Alexa: 5 arahan suara yang berguna untuk digunakan di dapur

60
Alexa Sprachbefehle untuk dapur COM besar
© Shutterstock: Juan Ci / Montaj: NextPIt

Adakah anda mempunyai pembesar suara Echo di dapur anda? Kemudian anda akan menemui lima arahan suara Alexa dalam panduan kami yang akan membantu anda di dapur. Anda boleh menggunakan suara anda untuk mengawal fungsi tertentu dalam rumah pintar, walaupun tangan anda penuh dengan adunan kek atau anda tidak boleh mengalihkan pandangan anda dari kuali untuk seketika.

Apabila anda membakar dan memasak, telefon pintar anda boleh bertukar dengan cepat menjadi anak tetingkap kaca yang anda tidak boleh kendalikan. Untuk menatal ke bawah resipi, anda perlu menekan skrin dengan jari yang berminyak. Dalam kes ini, pembantu suara seperti Amazon’s Alexa, Google Assistant atau Siri boleh membantu. Dalam rehat kopi terbaharu kami, kami menunjukkan kepada anda lima arahan suara untuk Alexa untuk dapur.

Sebagai prasyarat, anda tidak memerlukan pembesar suara Gema, walaupun kawalan suara dan keselesaan adalah sangat baik atau tinggi di sini. Jika anda sentiasa ingin mencuba pembesar suara Echo, anda boleh menemui semua model semasa melalui elemen tawaran tepat di atas perenggan ini. Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan Alexa pada telefon bimbit anda dan menggunakannya tanpa perkakasan tambahan.

Menetapkan dan mengendalikan pemasa

Mari mulakan dengan arahan suara yang paling mudah dan mungkin paling intuitif untuk peranti Alexa anda. Pada bila-bila masa, anda boleh mengaktifkan pemasa terkini untuk memberitahu anda apabila pasta anda dimasak dengan sempurna, contohnya. Untuk berbuat demikian, hanya katakan:

  • “Alexa, tetapkan pemasa kepada XY minit dan XY saat.”
  • “Alexa, tetapkan pemasa untuk ketuhar / pasta / dsb. selama XY minit dan XY saat.”
  • “Alexa, berapa banyak masa lagi?”
  • “Alexa, tambahkan XY minit pada pemasa saya.”

Selepas masa yang dinyatakan tamat, peranti Echo atau telefon bimbit anda akan memainkan bunyi penggera. Walau bagaimanapun, terutamanya dengan pemasa yang lebih panjang, ia boleh digunakan untuk meminta baki masa di antaranya. Oleh itu, saya menambah beberapa arahan lanjutan untuk kawalan pemasa.

Buat senarai beli-belah

Sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan Alexa sebagai pembantu dapur pintar anda, membuat senarai beli-belah dengan cepat menjadi perkara kedua. Sebagai contoh, jika anda kehabisan mentega, anda hanya menjerit arahan suara yang sesuai melalui dapur dan mentega ditambahkan pada senarai. Dengan penyediaan yang betul, mentega juga dipesan serta-merta – secara asalnya, ini dilakukan melalui arahan Alexa, tetapi sebagai petua, anda juga boleh mengawal apl senarai beli-belah popular “Bawa” melalui Alexa Skill.

  • “Alexa, tambah XY dalam senarai saya.”
  • “Alexa, tambahkan XY pada troli beli-belah Prime Now saya.”
  • “Alexa, tambahkan XY pada troli beli-belah Amazon Fresh saya.”

Anda kemudian boleh melihat senarai beli-belah dalam apl Alexa pada telefon anda atau minta mereka membacakannya kepada anda sekali lagi. Dengan pen dan kertas di tangan, anda kemudian boleh menulisnya dan jangan sekali-kali melupakan item yang telah kehabisan dalam beberapa hari terakhir.

Memesan barangan runcit melalui Alexa

Membeli-belah melalui Alexa adalah mungkin, tetapi pada pendapat saya ia tidak praktikal. Alexa sentiasa menambah produk yang telah anda pesan daripada gergasi pesanan mel. Di samping itu, pembantu suara tidak meminta kuantiti, warna atau saiz, dan apabila digunakan tanpa skrin.

  • “Alexa, tambahkan XY pada troli Prime Now saya.”
  • “Alexa, tambahkan XY pada troli beli-belah Amazon Fresh saya.”

Jika anda ingin mencuba ciri beli-belah, anda perlu mendayakannya semula dalam apl Alexa. Untuk berbuat demikian, pergi ke Tetapan, kemudian pergi ke Tetapan Akaun, pilih Beli-belah Suara dan aktifkannya.

Dapatkan maklumat tentang barangan runcit

Apa lagi yang ada dalam mayonis dan bolehkah saya makan terung mentah? Alexa akan gembira untuk mengetahui maklumat sedemikian untuk anda melalui carian Google atau melalui fungsi jawapan bersepadu. Sudah tentu, anda boleh membiarkan kreativiti anda berkembang pesat di sini dan hanya mencubanya.

Dengan kemahiran daripada kategori “Memasak dan resipi”, anda juga boleh mengembangkan rangkaian fungsi Alexa untuk dapur. Contohnya, dengan kemahiran suhu teras, yang boleh digabungkan dengan hebat dengan termometer daging pintar. Dalam kategori yang dipautkan di Amazon anda akan menemui semua kemahiran yang tersedia dari kategori tersebut.

Automasi di dapur

Dalam artikel yang dipautkan, kami telah memberikan anda petua untuk mengautomasikan rutin pagi anda. Anda boleh menggunakan petua yang sama untuk kerja anda di dapur. Contohnya, anda boleh mengautomasikan memasak nasi dengan dapur nasi tradisional dan pemasa 5 minit yang betul.

  • Berkaitan: Cara menukar pembuat kopi anda menjadi peranti pintar

Sekali lagi, anda boleh menggunakan soket pintar atau suis pintar yang melakukan butang menolak untuk anda.

Dan bagaimana dengan resipi?

Pemproses makanan pintar seperti Thermomix atau Masakan Monsieur sangat popular. Antara lain, kerana mereka membimbing tukang masak pemula langkah demi langkah melalui resipi. Dengan pembesar suara Echo, ini juga boleh dilakukan untuk masa yang lama melalui Gaya Chef. Malangnya, bagaimanapun, ini telah dialih keluar daripada perpustakaan, dan alternatif dalam Katalog Kemahiran tidak disyorkan terutamanya.

Apakah petua anda untuk menggunakan Amazon Alexa di dapur? Tulis kami kegunaan anda dalam komen!