Alat Diagnostik Apple Memaklumkan Masalah iPhone Anda

7
Perkhidmatan membaiki diri Apple iPhone macbook europe pelancaran di germany france itali
© Apple

Apple mengumumkan ia menyediakan alat diagnostik untuk pembaikan layan diri di 32 negara di rantau Eropah sementara ia merancang untuk mengembangkannya ke Kanada menjelang tahun depan. Pada masa ini, ini menjadikan perkhidmatan itu boleh diakses di 33 negara dan 24 bahasa, termasuk Amerika Syarikat.

Peluasan ini adalah sebahagian daripada inisiatif hak pembaikan Apple yang mula-mula dilancarkan pada 2022, membenarkan pengguna membaiki peranti mereka sendiri dengan Apple dan iFixit yang membekalkan alat ganti, alatan dan panduan pembongkaran/pemasangan tulen.

Cara alat diagnostik pembaikan layan diri Apple berfungsi

Dengan Diagnostik untuk Pembaikan Layan Diri tersedia, ia menjadikan proses pembaikan untuk pengguna lebih mudah dengan membenarkan mereka mengimbas dan menentukan komponen mana yang tidak berfungsi dalam peranti Apple mereka dan memerlukan penggantian. Selepas itu, mereka boleh memesan bahagian yang berkaitan dan melakukan pembaikan sendiri, menghapuskan langkah membawa peranti ke pusat servis yang dibenarkan dan mungkin dikenakan caj tambahan.

Antara bahagian yang ada ialah pek bateri, kamera, pembesar suara, kaca belakang, dan juga papan logik untuk model iPhone terpilih termasuk iPhone 15 (semakan). Untuk pembaikan MacBook, anda boleh memesan bateri gantian, panel LCD, port USB, pad jejak dan banyak lagi.

Walaupun begitu, Apple mengumumkan pada April bahawa ia berhasrat untuk membenarkan individu dan pusat pembaikan menggunakan komponen tulen terpakai semasa pembaikan. Dijangka ini akan bermula pada akhir tahun ini.

Kit Pembaikan iPhone Apple

Kit pembaikan iPhone yang disediakan oleh Apple sangat besar. / © Apple

Menurut Apple, pembaikan layan diri menyokong iPhone, desktop Mac, komputer riba MacBook dan Paparan Studio. Ia juga baru-baru ini menambah MacBook Air M3 ke senarai peranti di bawah program ini. Secara keseluruhan, Apple mempunyai 42 peranti boleh layan diri.

Keadaan Pembaikan Baharu semasa menservis iPhone

Walaupun meningkatkan program pembaikan layan diri, Apple terus menjadikan proses pembaikannya lebih mudah dan lebih selamat untuk individu yang memilih untuk menghantar peranti itu ke pusat servis.

Sebagai contoh, dalam iOS 17.5 beta, Apple telah memasukkan mod “Keadaan Pembaikan”. Pada asasnya, ini ialah ciri yang membolehkan pengguna menogol Cari Saya dan Kunci Pengaktifan sebelum iPhone mereka dihantar untuk dibaiki. Ini membolehkan iPhone dijejaki dengan paparan status “Sedia Dibaiki” pada telefon bimbit.

Walau bagaimanapun, masih tidak jelas sama ada ciri itu akan ditambah dalam versi definitif iOS 18 yang sepatutnya dikeluarkan kepada umum pada musim gugur ini.

Apakah pendapat anda tentang inisiatif daripada Apple ini? Adakah ini sesuatu yang perlu dilakukan oleh jenama utama? Jom dengar pendapat anda.

Sumber:
epal