Akaun Instagram Dipadamkan? Inilah Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Mengenainya

119

Instagram telah mewujudkan satu set peraturan yang luas untuk melindungi maklumat peribadi pengguna. Tetapi masih terdapat kelemahan yang mungkin menyebabkan akaun anda dipadamkan. Walaupun platform tidak mempunyai penyelesaian untuk mendapatkan semula akaun yang dipadamkan secara manual, terdapat beberapa situasi apabila anda boleh memulihkan profil anda.

Akaun Instagram Dipadamkan? Inilah Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Mengenainya

Teruskan membaca untuk mengetahui sebab Instagram memadamkan akaun dan perkara yang perlu dilakukan jika anda mengalami isu yang sama.

Akaun Instagram Dipadamkan Tanpa Sebab

Instagram akan melumpuhkan profil yang bertentangan dengan garis panduan komuniti dan syarat perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, beberapa akaun juga dilumpuhkan secara tidak sengaja. Kemalangan sedemikian boleh mengecewakan jika akaun anda berfungsi sebagai akaun perniagaan atau etalase.

Beberapa sebab umum Instagram memadamkan akaun ialah:

Pelanggaran Terma dan Garis Panduan

Pelanggaran berulang terhadap peraturan platform boleh mengakibatkan penamatan akaun kekal. Pengguna harus memastikan akaun mereka tidak menyiarkan kandungan yang mempromosikan aktiviti haram, ucapan benci dan ancaman terhadap orang atau komuniti tertentu.

Ketidakaktifan Akaun

Instagram menganggap mana-mana akaun yang tidak digunakan dalam dua tahun sebagai tidak aktif.

Penggunaan Alat Pihak Ketiga

Platform ini melarang penggunaan perisian pihak ketiga untuk mengembangkan pengikut anda atau meningkatkan penglibatan anda. Jika Instagram mengesyaki anda telah menggunakan apl untuk mengubah suai nombor pengikut anda atau menjana lebih banyak ulasan di bawah siaran anda, apl itu boleh menyekat akses akaun anda.

Akaun Instagram Dipadamkan kerana Melanggar Syarat

Instagram terkenal kerana menguatkuasakan peraturan yang ketat untuk melindungi privasi dan keselamatan pengguna. Jika akaun telah melanggar syarat platform, hampir mustahil untuk memulihkannya. Walau bagaimanapun, memandangkan terdapat banyak garis panduan, apl itu mungkin telah membenderakan profil anda secara tidak sengaja. Jika demikian keadaannya, terdapat dua cara untuk mengaktifkan dan menjalankan akaun anda semula.

Gunakan kaedah pertama jika anda menerima mesej pop timbul yang memberitahu anda bahawa akaun itu telah melanggar syarat Instagram apabila cuba log masuk. Setelah selesai proses, akaun anda harus dipulihkan serta-merta. Untuk mendapatkan semula akaun:

 1. Tekan butang Ketahui Lebih Lanjut pada halaman log masuk apl mudah alih anda. Mesej pop timbul akan meminta anda untuk menghubungi platform jika akaun telah dilumpuhkan secara tidak sengaja.
 2. Pilih pilihan Sila beritahu kamiā€¦.
 3. Pilih Ya atau Tidak untuk menunjukkan sama ada akaun anda digunakan untuk tujuan perniagaan.
 4. Masukkan maklumat peribadi anda dalam medan yang diperlukan.
 5. Jika anda memulihkan akaun perniagaan, anda dikehendaki menyerahkan dokumentasi perniagaan untuk pengesahan. Instagram tidak akan mengaktifkan semula akaun melainkan anda menghantar sekurang-kurangnya satu dokumen yang sah.
 6. Klik Hantar untuk menyerahkan permintaan anda.

Jika Instagram menentukan pemadaman akaun adalah tidak sengaja, mereka akan menghantar e-mel kepada anda dengan kod pengaktifan semula. Platform ini biasanya meminta pengguna untuk membalas mesej mereka dengan imej JPEG di mana mereka memegang sekeping kertas dengan kod. Pastikan kod itu kelihatan jelas dan imej itu berkualiti tinggi. Instagram boleh menolak permintaan anda jika anda menghantar gambar pengenalan yang kasar atau kabur.

