Akhir Talian: Asus Zenfone 11 Kemungkinan Tidak Akan Dilancarkan pada 2024

31
NextPit Asus ROG Phone 6 Pro ROG Vision
© nextpit

Asus Zenfone 10 boleh menjadi entri terakhir dari siri ini. Ini selepas laporan baru mencadangkan bahawa syarikat itu menamatkan jabatan yang bertanggungjawab untuk talian itu. Jika menjadi kenyataan, langkah itu tidak akan menyaksikan Zenfone 11 dilancarkan sama sekali dan meninggalkan siri ROG Phone sebagai satu-satunya tawaran mudah alih.

  • Baca juga: Telefon pintar kompak terbaik untuk dibeli pada 2023

Menurut outlet Taiwan TechNews, Asus mempunyai penstrukturan semula yang berterusan untuk bahagian PCnya dengan kebanyakan pekerja merancang untuk dipindahkan ke dua bahagian mudah alihnya, Zenfone dan ROG. Walau bagaimanapun, surat dalaman baharu mengatakan bahawa pekerja ini sama ada diberhentikan atau dipindahkan ke pasukan kedua sementara keseluruhan jabatan Zenfone dirancang untuk dibubarkan.

Perkembangan itu memberi berat kepada berita sebelum ini bahawa Digitimes diliputi pada bulan Julai yang digambarkan memberi kesan kepada pejabat serantau Asus di Taiwan dan China. Adalah dipercayai bahawa sebab untuk ini adalah disebabkan oleh penurunan pasaran PC dan mudah alih yang bermula tahun lepas dan berterusan sehingga pada suku awal 2023.

Asus Zenfone 10

Kadar penyegaran yang tinggi dan paparan yang tajam—tetapi terdapat juga bezel tebal yang tidak perlu. / © nextpit

Ia kini meninggalkan Asus dengan Zenfone 10 (ulasan) sebagai perdana terakhir dari syarikat itu. Peranti ini dilancarkan tahun ini dan baru-baru ini dikeluarkan di kebanyakan pasaran. Walaupun ia adalah telefon pintar Android perdana padat dengan tag harga yang lebih murah daripada kebanyakan alternatif, nampaknya ia tidak berfungsi dengan baik dalam permintaan dan jualan.

Melangkah ke hadapan, Asus akhirnya akan membatalkan Zenfone 11, yang sepatutnya dirancang tahun depan. Pada masa yang sama, ia meletakkan julat Asus ROG Phone — lihat ulasan ROG Phone 7 kami di sini — sebagai satu-satunya tawaran mudah alih daripada syarikat itu pada masa hadapan. Namun begitu, tiada jaminan ini akan diteruskan.

Apa pendapat anda tentang rancangan Asus? Adakah logik untuk mereka menamatkan siri Zenfone? Beritahu kami dalam ulasan.