Akaun Nintendo: Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA

21

Keselamatan adalah rumit dalam talian, walaupun anda hanya mahu bermain beberapa permainan video. Itulah sebabnya anda mungkin mahu melaraskan tetapan keselamatan pada akaun Nintendo anda dan menghidupkan pengesahan dua faktor. Ini cara yang bagus untuk melindungi peranti anda (dan akaun) daripada diganggu semasa anda tiada.

Akaun Nintendo: Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA

Panduan ini akan membawa anda melalui cara menghidupkan atau mematikan pengesahan dua faktor (2FA) untuk akaun Nintendo anda.

Baca lagi: Akaun Nintendo: Cara Menghidupkan atau Mematikan 2FA

Pengesahan dua faktor, seperti namanya, adalah cara untuk log masuk ke akaun dengan dua lapisan perlindungan. Biasanya, ini bermakna anda masih memerlukan kata laluan untuk log masuk ke akaun. Walau bagaimanapun, anda mesti mengesahkan log masuk anda dengan cara lain – biasanya menggunakan kod pengesahan yang dihantar ke e-mel anda atau mengetik pemberitahuan pada telefon anda.

Cara Mendayakan 2FA untuk Akaun Nintendo Anda

Pada zaman ini, adalah penting untuk mendayakan pengesahan dua faktor untuk semua akaun anda. Akaun Nintendo anda tidak terkecuali. Ia akan menghalang akaun anda daripada digodam dan aktiviti yang tidak dibenarkan.

Jadi inilah cara untuk melindungi akaun Nintendo anda dengan 2FA:

 1. Pergi ke Halaman web Akaun Nintendo dengan telefon pintar atau PC dan log masuk dengan kelayakan akaun Nintendo biasa anda. Anda juga boleh menggunakan penyelesaian untuk mengakses penyemak imbas web pada Suis, tetapi menggunakan PC atau telefon adalah lebih pantas.
  Log masuk ke Akaun Nintendo anda di web
 2. Klik pada Log Masuk dan Tetapan Keselamatan.
  Memilih tetapan Log masuk dan keselamatan daripada bar sisi dalam halaman utama Akaun Nintendo di web
 3. Pilih butang Edit di sebelah Pengesahan 2 Langkah.
  Mengklik Edit di sebelah Pengesahan 2 Langkah dalam Tetapan Akaun Nintendo
 4. Klik butang untuk persediaan Pengesahan 2 Langkah.
  Mengklik butang persediaan Pengesahan 2 Langkah dalam halaman web Akaun Nintendo
 5. Sahkan e-mel yang ditunjukkan adalah betul dan klik Hantar.
 6. Masukkan kod pengesahan yang akan dihantar melalui e-mel kepada anda dan klik Hantar.
  Masukkan Kod Pengesahan dan klik butang Hantar untuk mengesahkan alamat e-mel anda
 7. Muat turun dan pasang apl Google Authenticator, kemudian imbas kod QR yang disediakan. Kemudian anda boleh memasukkan kod yang disediakan dalam apl.

Selepas memasukkan kod pengesahan daripada Google Authenticator, anda juga akan menerima kod sandaran di tapak web. Salin dan simpan ini dengan selamat di luar telefon anda. Ia adalah kod sekali guna untuk mengakses akaun anda jika anda tidak boleh menggunakan Pengesah lagi (contohnya jika telefon dimatikan atau hilang).

Dengan persediaan 2FA, anda akan diminta memasukkan kod daripada apl Google Authenticator setiap kali anda log masuk ke akaun Nintendo anda, termasuk pada Suis anda. Ini mungkin kelihatan sedikit menjengkelkan, tetapi berbaloi untuk menjauhkan pelakon jahat yang ingin mencuri atau menjejaskan akaun anda. Selain daripada pengumpulan dan simpanan permainan anda, akaun Nintendo anda juga menyimpan maklumat pembayaran, jadi maklumat itu yang anda ingin lindungi.

Lihat artikel ini jika anda perlu memindahkan kod Google Authenticator anda ke telefon lain.

