Alat Dengar Meta Quest Kini Boleh Memainkan Video Spatial daripada iPhone 15 Pro

12
nextpit Meta Quest 3 Dipimpin Depan
© nextpit

Ternyata Vision Pro premium Apple bukan satu-satunya boleh pakai yang boleh mengambil kesempatan daripada video spatial yang dirakam daripada iPhone. Meta telah melancarkan kemas kini Quest v62 kepada set kepala VR dan XR kendirinya hari ini. Bersama-sama dengan beberapa perubahan ketara yang datang dengan kemas kini ialah sokongan untuk membuka dan memainkan video spatial atau 3D yang dirakam daripada model iPhone 15 Pro (ulasan) pada set kepala Meta.

Mainkan video spatial iPhone pada set kepala Meta Quest

Meta mengatakan bahawa pengguna perlu menggunakan aplikasi mudah alih Meta Quest pada iPhone 15 Pro atau iPhone 15 Pro Max mereka untuk memuat naik rakaman video spatial yang akan ditukar dan disimpan pada storan awan. Setelah dimuat naik, mereka boleh menavigasi ke pengurus Fail pada set kepala Meta Quest mereka untuk memilih dan memainkan video spatial. Pengguna juga boleh mengakses rakaman daripada aplikasi galeri.

Main balik video spatial serasi dengan Meta Quest 2, Quest 3 (ulasan) dan Quest Pro (ulasan).

Ciri baharu lain pada kemas kini Meta Quest v62

Terdapat ciri baharu lain yang ditandakan dengan kemas kini Quest terkini juga. Di jabatan permainan, pelayar Meta’s Quest kini boleh menyokong pengawal permainan luaran, seperti pad permainan PlayStation dan Xbox. Syarikat itu juga meningkatkan pengalaman dengan pengawal PS5 Dual Sense dan PS4 Dual Shock semasa bermain pada set kepala.

Meta menambah gerak isyarat baharu untuk mengakses menu pantas dan memusatkan semula paparan. Pertama, anda perlu meletakkan tapak tangan anda yang menghadap ke arah anda dan yang boleh dilihat. Anda kemudian boleh melakukan cubitan pendek atau panjang, dengan tindakan yang sama untuk membuka atau menutup menu Tindakan Pantas atau memusatkan semula paparan, masing-masing.

Kemas kini v62 baharu Meta Quest menambah gerak isyarat cubit

Kemas kini Meta’s Quest v62 menambah gerak isyarat cubitan untuk membuka panel menu pantas. / © Meta

Meta mengatakan gerak isyarat itu hanya membuka menu pantas yang dipermudahkan, dan anda perlu mendayakannya kembali daripada tetapan jika anda ingin menggunakan menu pantas yang dikembangkan dengan kawalan dan pintasan tambahan.

Tambahan pula, ciri penstriman langsung Facebook dikatakan tersedia sepenuhnya kepada semua pengguna dengan kemas kini ini. Mereka yang mempunyai akaun Facebook yang disambungkan boleh mula menstrim dari kamera melalui menu universal. Tambahan penstriman lain yang berkaitan ialah penstriman YouTube akhirnya menyokong sembang.

Kemas kini perisian Meta Quest v62 dihantar secara beransur-ansur mulai hari ini. Semua ciri dan perubahan yang disebutkan itu tersedia untuk tiga set kepala Meta Quest.

Adakah anda akan memilih set kepala Quest dengan ciri tambahan ini, terutamanya dengan main balik video spatial? Biar kami mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Sumber:
Meta