AirPods manakah yang saya ada? 7 Cara untuk menyemak model AirPods anda

108

Agak mudah untuk melihat sepasang AirPod daripada fon telinga wayarles lain keluar di pasaran. Tetapi mengenal pasti model AirPods yang mana ia boleh menjadi agak mencabar.

Mengenal pasti model AirPods dan generasi AirPods boleh menjadi berguna, terutamanya jika anda bercadang untuk membelinya daripada penjual pihak ketiga atau rakan.

Semata-mata memandang mereka tidak akan cukup. Sesetengahnya memerlukan pemeriksaan yang lebih teliti. Kadangkala, anda memerlukan bantuan nombor siri atau nombor model AirPods anda.

Di bawah, saya akan membimbing anda melalui cara yang berbeza untuk mengenal pasti AirPods. Mari kita teruskan!

 1. Kenal pasti nombor model AirPods anda
 2. Semak reka bentuk AirPods
 3. Cari nombor model yang dicetak pada AirPods
 4. Semak AirPods dalam Tetapan iPhone
 5. Bandingkan ciri AirPods
 6. Kenal pasti sarung pengecas AirPods anda
 7. Gunakan nombor siri AirPods anda untuk mengenal pasti model AirPods

1. Kenal pasti nombor model AirPods anda

Agak mudah untuk membezakan satu jenis barisan AirPods daripada yang lain. Cabaran sebenar datang dalam mengenal pasti generasi AirPod yang anda miliki. Anda boleh mengenal pastinya dengan bantuan nombor model mereka.

Di bawah ialah senarai lengkap semua jenis AirPod yang dihasilkan, bersama dengan nombor modelnya:

Generasi AirPods Model AirPods
AirPods (generasi pertama) A1523, A1722
AirPods (generasi ke-2) A2032, A2031
AirPods (generasi ke-3) A2565, A2564
AirPods Max A2096
AirPods Pro A2084, A2083
AirPods Pro (generasi ke-2) A2931, A2699, A2698
Generasi AirPods dan nombor modelnya

2. Semak reka bentuk AirPods

Cara terpantas untuk mengenal pasti AirPod yang anda miliki adalah dengan menyemak penampilannya.

Sudah terdapat lima generasi AirPods merentas tiga barisan berbeza (AirPods, AirPods Pro dan AirPods Max) setakat penulisan ini. Setiap produk ini mempunyai reka bentuk tersendiri yang membezakannya.

AirPods Max adalah yang paling mudah dikesan kerana ia merupakan satu-satunya fon kepala atas telinga dalam barisan. AirPods biasa kelihatan seperti fon telinga Apple, tanpa wayar—ia disertakan dengan hujung plastik yang tidak boleh ditukar ganti. Ini berbeza dengan AirPods Pro, yang dilengkapi dengan hujung telinga silikon bersaiz berbeza.

3. Cari nombor model yang dicetak pada AirPods

Nombor Model Dicetak pada AirPods

Jika anda mempunyai AirPod bersama anda, cara terpantas untuk mengetahui nombor model anda adalah dengan mencarinya pada unit itu sendiri. Ia berada pada baris pertama teks bercetak di bahagian bawah setiap AirPods. Dalam kes AirPods Max, anda boleh mendapati ia dicetak di bawah kusyen kiri.

Katakan anda tidak mempunyai AirPod anda, atau ia masih dimeterai. Jadi, jika anda mempunyai kotak itu, anda juga harus mencari nombor model AirPods serta sarung pengecas yang dicetak pada kotak tepat di atas kod bar pertama.

4. Semak AirPods dalam Tetapan iPhone

Jika AirPods anda yang anda ingin tahu, anda hanya boleh melihat tetapan peranti anda untuk melihat nombor modelnya. Anda boleh melakukan ini walaupun ia tidak disambungkan ke peranti anda pada masa ini, selagi peranti itu digandingkan.

 1. Pergi ke Tetapan → Bluetooth.
 2. Ketik butang maklumat (i). Anda akan melihat Nama Model, Nombor Model dan juga Nombor Siri peranti anda.
AirPods yang disambungkan dalam Tetapan Bluetooth pada iPhone

Sebagai alternatif, jika AirPods anda sedang disambungkan ke peranti Apple anda, anda boleh melakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke Tetapan → [your name] ‘s [AirPods model].
 2. Tatal ke bawah untuk melihat nama model, nombor model dan nombor siri AirPods anda.
Nombor Model AirPods dalam Tetapan iPhone

5. Bandingkan ciri AirPods

Setiap model AirPods menawarkan penggunanya keupayaan berbeza. Contohnya, jika anda menggunakan AirPods dan boleh menggunakan Audio Spatial, maka anda menggunakan generasi ketiga.

Jika anda memiliki AirPods Pro dan ingin melihat sama ada ia adalah generasi pertama atau kedua berdasarkan ciri, semak keupayaan membatalkan hingarnya. Yang terakhir menggembar-gemburkan untuk membatalkan bunyi bising sehingga dua kali ganda berbanding pendahulunya.

