Air Mata Biji Korok Kerajaan

31

Sistem Korok Seeds kembali sekali lagi dalam permainan Zelda yang lain. Mereka pertama kali muncul dalam permainan lama, “The Legend of Zelda: The Wind Waker.” Pemain juga boleh mengumpulkannya dalam “Breath of the Wind” dan kini dalam “Tears of the Kingdom” (TotK). Korok Seeds ialah koleksi terbesar permainan, dan anda mendapat ganjaran selepas mengumpul kesemuanya.

Air Mata Biji Korok Kerajaan

Artikel ini akan memberitahu anda lebih lanjut tentang Benih Korok, berapa banyak terdapat dalam TotK, tempat untuk mencarinya, dan cara menggunakannya.

Berapa Biji Korok Ada?

Jika anda telah bermain “Breath of the Wild”, anda tahu terdapat 900 Biji Korok dalam permainan. Di TotK, terdapat 1,000 Biji Korok tersedia, 100 lebih banyak daripada yang terdahulu.

Untuk mencari benih daripada makhluk hutan ini (Koroks), anda mesti menyelesaikan teka-teki dan mencuba kaedah yang berbeza, kerana benih itu bersembunyi di setiap bahagian Hyrule kecuali The Depths.

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat 100 lagi Biji Korok dalam TotK berbanding dalam “Breath of the Wild,” terdapat bilangan Korok yang sama. Anda boleh menemui 800 Biji Korok individu, tetapi dalam permainan, beberapa Korok telah dipisahkan antara satu sama lain. Jika Pautan membantu Korok dan membawanya kepada rakan mereka, dia mendapat dua Biji Korok, satu untuk setiap roh hutan.

Oleh itu, memandangkan 100 pasang Korok hilang sepanjang TotK, anda mendapat tambahan 200 biji, selain daripada 800 biji individu, menambah sehingga 1,000 Biji Korok.

Apakah Ganjaran untuk Mengumpul Semua Benih Korok?

Ganjaran untuk mengumpul setiap Benih Korok dalam permainan ialah item yang dipanggil “Hadiah Hestu.” Hestu ialah seorang pedagang yang kepadanya anda mesti membawa benih untuk meningkatkan senjata, busur dan perisai anda. Walau bagaimanapun, item itu kelihatan seperti sesuatu yang Hestu buat untuk mengenang usaha anda. Ia adalah hadiah simbolik yang tidak meningkatkan kebolehan anda atau memberi anda kuasa baharu.

Mengumpul semua benih dalam “Breath of the Wild” adalah pencapaian yang besar. Cabaran itu tidak mudah, tetapi ganjarannya tidaklah sebaik yang diharapkan oleh pemain. Malangnya, di TotK, ada 100 biji Korok lagi untuk dikumpul, tetapi hadiahnya tetap sama.

Cara Cari Biji Korok

Mengumpul benih adalah bahagian penting TotK. Terdapat banyak cara untuk mencari koleksi ini, tetapi yang paling biasa ialah membantu Korok mencari rakan dan menyelesaikan teka-teki. Beberapa teka-teki agak mencabar dan tersembunyi di seluruh Hyrule.

Teka-teki untuk mendapatkan Benih Korok seharusnya tidak terlalu sukar untuk diselesaikan, kerana ia bertujuan pendek. Walau bagaimanapun, gangguan kecil ini boleh menjadi rumit jika anda tidak mempunyai elemen utama untuk menyelesaikan teka-teki. Sebaik sahaja anda berjaya menyelesaikan teka-teki, Korok akan muncul.

Walaupun Korok tersebar di seluruh peta, terdapat beberapa tempat biasa yang anda boleh temui roh ini atau teka-teki paling biasa yang perlu anda selesaikan.