Selepas melengkapkan proses, anda sepatutnya boleh mengakses akaun anda dalam beberapa hari. Platform akan menghantar e-mel lain kepada anda untuk memberitahu anda bahawa mereka telah memulihkan akaun.

Cara tambahan untuk mendapatkan semula akaun anda ialah dengan meminta platform menyemak aktiviti Instagram anda dan mempertimbangkan semula keputusan mereka. Untuk berbuat demikian:

 1. Lancarkan apl Instagram peranti anda.
 2. Masukkan butiran akaun anda dan tekan butang Log Masuk.
 3. Jika platform telah melumpuhkan akaun anda, anda akan melihat mesej pada skrin. Ia akan memaklumkan anda bahawa akaun akan dipadamkan dan anda mempunyai 30 hari untuk menghantar permintaan semakan.
 4. Pilih Muat Turun Data untuk membuat sandaran data Instagram anda sekiranya platform tidak membalikkan keputusannya.
 5. Klik Minta Semakan.
 6. Taipkan maklumat log masuk akaun yang dilumpuhkan.

Instagram kini akan menyemak semula sama ada akaun tersebut telah melanggar mana-mana peraturan platform. Anda akan dimaklumkan dalam masa beberapa hari sama ada Instagram telah membalikkan keputusan dan memutuskan untuk memulihkan akaun anda. Ambil perhatian bahawa sesetengah pengguna telah menunggu beberapa minggu untuk mendengar kembali daripada platform.

Akaun Instagram Dipadamkan oleh Penggodam

Anda tidak perlu mengumpulkan pengikut internet yang besar untuk disasarkan oleh penggodam. Dengan ramai pengguna memastikan profil Instagram mereka terbuka, penggodam telah menemui cara untuk mendapatkan maklumat mereka dan menggunakannya untuk tujuan jahat. Penggodam mungkin mengunci anda keluar daripada akaun, mengalih keluar semua siaran anda, atau bahkan memadamkan akaun tersebut secara kekal.

Jika anda mengesyaki akaun anda telah digodam, pergi melalui peti masuk e-mel anda dan cari mesej yang menyatakan butiran akaun anda telah ditukar. Jika anda melihat pemberitahuan ini, penggodam telah menukar maklumat log masuk anda, jadi anda tidak akan dapat menggunakan aplikasi mudah alih untuk memulihkan akaun.

Apabila penggodam memadamkan akaun anda, Instagram melihatnya sebagai pemadaman manual dan memadam akaun tersebut secara kekal. Anda boleh membuat akaun baharu menggunakan alamat e-mel yang sama, tetapi anda mungkin perlu memilih nama pengguna baharu.

Bagaimana untuk melindungi akaun Instagram daripada penggodam

Anda boleh mengambil langkah untuk menghalang akaun Instagram anda daripada digodam.

Yang pertama melibatkan penyediaan kata laluan yang kuat. Adalah lebih baik untuk mempunyai kata laluan yang berbeza untuk setiap profil media sosial anda supaya penggodam tidak dapat mengawal semua maklumat anda. Anda juga boleh menggunakan Betapa Kuatnya Kata Laluan Saya laman web untuk menilai kekuatan kod.

Satu lagi langkah pencegahan ialah mendayakan pengesahan dua faktor. Setiap kali anda log masuk pada peranti baharu, apl akan meminta anda mengesahkan identiti anda menggunakan kod pengesahan. Untuk menyediakan pengesahan:

 1. Lancarkan apl Instagram dan pergi ke Tetapan.
 2. Pergi ke Keselamatan kemudian tekan Pengesahan Dua Faktor dan pilih Bermula.
 3. Pilih pilihan Mesej teks.
 4. Instagram akan menggesa anda memasukkan nombor telefon anda jika anda belum mengikatnya dengan akaun anda. Setelah anda menyelesaikan tugasan ini, klik Seterusnya.

