AirPods Tidak Menyambung ke Mac Anda? Cuba Pembaikan Ini

87

Jika anda seorang pengguna Apple, anda mungkin bersumpah dengan AirPods. Mereka menjadikan mendengar muzik, menonton video dan panggilan bebas tangan sebagai pengalaman yang menyenangkan, mengenai pakaian ringan dan kualiti bunyi mereka. Ia mudah digunakan dan bersambung ke peranti anda secara automatik. Selain itu, sudah tentu, mungkin sebab utama orang memilih produk Apple berbanding yang lain – mereka boleh dipercayai.

AirPods Tidak Menyambung ke Mac Anda? Cuba Pembaikan Ini

Tetapi apakah yang perlu anda lakukan apabila mereka mengecewakan anda dan tidak menyambung ke Mac anda? Dalam artikel ini, kami akan menyelesaikan masalah ini dan membantu anda menyelesaikannya dengan betul, langkah demi langkah.

AirPods Tidak Bersambung – Sambungan Gagal atau Ditolak

Anda mempunyai panggilan persidangan video penting yang masuk, yang mana anda memerlukan kualiti bunyi yang terbaik. Anda memasukkan AirPod anda, mengharapkan ia disambungkan sebaik sahaja anda mengeluarkannya daripada sarungnya. Dan tiba-tiba, mesej ralat muncul pada skrin Mac anda: “Sambungan gagal.” Panggilan bermula tidak lama lagi, dan anda mempunyai sedikit masa untuk menyelesaikan isu tersebut.

Yang pasti, ini mengecewakan. Nasib baik, terdapat beberapa cara cepat untuk mencari dan menyelesaikan masalah. Berikut ialah sebab paling biasa AirPod anda mungkin gagal menyambung ke Mac anda.

Semak sama ada Bluetooth Dihidupkan

AirPods berfungsi dengan menyambung ke Mac anda melalui Bluetooth. Dan jika ia tidak dihidupkan, mereka tidak akan dapat menyambung ke AirPods anda. Untuk melihat sama ada pilihan Bluetooth anda didayakan, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke bar menu pada bar alat kanan sebelah atas pada skrin Desktop dan cari “Pilihan Bluetooth.”
 2. Lihat jika sambungan Bluetooth didayakan.

Jika anda tidak dapat melihat ikon Bluetooth dalam bar menu, berikut ialah cara untuk menambahkannya kembali ke sana:

 1. Pergi ke “menu Apple”.
 2. Pergi ke “Keutamaan Sistem.”
 3. Klik “Bluetooth.”
 4. Pilih “Tunjukkan Bluetooth dalam bar menu.”

Semak sama ada Anda Telah Mengecas Bateri AirPods Anda

Jika AirPod anda mempunyai bateri yang lemah, anda tidak akan dapat menyambungkannya ke peranti anda. Dalam kes ini, semak tahap bateri dan pastikan fon telinga mempunyai tenaga yang mencukupi untuk berfungsi. Begini cara melakukan ini:

 1. Pastikan Bluetooth didayakan pada Mac anda.
 2. Buka sarung AirPods, biarkan fon telinga di dalam dan letakkan dekat dengan Mac anda.
 3. Di bahagian atas skrin Mac anda, cari ikon Bluetooth.
 4. Masukkan menu Bluetooth, dan anda akan melihat tahap tenaga kedua-dua fon telinga dan bekas pengecasan.

Jika ternyata paras bateri AirPods anda terlalu rendah untuk berjaya disambungkan ke Mac anda, biarkan tahap bateri AirPods anda dicas untuk beberapa lama. Ia biasanya mengambil masa beberapa jam untuk mereka mengecas pada kapasiti penuh mereka. Anda mungkin perlu mengecas kes itu juga.

Tetapkan Semula AirPods Anda

Kadang-kadang, lebih baik untuk memulakan semula. Jika segala-galanya pada Mac anda nampaknya berfungsi dengan betul, ini mungkin pilihan untuk menetapkan semula AirPods anda dan melihat sama ada sambungan ada selepas anda melakukannya. Menetapkan semula AirPod anda melalui perisian dan perkakasan akan memberi mereka peluang baharu dan lebih bersih untuk menyambung semula.

Berikut adalah langkah-langkah untuk itu:

 1. Masukkan semula AirPods anda ke dalam bekasnya dan tutup penutupnya.
 2. Biarkan mereka di dalam selama 30 saat.
 3. Buka penutup bekas pengecas.