Objek Diletakkan Secara Rawak

Teka-teki yang paling biasa ialah mencari sesuatu yang tidak sesuai dengan pemandangan, seperti bunga di padang pasir, batu di pokok, dsb. Apabila anda menemui objek yang bukan milik, berinteraksi dengannya, dan Korok akan kemungkinan besar muncul.

Corak Patah

Teka-teki ini juga biasa dilihat dalam TotK. Jika anda melihat sesuatu yang tidak sepadan dengan corak, lengkapkannya supaya ia kelihatan sama. Sebagai contoh, jika terdapat tiga kuil, tetapi hanya dua yang mempunyai pisang, letakkan pisang pada yang ketiga. Atau jika ada barisan batu dengan satu batu hilang, letakkan batu di sana dan lengkapkan garisan itu, dan Korok akan menampakkan dirinya.

Gerakkan Korok

Jika anda mendapati Korok terbalik kerana beg galasnya yang besar, anda perlu menyatukannya semula dengan rakannya. Penanda akan muncul untuk mencari rakan di unggun api berhampiran. Gunakan keupayaan “Ultrahand” untuk membuat kenderaan dan menyatukan semula dua Korok.

Ikut Bunga

Bunga yang teleport adalah satu lagi teka-teki Benih Korok. Terjumpa bunga kuning tinggi yang hilang apabila anda mendekatinya menunjukkan bahawa anda telah mencapai satu lagi teka-teki. Ikut bunga ke setiap lokasi teleport sehingga bunga putih muncul. Klik padanya, dan anda akan menemui Korok.

Korok yang tidak kelihatan

Jika anda melihat daun atau kelopak yang berkilauan berterbangan di langit, ia menunjukkan Korok yang tidak kelihatan. Tangkap untuk mengumpul benihnya.

Menarik Rantai

Melihat rantai dengan palam di hujungnya melekat pada objek adalah satu lagi tanda teka-teki Benih Korok. Untuk menyelesaikannya, anda mesti menggunakan kebolehan “Ultrahand” dan menambah berat pada hujung yang lain untuk menarik keluar rantai. Apabila anda berbuat demikian, Korok akan muncul.

Betulkan Objek Patah

Seperti teka-teki corak, kumpulkan kepingan objek yang patah berdekatan dan tampalkannya untuk mendedahkan Korok.

Topeng Korok

Topeng Korok ialah alat terbaik untuk mengumpul semua Benih Korok dalam permainan. Ia adalah item unik dalam DLC “Breath of the Wild”, “Master Trials.” Seperti yang dinyatakan, Benih Korok boleh didapati di mana-mana sahaja kecuali di The Depths. Tetapi rasa apa yang boleh didapati di bawah sana? Topeng Korok.

Sekeping perisai istimewa ini boleh didapati (untuk menang) di Koliseum Hutan di The Depths. Cari Forest Coliseum di Lost Woods, yang terletak di timur laut. Apabila anda memasuki Coliseum, Yiga akan memanggil makhluk untuk anda kalahkan. Selepas anda melawan Hinox, anda akan mendapat peti yang mengandungi Topeng Korok. Apabila anda memakainya, topeng akan berbunyi apabila anda berada berdekatan dengan Korok.

Kumpulkan Benih Korok untuk Meningkatkan

Sesetengah pemain tidak gemar mengumpul item yang tersebar di sekitar peta hanya untuk pencarian. Walau bagaimanapun, dalam hampir setiap kes, vendor yang meminta anda melakukan perhimpunan akan memberi ganjaran kepada anda. Dalam kes ini, mengumpul kesemua 1,000 Biji Korok menghasilkan ganjaran yang boleh dipersoalkan. Walau bagaimanapun, dengan Korok Seeds, anda boleh meningkatkan saiz inventori anda dan meningkatkan senjata serta perisai, menjadikan diri anda lebih kuat.

Adakah anda berjaya mencari semua Benih Korok dalam TotK? Adakah anda telah menemui teka-teki atau lokasi Benih Korok yang baharu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.