AirPods Pro terus jatuh? Jadikan ia lebih sesuai!

110
AirPods Apple Putih pada permukaan kulit Hitam

Orang suka AirPods kerana ia ringan, mudah alih dan mempunyai ciri yang hebat. Walau bagaimanapun, masalah biasa bagi kebanyakan pengguna ialah mereka kadang-kadang jatuh.

AirPods lebih kerap gugur berbanding AirPods Pro kerana perbezaan reka bentuk. Tetapi AirPods Pro juga cenderung tergelincir dari telinga anda apabila ia kurang sesuai, terutamanya apabila menggunakan saiz hujung telinga yang buruk. Ia juga boleh tergelincir apabila anda bergerak secara berlebihan, seperti semasa bersenam dan berlari. Ini boleh mengecewakan, terutamanya bagi orang yang sedang dalam perjalanan dan dengan gaya hidup aktif.

Jika ini adalah isu untuk anda, berikut ialah beberapa cara untuk memastikan AirPod anda lebih sesuai dan kekal di telinga anda.

Pilih saiz hujung telinga yang terbaik untuk AirPods anda

Jika kita jujur, perjuangan alat telinga yang perlahan-lahan terlepas dari telinga adalah lebih biasa dalam barisan AirPods berbanding AirPods Pro, semata-mata kerana Apple memilih fon telinga atau fon telinga separuh telinga dalam AirPods berbanding dalam- reka bentuk telinga yang terakhir.

Walaupun begitu, AirPods Pro anda masih boleh tergelincir, terutamanya apabila hujung telinga silikon tidak sesuai dengan saiz saluran telinga anda. Walau bagaimanapun, mencari saiz hujung telinga terbaik yang sesuai dengan anatomi anda adalah ideal.

Apabila hujung telinga sesuai dengan baik dan membuat pengedap yang baik dengan telinga atau saluran telinga anda, anda mendapat sepenuhnya ciri-cirinya, termasuk:

 • Pembatalan hingar pasif dan aktif
 • Ketelusan
 • Bunyi bass yang lebih baik apabila mendengar muzik
 • Dengar Langsung

Apabila anda membeli AirPods Pro (generasi pertama) atau AirPods Pro (generasi ke-2), anda akan mendapati ia disertakan dengan hujung telinga bersaiz sederhana yang telah dipasang. Hujung telinga yang lain berada di bawah dulang, bersarang di dalam kabel.

Jika anda tidak tahu saiz hujung telinga yang anda gunakan, cuma buka gulungan tepinya dan lihat saiz terukir di dalam tapaknya.

Nota: AirPods Pro (generasi ke-2) menawarkan empat saiz hujung telinga: besar, sederhana, kecil dan yang baru ditambah lebih kecil, manakala AirPods Pro yang lebih lama (generasi pertama) hanya mempunyai saiz kecil hingga besar.

Setiap set hujung telinga telah direka bentuk untuk generasi khusus AirPods Pro yang disertakan, jadi anda hanya perlu menggunakan hujung telinga yang disertakan dengan AirPods Pro anda. Ini kerana hujung telinga direka untuk memberikan pengalaman bunyi terbaik kepada penggunanya.

Apple mengatakan bahawa hujung telinga generasi pertama mempunyai jaringan yang nyata lebih padat daripada AirPods Pro 2 yang lebih baharu, jadi walaupun tergoda untuk membeli dan menukar hujung telinga, Apple menasihatkan agar tidak menggunakannya.

Berikut ialah beberapa petua dan kiat AirPods untuk membantu anda mendapatkan pengalaman pendengaran terbaik daripada tunas Apple ini.

Cara memakai AirPods dengan betul

Pakai AirPods anda dengan betul untuk memanfaatkan sepenuhnya ciri-cirinya. Kesesuaian yang betul harus terasa selesa dan selesa. Memandangkan AirPods standard ialah fon telinga manakala AirPods Pro adalah bahagian dalam telinga, cara anda memakainya berbeza.

Nota: Pastikan anda membersihkannya dengan kain lembap sebelum memakainya. Menanggalkan kotoran, minyak atau lilin membantu mencipta cengkaman yang lebih baik.

AirPods generasi 1, 2 dan 3

 1. Masukkan AirPods ke dalam telinga anda, pastikan batangnya sejajar menegak dengan kepala anda.
 2. Putar AirPods sehingga ia berasa selamat. Kebanyakan pengguna berasa selesa apabila batangnya terletak selari dengan garis rahang.

AirPods Pro generasi 1 dan 2

Kaedah untuk memakai AirPods Pro anda akan berbeza sedikit kerana model Pro mempunyai hujung telinga silikon.

