Akhir Telefon Kompak: Samsung Galaxy S25 Menampilkan Paparan Lebih Besar

20
nextpit Paparan Samsung Galaxy S24
© nextpit

Galaxy S24 baru sahaja memasuki pasaran selama lebih sebulan, tetapi kebocoran dan khabar angin mengenai pengganti barisan telefon pintar, Galaxy S25, sudah mula mendapat sambutan. Maklumat baru yang datang dari Korea Selatan membuat spekulasi bahawa model asas Galaxy S25 malah boleh membawa paparan yang lebih luas.

  • Baca juga: Telefon pintar Samsung Galaxy dibandingkan pada 2024

Tiada lagi telefon perdana kompak?

Model Galaxy S24 (ulasan) asas Samsung yang lebih kecil telah berubah daripada bentuk hampir padat Galaxy S23 dengan menampilkan estet skrin yang lebih besar sedikit pada 6.2 inci daripada 6.1 inci. Kini, dikhabarkan di kawasan rumah Samsung bahawa Galaxy S25 akan menampilkan paparan 6.36 inci, yang merupakan satu lagi peningkatan yang ketara kepada model sedia ada.

Paparan yang lebih luas boleh menyebabkan Galaxy S25 memperoleh casis yang lebih tinggi dan lebih lebar untuk memuatkan panel baharu berbanding pendahulunya. Pada masa yang sama, kemungkinan panel baharu akan dilengkapkan dengan resolusi paparan yang lebih tinggi yang akan meningkatkan ketajaman pada skrin.

Bukan sahaja Galaxy S25 yang akan melangkah ke wilayah telefon pintar yang lebih besar. Apple iPhone 16 Pro akan datang yang dijangka tiba pertama pada musim luruh telah dijangka menampilkan paparan 6.3 inci, menjadikannya pada tahap Galaxy S25 dari segi saiz.

Apa lagi yang berbeza dalam Galaxy S25 berbeza daripada Galaxy S24?

Selain panel, keseluruhan Galaxy S25 juga dipercayai menerima perubahan reka bentuk radikal yang dilihat dalam beberapa tahun. Menurut pembocor yang kerap Tech Reve on X, ketua bahagian reka bentuk MX Samsung diberi tugas untuk membawa “penyegaran” pada reka bentuk Galaxy S25 dan itu akan menjauhkan diri daripada bahasa reka bentuk sedia ada.

Wain baharu dalam kulit wain lama kerana modul kamera Samsung Galaxy S24 kekal sama seperti pendahulunya.

Samsung mengekalkan reka bentuk ikonik, dan malangnya, penderia kamera yang sama juga. / © nextpit

Sumber yang sama juga mengatakan bahawa Galaxy S25 tidak akan membawa sebarang lonjakan besar dalam jabatan kamera kerana model asas, termasuk Galaxy S25+, mungkin kekal dengan kamera utama 50 MP yang biasa. Walau bagaimanapun, orang Korea masih boleh memilih untuk menampilkan sensor yang dibekalkan oleh Sony. Sementara itu, perubahan biasa lain dalam barisan ialah SoC perdana baharu yang harus diterajui oleh Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 atau cip Exynos 2500 Samsung.

Di luar itu, butiran tentang Galaxy S25 adalah terhad. Tetapi dengan perdana dijangka tiba pada Januari 2025, kita pasti akan melihat lebih banyak perkembangan menarik pada masa hadapan.

Apakah ciri terbesar yang anda ingin lihat daripada siri Galaxy S25 Samsung? Adakah anda lebih suka mempunyai paparan yang lebih luas? Mari kita bincangkan pendapat anda dalam ulasan.