Apabila cuba mengakses akaun daripada peranti yang tidak dikenali, apl akan menghantar kod kepada anda melalui mesej teks. Anda hanya boleh mengakses akaun setelah anda menaip kod keselamatan.

Rayuan Instagram Dipadamkan

Apabila anda pasti anda tidak melanggar mana-mana peraturan komuniti Instagram, anda boleh menyerahkan borang rayuan dan meminta platform memulihkan akaun anda. Anda boleh berbuat demikian menggunakan PC atau aplikasi mudah alih anda.

Untuk menyerahkan rayuan kepada Instagram melalui apl mudah alih:

 1. Lancarkan aplikasi Instagram telefon pintar anda dan masukkan kelayakan log masuk anda.
 2. Antara muka akan menjana mesej bahawa Instagram telah melumpuhkan akaun anda, tekan butang Ketahui Lebih Lanjut.
 3. Tetingkap baharu akan muncul. Tatal ke bawah dan ketik beritahu kami.
 4. Jika akaun itu adalah profil perniagaan, pilih Ya. Untuk akaun peribadi, klik No.
 5. Isikan butiran peribadi anda seperti yang diminta. Jika anda mendapatkan semula akaun perniagaan, lampirkan dokumen undang-undang yang mengesahkan operasi perniagaan.
 6. Tekan Hantar untuk menyerahkan rayuan.

Platform akan menghantar e-mel kepada anda yang mengandungi kod dapatkan semula. Ikut arahan yang digariskan dalam e-mel untuk mengambil gambar diri anda dengan kod tulisan tangan kelihatan. Instagram biasanya mengambil masa beberapa hari untuk mengaktifkan semula akaun yang dilumpuhkan, tetapi kadangkala proses itu mungkin berlangsung sehingga beberapa minggu. Jika anda telah menghantar rayuan dan mematuhi permintaan e-mel Instagram, bersedia untuk menunggunya.

Ambil perhatian bahawa kaedah ini tidak akan berfungsi jika anda telah menyahaktifkan akaun Instagram secara manual. Jika anda telah menghantar permintaan penyahaktifan, Instagram akan memadamkan akaun anda daripada pangkalan data mereka secara kekal.

Instagram mungkin mengambil masa beberapa hari untuk menghubungi anda kembali, jadi jangan risau jika anda tidak mendapat maklum balas daripada mereka dengan segera.

Jika penyelesaian dalam apl ini bukan untuk anda, anda juga boleh merayu akaun yang dilumpuhkan menggunakan PC atau komputer riba anda. Begini cara melakukannya:

 1. Akses borang rayuan daripada Pusat Bantuan Instagram.
 2. Isikan butiran peribadi anda dan maklumat akaun Instagram.
 3. Dalam medan teks yang sesuai, nyatakan dengan jelas sebab anda merayu keputusan Instagram. Lebih banyak butiran yang anda sertakan, lebih baik peluang anda untuk mendapatkan semula akaun tersebut.
 4. Tekan butang Hantar untuk menghantar permintaan.

Instagram mungkin mengambil masa sehingga 20 hari untuk membalas. Walau bagaimanapun, semak akaun anda setiap beberapa hari.

Sesetengah pengguna telah melaporkan bahawa mereka boleh mengakses akaun mereka tanpa mendengar kembali daripada platform. Jika itu berlaku, teruskan menggunakan akaun anda seperti biasa. Anda akhirnya akan menerima e-mel daripada Instagram yang mengesahkan pengaktifan semula akaun.

Akaun Instagram Anda Tetap Disini

Garis panduan Instagram melindungi maklumat pengguna dan menghalang mereka daripada menyalahgunakan platform. Walau bagaimanapun, masih terdapat margin ralat yang bermakna akaun anda boleh dipadamkan tanpa sebab. Berita baiknya ialah terdapat cara untuk memintas masalah ini, jadi anda boleh meminta semakan atau menyerahkan rayuan untuk mendapatkan semula akaun anda.

Adakah Instagram pernah melumpuhkan akaun anda? Kaedah manakah yang anda gunakan untuk mendapatkan semula akses akaun? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.