AirPods Pro terus memutuskan sambungan? Bagaimana untuk membetulkannya

122
Cara membetulkan AirPods Pro terus memutuskan sambungan

AirPods Pro sudah pasti menawarkan profil bunyi yang hebat. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna tidak dapat menikmatinya kerana AirPods Pro 2 atau AirPods Pro mereka terus memutuskan sambungan daripada iPhone, iPad, Mac atau Apple Watch. Jika anda salah seorang yang kurang bernasib baik atau mengenali seseorang yang menghadapi masalah ini, berikut ialah panduan pembetulan pantas untuk menyelesaikan isu tersebut.

 1. Semak tahap bateri AirPods Pro anda
 2. Letakkan AirPods Pro dalam bekas pengecasan dan kemudian keluarkannya
 3. Lumpuhkan dan dayakan Bluetooth iPhone
 4. Lumpuhkan Tetapan Pengesanan Telinga Automatik bagi AirPods Pro
 5. Mulakan semula peranti yang disambungkan dengan AirPods Pro
 6. Sambung semula AirPods Pro dengan iPhone atau Mac anda
 7. Tetapkan semula AirPods Pro anda
 8. Kemas kini perisian iPhone, Mac atau Apple Watch anda
 9. Kemas kini perisian tegar AirPods Pro
 10. Bersihkan AirPods Pro anda
 11. Hubungi Sokongan Apple

1. Semak tahap bateri AirPods Pro anda

Apabila AirPods Pro kehabisan bateri, ia secara automatik memutuskan sambungan daripada peranti berpasangan. Walau bagaimanapun, AirPod anda juga mungkin terputus sambungan secara rawak jika bateri berada di hujung bawah, jadi pastikan ia dicas.

Langkah pertama untuk menyelesaikan isu pemutusan sambungan ini ialah menyemak tahap bateri AirPods anda. Jika ia rendah, letakkan tunas di dalam bekas pengecasnya untuk mengecasnya. Selepas 5 minit, anda boleh mula menggunakannya semula.

2. Letakkan AirPods Pro dalam bekas pengecasan dan kemudian keluarkannya

Jika AirPods Pro anda terputus sambungan tanpa sebab, letakkan sahaja dalam bekas pengecasan. Penunjuk lampu akan berkelip dan memberitahu anda bahawa AirPod sedang dicas. Selepas 5 saat, masukkan semula ke dalam telinga anda. Putik wayarles akan disambung semula secara automatik, dan keadaan akan menjadi normal dan seterusnya.

Sambung semula ‌AirPods‌ Pro anda dengan iPhone

3. Lumpuhkan dan dayakan Bluetooth iPhone

Penyerahan AirPods adalah ciri yang hebat; anda boleh menghadiri panggilan telefon dengan lancar pada iPhone anda dan kembali ke binging pada Mac tanpa perlu bersusah payah. Walau bagaimanapun, itu juga boleh menjadi punca di sebalik AirPod anda terputus sambungan.

Jadi, cuba matikan Bluetooth peranti lain. Sebagai contoh, lumpuhkan Bluetooth telefon apabila menggunakan Mac anda dan begitu juga sebaliknya.

Ketik pada Togol Bluetooth untuk mematikan dalam Tetapan pada iPhone

4. Lumpuhkan Pengesanan Telinga Automatik AirPods Pro

Jika AirPods Pro anda kerap memutuskan sambungan, mematikan pengesanan telinga automatik dan menetapkan AirPods Pro untuk menggunakan mikrofon kiri atau kanan akan membantu. Untuk membuat ini:

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone yang disambungkan dan ketik Bluetooth.

  Buka Tetapan dan Ketik pada Bluetooth pada iPhone

 2. Ketik (i) di sebelah nama AirPods Pro anda. Sekarang tatal ke bawah dan matikan togol untuk Pengesanan Telinga Automatik.

  Ketik pada ikon i untuk Mematikan Pengesanan Telinga Automatik pada iPhone

 3. Seterusnya, ketik Mikrofon dan pilih Sentiasa Kiri AirPod atau Sentiasa Kanan AirPod.

  Ketik pada Mikrofon dan Pilih AirPod Sentiasa Kanan atau Kiri

5. Mulakan semula peranti yang disambungkan dengan AirPods Pro

Adalah berfaedah untuk memulakan semula iPhone, Mac atau Apple Watch anda sekurang-kurangnya sekali setiap minggu. Mulakan semula peranti anda yang disambungkan untuk menyelesaikan isu AirPods Pro yang kerap memutuskan sambungan. Selepas ini, kemungkinan besar masalah itu akan ditangani.

6. Sambung semula AirPods Pro dengan iPhone atau Mac anda

Jika anda berulang kali menghadapi pemutusan sambungan dengan Apple AirPods Pro 2 baharu anda, proses berpasangan mungkin mempunyai pepijat. Jadi putuskan sambungan dan pasangkannya semula. Untuk membuat ini:

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone yang disambungkan dan ketik Bluetooth.
 2. Sekarang ketik (i) di sebelah nama AirPods Pro anda.

