Alat jauh Apple TV tidak berfungsi? 9 Cara untuk memperbaikinya!

78
Bagaimana untuk membaiki alat kawalan jauh Apple TV tidak berfungsi

Apple TV ialah salah satu sumber hiburan terbaik di dunia hari ini! Sama ada filem atau permainan kegemaran untuk dimainkan, peranti mempunyai semuanya. Setiap peranti Apple mempunyai ciri yang menakjubkan dan beberapa masalah dilampirkan! Perkara yang sama berlaku dengan alat kawalan jauh Apple TV – kadangkala ia berhenti berfungsi. Jadi mari kita pelajari cara membetulkan apl jauh Apple TV tidak berfungsi.

Sebab jauh Apple TV tidak berfungsi

Biasanya, selepas anda menekan butang kuasa, alat kawalan jauh mengambil masa 3 saat untuk menyambung ke Apple TV. Jadi, tunggu beberapa saat sehingga anda melihat pemberitahuan Bersambung pada TV anda. Jika ia tidak muncul, ketahui apa yang menyebabkan alat kawalan jauh Apple TV tidak berfungsi.

 • Bateri lemah: Jika bateri alat kawalan jauh Apple TV anda lemah, ia mungkin berhenti berfungsi atau bertindak balas dengan perlahan.

 • Gangguan: Sebarang gangguan daripada peranti elektronik lain, seperti telefon pintar, boleh menjejaskan fungsi alat kawalan jauh.

 • Halangan: Periksa isyarat inframerah alat kawalan jauh tidak terhalang oleh sebarang objek fizikal, seperti perabot. Alat kawalan jauh harus mempunyai garis penglihatan yang jelas ke Apple TV.

 • Isu berpasangan: Jika alat kawalan jauh tidak dipasangkan dengan Apple TV, ia tidak akan bertindak balas.

 • Gangguan perisian: Perisian Apple TV yang lapuk atau buggy boleh menjejaskan fungsi alat kawalan jauh.

 • Alat jauh rosak: Jika alat kawalan jauh rosak secara fizikal, ia mungkin tidak berfungsi.

Bagaimana untuk membaiki alat kawalan jauh Apple TV tidak berfungsi

Sekarang setelah anda mengetahui punca isu anda, mari beralih ke kaedah penyelesaian masalah.

1. Gunakan alat kawalan jauh dalam julat

Alat kawalan jauh mempunyai julat khusus untuk melontar isyarat. Penderia IR antara kedua-dua ini mesti mengekalkan hubungan visual untuk komunikasi yang lebih baik. Jika anda duduk jauh dari Apple TV anda, kemudian cuba mendekati dalam jarak 6 meter dan gunakan alat kawalan jauh.

2. Alih keluar gangguan

Pernahkah anda menyimpan Apple TV anda di antara beberapa penghala Wi-Fi, peranti Bluetooth dan peranti wayarles lain? Dalam kes ini, alat kawalan jauh anda mungkin berfungsi dengan betul, tetapi isyaratnya terhalang kerana terlalu banyak isyarat rangkaian. Jadi, alih keluar sebarang gangguan di sekitar Apple TV dan semak sama ada ia kini boleh menerima isyarat jauh.

3. Cas alat kawalan jauh anda atau gantikan bateri

Cas alat kawalan jauh Apple TV anda

Sebab paling biasa di sebalik alat kawalan jauh Apple TV tidak berfungsi ialah alat kawalan jauh dinyahcas sepenuhnya. Alat kawalan jauh Apple TV terkini disertakan dengan bateri boleh dicas semula terbina dalam. Walaupun anda sudah lama tidak menggunakannya, bateri boleh kehabisan.

Jadi, sambungkannya ke penyesuai dinding Mac atau USB anda menggunakan kabel Lightning ke USB atau kaki pengecas dan jus selama sekurang-kurangnya 30 minit. Kemudian semak sama ada ia berfungsi. Versi lama alat kawalan jauh Apple TV mendapat kuasa daripada bateri syiling sel boleh tanggal. Oleh itu, bawa sepasang bateri baru dan gantikan yang lama.

4. Mulakan semula alat kawalan jauh Apple TV

Cara terbaik untuk menyelesaikan pepijat dan gangguan dalaman adalah dengan memulakan semula peranti. Itu juga terpakai pada alat kawalan jauh Apple TV. Walau bagaimanapun, tiada kaedah sedemikian untuk memulakan semula alat kawalan jauh Apple TV lama. Oleh itu, saya cadangkan untuk mengeluarkan bateri, membersihkannya sedikit, dan meletakkannya semula.

