. kenapa? Kerana YouTube ialah komuniti kandungan. Komuniti kandungan membolehkan komunikasi berasaskan teks dan perkongsian video dan media lain. Pengguna berkumpul di YouTube Music untuk berinteraksi, melibatkan diri dan menonton video (saluran dan senarai main).

Mereka juga mungkin memutuskan untuk meninggalkan komen atau membalas orang lain. Komunikasi dua hala adalah digalakkan. Pengguna di seluruh dunia menghabiskan berjuta-juta jam di platform, menghasilkan berbilion-bilion tontonan setiap hari. Contoh lain komuniti kandungan yang berasaskan muzik ialah Spotify dan Apple Music.

Komuniti kandungan terutamanya bertujuan untuk berkongsi media dan melibatkan diri dengan orang lain. Mereka berbeza daripada bentuk media sosial utama yang lain: blog, tapak rangkaian sosial (WhatsApp, Facebook), dunia permainan maya (World of Warcraft) dan dunia sosial maya (Kehidupan Kedua). Blog atau projek kerjasama seperti Wikipedia kebanyakannya berasaskan teks. Dunia sosial dan permainan maya cuba meniru semua dimensi kehidupan sebenar dalam persekitaran maya.

Itulah penjelasan ringkasnya: YouTube Music ialah media sosial kerana ia merupakan komuniti dengan pelbagai kandungan yang tersedia dan terdapat pelbagai pilihan yang berkaitan dengan kandungan tersebut di mana pengguna boleh berkongsi, menyukai atau mengulas.

Muzik YouTube Tidak Memenuhi Kriteria Media Sosial Akademik

Menariknya, YouTube Music tidak memenuhi sepenuhnya kriteria ilmiah tentang perkara yang membentuk media sosial. Platform ini boleh dibezakan berdasarkan dua kriteria: keupayaan untuk meningkatkan (1) kehadiran sosial) dan (2) keupayaan untuk memanipulasi persembahan diri dan pendedahan diri.

YouTube sebagai platform (bukan YouTube Music) boleh mewujudkan budaya promosi diri dan membolehkan penyiaran diri. Terdapat perbincangan yang tulen dan bermakna dalam kesusasteraan akademik tentang cara YouTube telah mencipta ekonomi perhatian dalam talian. Ramai yang menyerlahkan cara YouTuber menggunakan strategi persembahan diri (seperti pembinaan ketulenan atau realiti, iaitu, keterkaitan).

Media sosial adalah lebih daripada sekadar perkongsian. Ia pada asasnya terikat dengan pembinaan diri dan persembahan diri. Media sosial membolehkan penciptaan hubungan sosial dengan penggunanya melalui fungsi penciptaan identiti dan manipulasi. YouTube Music gagal dalam hal itu.

Kekayaan media adalah satu lagi dimensi media sosial. Teori kekayaan media adalah berdasarkan andaian bahawa komunikasi bertujuan untuk mengurangkan kekaburan dan ketidakpastian. Jadi lebih banyak maklumat disampaikan, lebih berkesan ia akan berlaku.

YouTube sebagai platform kaya dengan media kerana ia mempunyai kredibiliti sumber yang tinggi memandangkan jumlah maklumat yang boleh disertakan dalam video (walaupun ia disampaikan dalam cara yang kurang sahih). YouTube Music bukan. Tiada apa-apa yang disediakan selain daripada lagu (audio) atau video muzik.

Pergi ke YouTube

Fungsi penciptaan kandungan YouTube membolehkan pengguna membuat video untuk dikongsi dengan kumpulan sasaran tertentu. Mereka berbuat demikian dengan mempersembahkan diri mereka dengan cara yang mereka cipta melalui medium yang kaya dengan media. Walaupun YouTube Music tidak menawarkan ini, kerana ramai artis mencipta saluran rasmi di YouTube untuk menggalakkan penglibatan peminat.