  Lancarkan Apl Tetapan Pilih Bluetooth dan Ketik pada ikon AirPods i pada iPhone

 3. Ketik Putuskan sambungan.

  Putuskan sambungan AirPods daripada iPhone

 4. Sekarang kembali ke tetapan Bluetooth dan ketik nama AirPods Pro untuk menyambungkannya semula.
  Anda boleh menyimpannya di dalam bekas pengecas selama 15 saat dan kemudian meletakkannya semula di telinga anda.

  Ketik Kembali dan Pergi ke Tetapan Bluetooth dan Kemudian Ketik pada Nama AirPods untuk menyambungkannya semula dengan iPhone

Sila ikut panduan ini jika menggunakan AirPods Pro anda dengan mana-mana peranti lain kecuali iPhone anda.

7. Tetapkan semula AirPods Pro anda

Jika tiada penyelesaian yang berjaya, sekarang adalah masa untuk menetapkan semula AirPods Pro anda. Saya boleh menyebut perkara ini di bahagian atas, tetapi saya mahu anda mencuba pembaikan yang lebih kecil dahulu. Berikut ialah imbasan tentang cara menetapkan semula AirPods Pro anda:

 1. Simpan AirPods Pro anda dalam bekas pengecasan dan tutup penutupnya. Selepas 30 saat, buka penutup. Jangan keluarkan tunas
 2. Sekarang, buka apl Tetapan pada iPhone anda yang disambungkan, ketik Bluetooth, dan ketik (i) di sebelah nama AirPods Pro anda.

  Lancarkan Apl Tetapan Pilih Bluetooth dan Ketik pada ikon AirPods i pada iPhone

 3. Ketik Lupakan Peranti Ini dan sahkan tindakan itu.

  Ketik Lupakan Peranti Ini dan Sahkan untuk Putuskan Sambungan AirPods Pro

Akhir sekali, sambungkan AirPods Pro anda sekali lagi ke iPhone anda. Untuk melakukan ini, tekan dan tahan butang di belakang kes pengecasan anda. Apabila anda melihat kad persediaan pada skrin iPhone anda, sila ikutinya.

8. Kemas kini perisian iPhone, Mac atau Apple Watch anda

Kemas kini perisian membetulkan pepijat sambungan, ralat dan masalah lain yang Apple ketahui daripada penggunanya. Jika tiada penyelesaian di atas berfungsi untuk anda, kemas kini peranti anda yang disambungkan.

Untuk iPhone: Buka apl Tetapan → Ketik Umum→ Ketik Kemas Kini Perisian → Muat turun dan Pasang jika anda melihat kemas kini yang belum selesai.

Semak kemas kini iOS untuk membetulkan ralat Gagal Kemas Kini Selular

Untuk Mac: Klik logo Apple → Keutamaan Sistem→ Kemas Kini Perisian→ Jika versi baharu tersedia, klik Naik Taraf Sekarang.

 • Cara Kemas Kini Perisian Terus pada Apple Watch

9. Kemas kini perisian tegar AirPods Pro

Adakah anda tahu bahawa AirPods Pro anda turut menerima kemas kini? Ini tidak berlaku sekerap iPhone anda, tetapi Apple mengeluarkan kemas kini perisian tegar untuk tunas wayarles anda jika perlu. Biasanya, AirPods Pro anda dikemas kini secara automatik tanpa campur tangan anda.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengikuti panduan ini tentang cara mengemas kini perisian tegar AirPods kepada versi terkini. Ini akan memastikan bahawa fon telinga wayarles anda menjalankan versi terkini.

10. Bersihkan AirPods Pro anda

Cara Membersihkan AirPods Pro dan Sarung Pengecas Tanpa Merosakkannya

Sekali lagi, ini bukan kaedah konvensional, tetapi sesuatu yang patut dicuba untuk menyelesaikan isu AirPods Pro anda terputus sambungan secara rawak. Bersihkan batang AirPods Pro anda dan bekas pengecas juga boleh membantu pengecasan.

11. Hubungi Sokongan Apple

AirPods Pro 2 ialah versi terkini AirPods. Jadi kemungkinan besar mereka berada di bawah jaminan. Oleh itu, jika anda sentiasa menghadapi masalah pemutusan sambungan, hubungi Sokongan Apple.

Jika mereka tidak dapat menyelesaikan isu tersebut, mereka mungkin membuat kes sokongan untuk anda. Seterusnya, lawati Apple Store, dan memandangkan AirPods tidak boleh dibaiki, kemungkinan besar anda akan mendapat pasangan baharu.

AirPods Pro Berfungsi Dengan Sempurna Tanpa Memutuskan sambungan!

Saya harap salah satu penyelesaian berfungsi untuk anda. Sila beritahu saya yang mana satu dalam ulasan di bawah. Jika tiada apa-apa yang berjaya dan anda ingin beralih daripada AirPods Pro, berikut ialah beberapa alternatif terbaik yang boleh anda beli.

Anda mungkin ingin melihat siaran ini juga:

 • Sarung kalis air AirPods Pro terbaik
 • Tali anti-hilang AirPods Pro terbaik
 • Bagaimana untuk membetulkan AirPod kiri/kanan tidak berfungsi?
 • Pengecas wayarles terbaik untuk AirPods

Jika anda mempunyai petua tambahan untuk menyelesaikan isu memutuskan sambungan ini, kongsikannya dengan kami dalam ulasan di bawah.