Untuk alat kawalan jauh Apple TV Siri, ikuti langkah di bawah:

 1. Tekan lama butang TV dan butang kelantangan turun bersama-sama selama lima saat.
 2. Kini lampu status Apple TV anda akan dimatikan dan anda akan mendapat mesej “Sambungan Hilang”.
 3. Tunggu selama sepuluh saat sehingga alat kawalan jauh dimulakan semula dan pop timbul “Bersambung”.

  Mulakan semula alat kawalan jauh Apple TV

5. Pasangkan semula alat kawalan jauh dengan Apple TV

Mungkin berlaku bahawa alat kawalan jauh anda mengalami masalah ketersambungan dengan peranti Apple TV. Jadi, saya cadangkan nyahgandingkan dan menyambungkannya semula untuk kembali ke mod berpasangan. Tekan butang Menu dan Kelantangan Naik serentak selama lima saat untuk menetapkan semula alat kawalan jauh.

Gandingkan alat kawalan jauh anda dengan Apple TV
Kredit: Apple

Kemudian anda mungkin mendapat gesaan untuk meletakkan alat kawalan jauh di atas peranti Apple TV. Ingat bahawa jarak mestilah tiga inci dari Apple TV anda apabila memasangkannya semula.

6. Pastikan alat kawalan jauh berfungsi

Kerosakan fizikal dan isu perkakasan juga boleh menyebabkan Apple TV berhenti berfungsi. Jadi, jika kaedah penyelesaian masalah tidak berfungsi, ingat untuk menyemaknya dengan teliti. Dalam kes ini, anda boleh membeli alat kawalan jauh Apple TV pihak ketiga yang baharu.

Satu lagi cara untuk mengesahkan sama ada alat kawalan jauh Apple TV berfungsi ialah dengan menekan lama butang Siri dan bertanya kepada pembantu maya sebarang soalan. Jika Apple TV anda mengenali Siri, butang lain mungkin mempunyai masalah perkakasan.

7. Mulakan semula Apple TV anda

Jika alat kawalan jauh anda baik, sudah tiba masanya untuk menyelesaikan masalah Apple TV anda. Mula-mula, mulakan semula untuk menetapkan semula Apple TV anda tanpa alat kawalan jauh, dan semak sama ada ia berfungsi semula. Jika alat kawalan jauh anda berfungsi dengan baik, tetapi Apple TV anda tidak dapat mengecam isyarat itu, ini kaedah terbaik untuk digunakan.

 1. Matikan Apple TV dan cabut plagnya dari salur keluar dinding.

 2. Tunggu selama 15 saat.
 3. Pasang semula dan hidupkan Apple TV. Cuba gunakan alat kawalan jauh selepas skrin utama muncul.

8. Cuba kawal TV dengan iPhone

Ia mungkin berlaku Apple TV anda menghadapi masalah sambungan. Jadi, anda boleh menggunakan iPhone anda sebagai alat kawalan jauh dan lihat jika anda boleh menavigasi melalui skrin utama. Anda harus menyemak perkakasan Apple TV anda jika ia masih tidak bertindak balas.

Sediakan Apple TV Remote dalam Pusat Kawalan pada iOS

9. Kemas kini Apple TV

Seperti iOS, Apple melancarkan kemas kini biasa tvOS untuk membetulkan pepijat dan menambah ciri baharu. Jadi, sentiasa pastikan Apple TV anda dikemas kini.

 1. Pergi ke Tetapan Apple TV anda.
 2. Pilih Sistem → Kemas Kini Perisian → Kemas Kini Perisian.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Alat jauh Apple TV mungkin berhenti berfungsi atas pelbagai sebab. Walau bagaimanapun, dengan mengikuti beberapa langkah penyelesaian masalah yang mudah, adalah mungkin untuk membetulkan isu tersebut dan menjadikan alat kawalan jauh berfungsi semula. Jika tiada apa-apa yang berkesan, hubungi Sokongan Apple untuk mendapatkan bantuan lanjut dan mula menikmati rancangan dan filem kegemaran anda.

Terokai lagi…

 • Bagaimana untuk mematikan Apple TV anda dengan dan tanpa alat kawalan jauh
 • Aksesori 4K Apple TV Terbaik
 • Sarung dan Sarung Jauh Apple TV Terbaik

Ava

Ava ialah seorang penulis teknikal yang bersemangat yang datang dari latar belakang teknologi. Dia suka meneroka dan menyelidik tentang produk & aksesori Apple baharu dan membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.