Cara Mematikan 2FA untuk Akaun Nintendo Anda

Melumpuhkan 2FA untuk akaun Nintendo anda adalah mudah dan pantas:

 1. Log masuk ke akaun Nintendo anda dari web.
 2. Pergi ke Tetapan Log Masuk dan Keselamatan, tatal ke bawah ke Pengesahan 2 Langkah dan pilih Edit.
 3. Anda mungkin perlu mengesahkan semula.
 4. Klik butang yang menyatakan Padam Tetapan dan ikut arahan pada skrin untuk mengalih keluar 2FA.
  Mengklik Padam tetapan dalam halaman tetapan Pengesahan 2 Langkah dalam halaman web Akaun Nintendo

Satu lagi petua berguna ialah memerhatikan kemas kini keselamatan Nintendo. Sama seperti anda akan mengikuti keluaran permainan terbaharu, adalah baik untuk sentiasa mengetahui tentang sebarang ciri keselamatan baharu atau maklum balas yang mungkin mereka kongsikan.

Dengan cara ini, jika Nintendo membenderakan sesuatu yang penting, anda sudah bersedia untuk bertindak ke atasnya. Pengumuman ini mungkin tidak kerap datang, tetapi itu menjadikannya tidak kurang pentingnya. Jika ada apa-apa perkara besar yang berlaku, anda akan tahu tepat pada masanya jika anda mengikuti berita itu. Sedikit usaha di sini boleh membantu dalam memastikan segala-galanya selamat dan bebas kebimbangan.

Kepentingan 2FA pada Akaun Nintendo Anda

Seperti banyak syarikat dan tapak web lain hari ini, Nintendo telah mengalami pelanggaran keselamatan dengan akses tanpa kebenaran ke akaun Nintendo Online sebelum ini. Mengaktifkan 2FA menambah lapisan keselamatan yang ketara. Walaupun penggodam dan pencuri akaun mendapat bukti kelayakan log masuk anda, selagi anda mempunyai akses kepada Pengesah anda, mereka tidak akan dapat log masuk tanpa kebenaran anda.

Ya, sebenarnya, ia mungkin menambahkan sedikit kesulitan semasa log masuk, tetapi faedah keselamatan mengatasi kerumitan kecil ini dengan margin yang besar. Ia bukan sahaja berguna apabila anda mengesan aktiviti luar biasa pada akaun anda. Walaupun selepas anda pasti bahawa akaun Nintendo anda dalam keadaan jelas, ia masih kekal aktif untuk ketenangan fikiran yang tidak ternilai.

Dayakan 2FA untuk Kekal Selamat

Mengaktifkan 2FA pada akaun Nintendo anda ialah cara terbaik untuk memastikan akaun permainan anda selamat daripada pencuri dan penggodam berniat jahat, terutamanya memandangkan peningkatan insiden ancaman siber. Ia mudah dilakukan dan meningkatkan keselamatan akaun anda dengan ketara. Kaedah lain, seperti kemas kini kata laluan dan pengendalian kod sandaran yang berhati-hati, juga merupakan amalan yang baik untuk memastikan akaun anda kekal dalam tangan anda untuk jangka masa panjang.

Selain akaun Nintendo anda, anda juga harus mendayakan pengesahan dua faktor untuk Gmail.

Soalan Lazim

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya kehilangan akses kepada kaedah 2FA saya?

Jika anda kehilangan akses kepada kaedah 2FA anda, seperti apl pengesah atau akaun e-mel anda, anda mungkin perlu melalui proses pemulihan dengan Nintendo untuk mendapatkan semula akses kepada akaun anda. Adalah penting untuk menyimpan kod sandaran yang disediakan semasa persediaan awal di tempat yang selamat.

Adakah 2FA wajib untuk pengguna Nintendo Switch?

2FA tidak wajib untuk semua pengguna Nintendo Switch, tetapi sangat disyorkan untuk meningkatkan keselamatan akaun anda dan melindungi pembelian digital dan maklumat peribadi anda.