AI Boleh Mendayakan Pengesanan AFib Berterusan dalam Galaxy Watch 7

6
nextpit Samsung Galaxy Watch 6 Butang Merah
© nextpit

Jam tangan pintar Samsung Galaxy disebut-sebut kerana kebolehan pengesanan kesihatan mereka yang meluas seperti pemantauan tahap tekanan darah dan ECG. Galaxy Watch 7 yang akan datang dispekulasi untuk menampilkan pengesanan AFib (fibrilasi atrium) berterusan yang boleh meningkatkan pengesanan gangguan jantung yang serius.

Pada masa ini, Galaxy Watch 6 (ulasan) dilengkapi dengan ECG (elektrokardiogram) yang memberikan pandangan mendalam tentang kadar denyutan jantung. Pengukuran ini digunakan untuk mengesan potensi gangguan jantung, seperti fibrilasi atrium atau irama jantung yang tidak normal di antara ruang jantung.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai kelemahan utama sebagai fungsi atas permintaan, berbeza dengan pemantauan kadar jantung berterusan melalui PPG (photoplethysmography).

Jam tangan pintar yang mempunyai pengesanan AFib berterusan

Penggunaan pemantauan AFib berterusan sebenarnya bukanlah baru dalam jam tangan pintar. Apple, misalnya, menggabungkan ciri ini dalam Siri Tontonan dan Tonton Ultra, walaupun disyorkan hanya untuk didayakan untuk pengguna yang sebelum ini didiagnosis dengan AFib oleh profesional perubatan.

Fitbit, yang telah diperoleh oleh Google, ialah satu lagi jenama boleh pakai utama yang menawarkan pengesanan AFib berterusan dalam jam tangan pintar dan penjejaknya. Pada 2022, syarikat itu menerima kelulusan untuk penggunaan algoritma PPG baharunya yang membenarkan ciri tersebut dalam peranti serasinya.

Adakah Samsung Galaxy Watch 7 akan menampilkan pengesanan AFib berterusan?

Dan kini, Samsung nampaknya ia boleh membawa ciri serupa dalam Galaxy Watch generasi seterusnya, yang berpotensi mengetik “model AI generatif” untuk meningkatkan teknologi.

Berdasarkan aplikasi paten baru-baru ini yang diterbitkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS dan ditemui oleh Wearable, Samsung sedang mengusahakan ciri penjejakan AFib berterusan dalam jam tangan pintar.

Dokumentasi memperincikan pendekatan Samsung dengan menukar bacaan kadar denyutan jantung yang ditangkap daripada sensor PPG kepada bacaan ECG yang seterusnya akan memberikan pemantauan berterusan untuk tanda AFib. Walau bagaimanapun, orang Korea mengakui kemungkinan positif palsu, sebab itu ia menggabungkan model AI untuk membaca dan menterjemah isyarat ini.

Paten Samsung tentang pengesanan AFib berterusan dalam Galaxy Watch

Ilustrasi pengesanan AFib berterusan Samsung dalam Galaxy Watch / © Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS

Pada masa yang sama, jam tangan pintar berkemungkinan memerlukan pengguna untuk mengesahkan sebarang bacaan AFib daripada PPG menggunakan ECG sama seperti cara ciri tersebut berfungsi dalam Fitbit dan jam tangan pintar Apple.

Tidak jelas bagaimana Samsung hampir melancarkan ciri itu, walaupun. Pada asasnya, Samsung memerlukan kelulusan kawal selia sebelum ia boleh menggunakan AFib berterusan dalam barang boleh pakainya. Walau bagaimanapun, masa paten menunjukkan ia mungkin muncul dalam Galaxy Watch 7, yang dijangka diumumkan pada bulan Julai, dan boleh ditambah kepada model Galaxy Watch sebelumnya melalui kemas kini.

Adakah anda fikir penambahan pengesanan AFib yang berterusan menjadikan Galaxy Watch 7 lebih menarik? Apakah ciri lain yang anda ingin lihat? Sila beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: Boleh pakai
Sumber:
USPTO