AI Di Mana-mana: Qualcomm Menolak Model AI ke Peranti Semua Saiz

26
mwc 2024 qualcomm ai
© nextpit

MWC secara tradisinya adalah tempat untuk melihat trend terkini (dan kadangkala akan datang) dalam teknologi mudah alih, dan tiada yang lebih hangat musim ini daripada kecerdasan buatan dan terutamanya model bahasa yang besar. Qualcomm telah lama menawarkan perkakasan untuk memproses tugas AI, tetapi ia mengumumkan Hab AI untuk membantu pembangun mempamerkan kemampuan mereka.

Dengan siri Heksagon DSP (pemproses isyarat digital) dan NPU (unit pemprosesan saraf), Qualcomm telah melabur dalam perkakasan AI selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, ia menghadapi situasi ayam-dan-telur klasik-sama seperti pereka SoC yang bersaing, dengan cara-bahawa walaupun perkakasan itu ada, pembangun tidak mempunyai penyelesaian mudah untuk memanfaatkan kuasa mereka.

Imej promosi Qualcomm AI Hub

AI Hub berjanji untuk memendekkan masa untuk memasarkan. / © nextpit

Qualcomm menjangka untuk mengubahnya dengan Hab AI baharunya yang diumumkan pada MWC 2024. Platform ini menawarkan perpustakaan lebih daripada 75 model AI yang diperakui dan dioptimumkan untuk dijalankan pada pelbagai platform Qualcomm yang berbeza—bukan sahaja mudah alih, tetapi juga pemproses VR/AR, automotif , PC dan banyak lagi.

The senarai model yang disokong termasuk nama seperti Stable Diffusion, Llama, ControlNet, dan digunakan bukan sahaja pada trend semasa AI generatif tetapi juga pengecaman pertuturan, klasifikasi imej, pengesanan objek, penskalaan super imej dan banyak lagi.

Menurut Qualcomm, pembangun yang menggunakan AI Engine SDK (kit pembangunan perisian) boleh dengan mudah menyepadukan salah satu model yang tersedia dengan menyasarkan platform perkakasan yang dimaksudkan, dan AI Hub akan mengendalikan pengoptimuman untuk prestasi pada peranti dan kecekapan yang lebih baik.

Jika semuanya berjalan mengikut perancangan, Hab AI baharu boleh membetulkan situasi pemecahan semasa di mana jenama berbeza boleh menawarkan tahap ciri dikuasakan AI yang berbeza, dengan syarikat yang lebih besar seperti Google dan Samsung melaburkan pasukan besar untuk menambah AI pada asasnya, sementara yang lain perlu mengurus sumber dan masa mereka dengan lebih berhati-hati, menghasilkan ciri yang lebih sedikit, atau lebih teruk lagi, dengan ciri eksklusif untuk pasaran rumah mereka di mana mereka boleh memanfaatkan pemprosesan pelayan yang berkuasa.

Imej promosi Qualcomm AI Hub

Qualcomm menunjukkan ciri AI pada peranti baharu untuk mudah alih dan PC. / © nextpit

Qualcomm juga mengumumkan bahawa telefon utama daripada tiga jenama China akan memanfaatkan ciri AI dalam cip Snapdragon. Xiaomi akan menambah keupayaan pengembangan imej, Honor akan mempunyai penciptaan video dan kalendar, manakala Oppo akan menyertakan pemadam objek imej.

Di hadapan PC, Snapdragon X Elite yang akan datang telah ditunjukkan mencipta imej dengan pemalam Stable Diffusion pada editor imej GIMP sumber terbuka tiga kali lebih pantas daripada cip Intel Core Ultra 7 yang dilancarkan baru-baru ini.

Pengumuman tanpa wayar

Seperti dalam edisi MWC yang lalu, Qualcomm mengumumkan kemas kini kepada pemproses wayarles FastConnect dan modem Snapdragon. FastConnect 7900 baharu kini menyepadukan sambungan Ultra Wideband sebagai tambahan kepada Wi-Fi dan Bluetooth dan juga menambah pemprosesan AI untuk meningkatkan kelajuan pemindahan dan kecekapan tenaga, sama seperti yang dibawa oleh modem Snapdragon X70 5G pada tahun 2022.

Bercakap tentang modem Snapdragon, baharu untuk 2024 ialah model X80, dengan pemproses AI generasi kedua untuk pengurusan berbilang antena, dan sokongan untuk muat turun yang lebih pantas menggunakan pengagregatan 6 pautan ke bawah (tetapi masih terhad kepada muat turun 10 Gbps). Snapdragon X80 juga akan menandakan percubaan kedua Qualcomm pada sambungan satelit—selepas Satelit Snapdragon proprietari yang dibatalkan dari 2023.

Imej promosi modem Snapdragon X80 5G

Modem Snapdragon X80 5G membawakan komunikasi satelit berasaskan standard. / © nextpit

Snapdragon X80 termasuk sokongan untuk standard 5G NB-NTN (jalur sempit bukan daratan). Seperti inisiatif Satelit Snapdragon sebelumnya, peranti yang serasi pada mulanya akan menyokong mesej kecemasan, dengan kemasukan mesej ringkas yang dirancang dan mungkin juga penghantaran data pada masa hadapan. Apabila disoal oleh nextpit tentang pengendali satelit/buruj sistem yang pada mulanya akan menyokong, Nitin Dhiman, pengarah Pemasaran Produk Global 5G menjawab bahawa ia akan menjadi Skylo, menggantikan perkongsian Iridium sebelumnya.

Teras FastConnect dan Snapdragon baharu dijangka tiba dalam peranti yang dilancarkan lewat tahun ini, Ia juga harus disepadukan ke dalam SoC Snapdragon perdana generasi seterusnya, tepat pada masanya untuk keluaran telefon pintar musim 2025.