Akan Datang: Antara Muka Kamera Segar untuk Pixel 8?

36
Semakan Ujian NextPit Google Pixel 7a
© nextpit

Sama seperti acara kejatuhan Pixel tahun lepas, Google dijangka melancarkan Pixel 8 dan Pixel 8 Pro pada bulan Oktober. Kebanyakan spesifikasi duo telah didedahkan lebih kurang, termasuk komponen kamera yang dikemas kini. Selain daripada perkakasan, nampaknya terdapat perubahan besar yang datang pada antara muka kamera Google Pixel juga.

Telefon pintar Pixel Google telah bergantung pada aplikasi kamera syarikat setakat ini. Ini menampilkan UI yang kebanyakannya tidak berubah dengan kawalan dan pintasan yang dibawa sehingga model Pixel 7 dan Pixel 7a (ulasan). Kini, Google bersedia untuk memperkenalkan reka letak serba baharu (melalui Autoriti Android) yang dijangka akan mula diperkenalkan pada Google Pixel 8, yang tiba melalui kemas kini Android 14 untuk peranti lama juga.

  • Baca juga: Telefon kamera iPhone dan Android terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2023

Jelas sekali bahawa antara muka kamera Google yang akan datang mempunyai reka bentuk pemidang tilik yang memisahkan ciri foto dan video dengan lebih tersendiri melalui penukar mod khusus. Togol menggantikan pintasan galeri di bawah pemidang tilik atau terletak di sebelah kanan pemidang tilik, bergantung pada orientasi, bersama-sama dengan tetapan yang boleh diakses dengan meleret ke atas. Terdapat satu lagi butang penukar mod yang terletak di sebelah pengatup sebagai tambahan kepada tangkapan terbaharu.

UI Kamera Google Pixel 8 (Pro).

UI kamera yang didakwa pada Google Pixel 8 dan Pixel 8 Pro berjalan pada Android 14: Merakam foto dan video akan melihat bahagian khusus mereka sendiri dan dengan tetapan boleh diakses dengan meleret ke atas. / © Pihak Berkuasa Android, Edit oleh nextpit

Apabila ia datang kepada mod penangkapan lain, mod foto akan menerima Action Pan, Pendedahan Panjang, Potret, Penglihatan Malam dan Panorama. Beralih kepada mod video mempersembahkan Pan, Kabur, Gerakan Perlahan dan Selang Masa sebagai tambahan kepada pilihan penangkapan standard. Semua mod ini boleh diakses dengan meleret ke kiri atau kanan semasa anda mengakses pemidang tilik berbanding dengan mempunyai persediaan mod campuran sebelum ini.

Adakah antara muka kamera Pixel yang dikemas kini akan tiba pada model Pixel lain?

UI kamera baharu akan diperkenalkan dalam siri Pixel 8 yang dijalankan pada Android 14 di luar kotak. Walaupun ini belum disahkan, kemungkinan antara muka yang dibaik pulih ini juga akan tiba pada telefon kamera Pixel melalui kemas kini perisian atau mungkin dengan keluaran muktamad Android 14.

Selain daripada perisian itu, Pixel 8 dan Pixel 8 Pro Google dikhabarkan akan menampilkan penderia utama baharu manakala model yang lebih besar menggunakan penderia ultra lebar dan penderia suhu yang dinaik taraf di pulau kameranya. Di samping itu, kedua-duanya juga boleh mendapat manfaat daripada algoritma perisian yang dipertingkatkan melalui cipset Tensor G3, yang akhirnya akan meningkatkan kualiti imej dan video.

Adakah anda mendapati antara muka kamera Pixel baharu lebih baik dan lebih intuitif daripada reka letak sebelumnya atau adakah anda lebih suka menggunakan apl kamera lain pada telefon Google Pixel? Kami ingin mendengar pendapat anda dalam ulasan.