Kami telah menulis perbandingan yang lebih komprehensif bagi AirPods Pro dan AirPods Pro (generasi ke-2) jika anda berminat dengan tambang AirPods 2 berbanding model terbaru AirPods. Berikut juga perbandingan antara AirPods Pro dan AirPods 3.

6. Kenal pasti sarung pengecas AirPods anda

Sarung Pengecas Generasi Pertama AirPods
AirPods Gen. Pertama
Sarung Pengecas Generasi Kedua AirPods
AirPods 2nd Gen
Sarung Pengecas Generasi Ke-3 AirPods
AirPods Ke-3 Gen
Sarung Pengecas Generasi AirPods Pro
AirPods Pro
Sarung Pengecasan Generasi Kedua AirPods Pro
AirPods Pro Generasi Kedua

Nombor model dan siri tidak terhad kepada AirPods, malah kes pengecasannya. Bukan itu sahaja, malah reka bentuk setiap generasi sarung pengecas mempunyai perbezaan halus yang boleh anda gunakan sebagai pembayang.

Berikut ialah nombor model untuk setiap kes pengecasan:

 • Sarung pengecas kilat AirPods (Generasi Pertama): A1602
 • Sarung pengecasan wayarles AirPods (generasi ke-2): A1938
 • Sarung pengecas AirPods Pro: A2190
 • Sarung pengecas MagSafe untuk AirPods Pro: A2190
 • Sarung pengecasan MagSafe untuk AirPods (generasi ke-3): A2566
 • Sarung pengecas kilat AirPods (generasi ke-3): A2897
 • Sarung pengecas MagSafe untuk AirPods Pro (Generasi Kedua): A2700

Nombor model pada sarung AirPods boleh didapati tertulis di bahagian bawah sarung.

Setiap satu juga mempunyai butiran reka bentuk yang berbeza daripada yang lain. Sarung pengecas generasi pertama dan kedua untuk AirPods adalah lebih tinggi daripada panjangnya. Sementara itu, sarung AirPods Pro lebih panjang daripada tinggi.

Anda juga boleh membezakan sama ada sarung AirPods generasi pertama dan kedua membenarkan pengecasan tanpa wayar atau tidak. Hanya semak lampu status. Kes pengecasan bukan wayarles tidak mempunyai lampu status LED.

Bagi AirPods Pro, anda perlu bergantung pada nombor siri. Jika sarung pengecas AirPods Pro anda mempunyai nombor siri yang berakhir dengan 1NRC atau 1059, ia sudah sedia MagSafe. Jika ia berakhir dengan LKKT atau 0C6L, ia tidak mampu mengecas wayarles.

Untuk kes pengecasan untuk AirPods 3, anda perlu bergantung pada nombor model semata-mata. Sarung sedia MagSafe mempunyai nombor model A2700, manakala sarung pengecasan bukan wayarles mempunyai nombor model A2897.

AirPods Pro (generasi ke-2) adalah unik kerana ia mempunyai pembesar suara dan gelung yang boleh anda pasangkan lanyard.

7. Gunakan nombor siri AirPods anda untuk mengenal pasti model AirPods

Sama seperti produk Apple yang lain, anda boleh menggunakan nombor siri AirPods anda untuk mengetahui model AirPod yang anda miliki. Hanya menuju ke Halaman liputan Apple → masukkan nombor siri anda, dan voila! Model AirPods anda harus ditunjukkan di sana.

Terdapat cara mudah untuk mencari nombor siri AirPods anda. Tidak kira modelnya, nombor siri semua AirPods terletak di bahagian bawah penutup.

Anda juga boleh menemuinya pada kotak yang disertakan dengan unit atau invois asal yang disertakan dengan pembelian anda.

Walaupun AirPods mempunyai nombor siri, setiap AirPod mempunyai nombor siri berbeza yang tidak sama dengan nombor siri pada kotak atau yang didaftarkan pada AirPods anda.

Seperti yang dinyatakan di atas, anda juga boleh menyemaknya melalui peranti Apple yang dipasangkan dengan AirPod anda. Untuk berbuat demikian, hanya pergi ke Tetapan → Bluetooth → ketik butang maklumat (i). Nombor Siri AirPods anda hendaklah ditunjukkan di sini.

AirPods yang disambungkan dalam Tetapan Bluetooth pada iPhone

Mengakhiri…

Semua AirPod kelihatan serupa, tetapi ia mempunyai ciri tersendiri yang membolehkan anda membezakannya. Jika mata anda tidak dapat menangkap kehalusan ini, anda sentiasa boleh menyemak model AirPod anda menggunakan model atau nombor sirinya.

Saya harap artikel ini telah membantu anda mengenal pasti model AirPods yang anda miliki. Kaedah mana yang anda gunakan? Kongsikan di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara mengukir Memoji, emoji atau teks tersuai pada Sarung AirPods
 • Perkara yang perlu dilakukan dengan AirPods lama dan hampir mati
 • Cara menyediakan Audio Spatial Diperibadikan untuk AirPods dan Beats