Berita baiknya ialah mungkin terdapat pelbagai strategi yang boleh anda cuba. Sebagai contoh, jika anda seorang pemuzik yang ingin melancarkan saluran YouTube anda sendiri dan bukannya bergantung pada YouTube Music sahaja.

Pertimbangkan, sebagai contoh, sesi “Soal Jawab” atau sediakan video di mana pengguna boleh mengenali anda. Strim video langsung ialah cara terbaik untuk berinteraksi dengan penonton anda dan lebih intim daripada mendengar lagu. Anda juga mungkin ingin mempertimbangkan laluan ini jika anda mengeluarkan video, video penggoda atau klip di belakang tabir.

Pilihan lain termasuk vlog, di mana anda boleh membincangkan proses penulisan lagu atau kehidupan harian anda. Fikirkan tentang berkongsi video tentang pengaruh muzik dalam hidup anda untuk melibatkan diri dengan khalayak. Strategi ini berfungsi lebih baik untuk menyokong aspek pembentangan diri media sosial dan menggalakkan pengguna mendengar muzik anda.

Jika anda mengikuti mana-mana cadangan ini, anda perlu mengekalkan jadual yang konsisten apabila anda memuat naik video anda. Dengan cara ini, peminat anda akan tahu bila video baharu akan keluar. Tiada peraturan khusus yang perlu anda ikuti tentang masa, tetapi anda harus sekurang-kurangnya menghantar beberapa video sebulan. Dengan cara itu, peminat anda akan mengetahui saluran anda aktif. Anda tidak mahu khalayak yang anda bina untuk mencari artis baharu, terutamanya selepas anda bekerja keras untuk membina pangkalan pelanggan setia.

Penambahan Baharu untuk Melibatkan Pengguna

YouTube Music adalah selangkah di belakang apl lain seperti Spotify. Sebagai contoh, podcast akan lebih berkemungkinan meningkatkan penglibatan, dan ini merupakan satu langkah yang tidak dilakukan oleh YouTube sehingga hanya beberapa bulan yang lalu (tersedia untuk pengguna AS sahaja). Secara umum, YouTube Music tidak mempunyai banyak ciri yang ditawarkan oleh apl lain. Walau bagaimanapun, platform ini mempunyai pilihan baharu untuk menjadikan pengalaman pengguna lebih mengasyikkan secara sosial.

Pada penghujung tahun 2022, ciri Recap telah dilancarkan, membenarkan pengguna melihat artis, lagu, video muzik dan senarai main kegemaran mereka. Ia juga termasuk statistik “Aliran Teratas” yang menunjukkan kepada anda artis yang anda temui sebelum orang lain miliki. Dan terdapat ciri “Identiti” yang membolehkan anda mengakses “personaliti muzik” tersuai untuk menangkap “getaran muzik” anda berdasarkan apa yang anda dengar.

Pengguna perlu boleh berkongsi statistik mereka dengan orang lain di media sosial. Malah, itulah salah satu sebab mengapa Spotify begitu berjaya. Jadi YouTube mengambil perhatian. Dengan Recap, anda boleh berkongsi Recap anda pada aplikasi SM lain seperti Instagram atau Twitter. Pilihan ini meningkatkan dimensi sosial perkongsian tetapi tidak memenuhi sepenuhnya keperluan yang dibincangkan dalam kesusasteraan akademik.

YouTube Music sebagai Media Sosial

YouTube Music memenuhi kriteria media sosial kerana ia merupakan komuniti kandungan dan membolehkan pengguna berkongsi dan menyukai video atau lagu. Walau bagaimanapun, YouTube dengan lebih lengkap dan tepat mewakili platform media sosial. Dengan YouTube, orang ramai boleh membina kehadiran media sosial mereka dan mempromosikan diri mereka dan saluran mereka melalui kandungan yang dijana pengguna. Jika anda seorang pemuzik, anda harus mempertimbangkan untuk membuka halaman YouTube untuk mempromosikan diri anda.

Adakah anda fikir YouTube Music ialah media sosial? Adakah pengalaman anda di platform positif atau negatif? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.