 1. Pastikan anda menyemak hujung telinga yang anda gunakan untuk mengetahui saiz yang paling sesuai dengan anatomi telinga anda.
 2. Letakkan hujung telinga pada AirPods Pro dengan menjajarkan hujung telinga dengan penyambung berbentuk bujur pada AirPod. Ini juga diselaraskan dengan sempurna dengan bolong.
 3. Tekan AirPods masuk. Tarik sedikit telinga anda keluar boleh membantu anda memasukkan hujung telinga ke dalam saluran telinga dengan lebih selesa.
 4. Putar sehingga ia sesuai dengan telinga anda.

Lakukan Ujian Kesesuaian Petua Telinga untuk AirPods anda

 1. Letakkan AirPods Pro anda di telinga anda dan pastikan ia disambungkan ke iPhone atau iPad anda.
 2. Pergi ke Tetapan → Bluetooth.
 3. Pilih butang Maklumat Lanjut (i) di sebelah AirPods anda.
 4. Tatal ke bawah dan ketik Ujian Kesesuaian Petua Telinga.

  Langkah untuk melakukan Ujian Kesesuaian Petua Telinga AirPods pada iPhone

 5. Pilih Teruskan → ketik butang main (>).
 6. Ujian akan menunjukkan sama ada setiap fon telinga mempunyai pengedap yang baik. Jika tidak, ia akan mencadangkan anda mencuba hujung telinga yang berbeza.

  Langkah terakhir untuk menjalankan Ujian Kesesuaian Petua Telinga pada iPhone untuk AirPods

Cara lain untuk menghentikan AirPod daripada jatuh

Jika memutarkan AirPods beberapa darjah tidak mencukupi untuk menambah baik kesesuaian, berikut ialah petua lain untuk membantu memastikan AirPods anda tidak jatuh, berisiko rosak atau hilang.

1. Tukar peletakan AirPods anda

Ini tidak berfungsi untuk semua orang tetapi mungkin melakukan silap mata untuk orang lain. Mula-mula, anda boleh cuba menukar fon telinga kiri dan kanan dan terbalikkannya. Ramai atlet dan pelari melakukan ini untuk fon telinga biasa mereka. Ini mungkin hanya berfungsi pada AirPods.

2. Letakkan pita kalis air

Pita kalis air mengekalkan kelekitannya untuk masa yang lama, jadi ini mungkin membantu. Potong jalur segi empat tepat nipis atau tebuk lubang kecil dengan penebuk lubang dan letakkan satu di atas dan satu di bawah penderia. Memandangkan setiap telinga adalah berbeza, anda juga mungkin perlu melakukan beberapa percubaan dan kesilapan untuk mengenal pasti peletakan pelekat yang paling sesuai untuk anda.

3. Cuba aksesori dan petua telinga pihak ketiga

Terdapat juga banyak aksesori pihak ketiga yang mungkin anda ingin gunakan dengan AirPods anda. Banyak penutup AirPods silikon datang dalam warna yang berbeza dan nipis supaya anda boleh meletakkannya bersama AirPods anda pada sarung pengecasnya.

Cangkuk silikon juga terdapat dalam pelbagai jenis dan saiz. Anda boleh mempunyai yang lebih bijak dan terletak di dalam telinga anda.

Sementara itu, terdapat juga cangkuk besar yang melingkar di sekeliling telinga anda, serupa dengan fon telinga yang direka bentuk sukan. Cangkuk ini berfungsi merentasi papan tanpa mengira model yang anda miliki.

Kelemahannya ialah kebanyakan cangkuk adalah besar, jadi anda perlu menanggalkannya sebelum menyimpan semula AirPod anda ke dalam bekas pengecasan.

Mengakhiri…

Apa yang baik tentang AirPods ialah ia segera menjeda main semula sebaik sahaja fon telinga dikeluarkan dari telinga. Tetapi ini tidak menghilangkan kekecewaan yang datang dengan AirPods yang keluar dari telinga setiap saat. Mudah-mudahan, pengesyoran membantu mengekalkan AirPod anda di dalam telinga anda untuk pengalaman mendengar yang hebat. Beritahu kami jika mana-mana perkara ini berkesan untuk anda atau jika anda mempunyai petua lain yang tidak kami bincangkan!

Baca lebih lanjut:

 • Cara membetulkan masalah kehabisan bateri AirPods
 • AirPods manakah yang saya ada? Generasi AirPods dijelaskan!
 • Kawalan dan gerak isyarat AirPods untuk semua model