Anda juga mungkin perlu melupakan AirPods anda sebagai peranti Bluetooth pada Mac anda untuk menetapkan semula sambungan:

 1. Klik logo Apple di kiri atas desktop Mac anda.
 2. Pergi ke “Keutamaan Sistem”.
 3. Pilih “Bluetooth.”
 4. Dalam menu Bluetooth, cari “Peranti.”
 5. Tuding pada AirPods anda atau pilihnya, dan klik pada butang “X” bulat.
 6. Klik pada “Alih Keluar” untuk mengesahkan.
 7. Cuba sambungkan semula AirPods anda ke Mac anda selepas beberapa minit.

Mulakan semula Mac Anda

Jika menetapkan semula AirPods tidak membuahkan hasil, Mac anda mungkin menyebabkan masalah ini. Memulakan semula peranti mungkin membetulkan masalah kecil, seperti membersihkan cache, fail sementara dan RAM. Kadangkala, itu boleh menyebabkan Mac anda menjadi sesak dengan fail sampah, yang juga boleh menyebabkan masalah dengan sambungan.

Semak sama ada Anda Telah Mengemas kini OS Anda

Jika tiada satu pun di atas membetulkan isu tersebut, anda harus menyemak kemas kini sistem. Pastikan versi OS pada Mac anda adalah terkini, kerana ini mungkin merupakan isu asas sebaliknya. Mungkin berlaku sama ada Mac atau AirPod anda telah dikemas kini, yang boleh menjejaskan sambungan antara satu sama lain. AirPod hanya berfungsi dengan versi iOS yang lebih baharu, dan agar ia berfungsi dengan baik, anda perlu mengemas kini Mac anda.

AirPods generasi berbeza memerlukan versi OS yang berbeza:

 • AirPods generasi pertama: iOS 10 atau lebih baharu.
 • AirPods generasi kedua: iOS 12.2 atau lebih baharu.

Berikut ialah cara mengemas kini Mac anda kepada versi terkini iOS:

 1. Pergi ke bar menu dan cari “Keutamaan Sistem.”
 2. Cari “Kemas kini perisian” dan klik. Ia akan mencari kemas kini sistem baharu secara automatik.
 3. Jika terdapat kemas kini baharu, klik “Kemas kini sekarang.”

AirPods Tidak Menyambung ke Mac Secara Automatik

AirPods disayangi kerana dari saat anda mengeluarkannya dari sarung pengecasan, ia sepatutnya bersambung secara automatik ke peranti Apple yang terdekat.

Malangnya, ini boleh rosak atas beberapa sebab, kebanyakannya adalah masalah dengan sambungan Bluetooth atau kekurangannya. Berikut ialah beberapa cara anda boleh membetulkan isu ini.

Sambungkan AirPods ke Mac Secara Manual

Jika AirPods tidak bersambung ke Mac anda secara automatik, jangan risau – anda masih boleh melakukan ini dengan cara lama. Menyambungnya secara manual melalui Bluetooth sentiasa menjadi pilihan; anda hanya perlu memastikan Bluetooth anda didayakan. Cari AirPods anda pada senarai peranti Bluetooth berdekatan dan klik untuk mendayakan sambungan.

Kadangkala, Mac anda mungkin menstrim bunyi ke peranti lain melalui Bluetooth dan tidak akan menerima AirPod anda. Anda boleh membetulkannya dengan mudah dengan menukar antara peranti yang disambungkan dan memilih AirPods anda.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Cari senarai peranti output pada Mac anda dan pilih AirPods anda.
 2. Pergi ke menu “Keutamaan sistem” dalam bar menu.
 3. Pergi ke “Bunyi”.
 4. Kemudian pilih “tab Output.”
 5. Pilih AirPods anda.

Mungkin Tiba Masanya untuk Perkhidmatan

AirPods direka untuk menyambung secara automatik tetapi kadangkala memerlukan sedikit tolakan.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia berlaku bahawa mereka gagal. Jika tiada penyelesaian di atas membantu menyambung semula AirPod anda ke Mac anda, anda mungkin perlu melawati gedung Apple terdekat untuk menyelesaikan masalah secara profesional dan, jika perlu, membaikinya.

Apakah masalah dengan AirPod anda, dan adakah anda menemui cara yang lebih baik untuk membetulkannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!