Alternatif Apple Watch terbaik pada tahun 2022

103
Alternatif Apple Watch terbaik

Alat boleh pakai pintar dianggap sebagai masa depan teknologi. Tidak menghairankan bahawa semakin ramai orang telah beralih kepada memakai jam tangan pintar dan bukannya rakan analog mereka, berkat kemudahan penggunaan dan ciri. Sudah tentu, dengan segmen pasaran yang begitu besar, bilangan jam tangan pintar yang boleh anda temui adalah besar.

Saya telah memutuskan untuk memudahkan anda dengan memilih 8 alternatif Apple Watch terbaik selepas mempertimbangkan pilihan dan belanjawan yang berbeza. Mari selami senarai.

 1. Amazfit GTR-3 Pro
 2. Xplora
 3. SAMSUNG
 4. Wearable4U
 5. polar
 6. Amazfit T-Rex Pro
 7. Fitbit
 8. Amazfit GTS 2 Mini

1. Amazfit GTR-3 Pro – Pilihan Editor

Jam Tangan Pintar Amazfit GTR 3 Pro

Walaupun jam tangan pintar terbaik memberikan anda ciri terkini dan tidak berkompromi dengan kualiti binaan, ia boleh menjadi sangat mahal. Jika anda mempunyai kira-kira $250 untuk dibelanjakan pada jam tangan pintar, dan anda mahukan setiap wang untuk wang anda, Amazfit GTR-3 Pro adalah untuk anda.

Jam tangan disambungkan terus ke Alexa, menjadikan pengalaman pengguna anda lebih baik. Anda juga dilayan dengan skrin ultra-HD dengan 331ppi, yang sangat tinggi untuk skrin jam tangan pintar.

Ciri lain termasuk hayat bateri 12 hari, 5 kalis air ATM dan lebih 150 mod sukan untuk peminat kecergasan. Paling penting, jam tangan ini mempunyai rupa anggun yang berfungsi dalam hampir setiap persekitaran dan keadaan.

Jam tangan menggunakan Zepp OS, dan beberapa pengguna telah melaporkannya sebagai buggy. Ia memerlukan banyak penambahbaikan jika ia mahu memberi saingan kepada Apple atau Samsung.

Kebaikan

 • 331ppi untuk visual yang jelas
 • Alexa terbina dalam
 • hayat bateri 12 hari
 • Rintangan air 5 ATM
 • Lebih 150 mod sukan

Keburukan

 • Zepp OS memerlukan penambahbaikan

Semak pada: Amazon | Belian terbaik

2. Xplora X5 Play – Jam tangan pintar terbaik untuk kanak-kanak

Jam tangan pintar XPLORA X5 Play

Sukar untuk memberikan jam tangan pintar yang mahal kepada anak anda dan mengharapkan mereka menjaganya dengan betul. Walaupun begitu, anda juga memerlukan jam tangan yang boleh menyediakan semua fungsi asas.

Di sinilah Xplora X5 Play hadir ke dalam lipatan. Jam tangan ini dilengkapi dengan pelbagai ciri berguna seperti panggilan video dan suara, mesej, GPS dan penjejakan keselamatan serta keserasian dengan Wi-Fi rumah anda. Anda juga boleh menambah kad SIM pilihan jika anda rasa perlu.

Di sebalik semua ciri ini, jam tangan pintar itu tidak begitu kelihatan. Reka bentuknya agak mudah, dan ini mungkin tidak sesuai dengan sesetengah kanak-kanak yang lebih suka sesuatu yang lebih bergaya. Walau bagaimanapun, ini masih merupakan jam tangan pintar terbaik untuk kanak-kanak di pasaran.

Kebaikan

 • SIM adalah pilihan
 • Penjejakan GPS tersedia
 • Menyambung ke Wi-Fi

Keburukan

 • Reka bentuk yang tidak elegan

Semak pada: Amazon | Belian terbaik

3. Samsung Galaxy Watch 4 – Jam pintar terbaik untuk pengguna Android

SAMSUNG Galaxy Watch 4 40mm Smartwatch

Dalam permainan jam tangan pintar syarikat besar, Samsung adalah satu-satunya yang memberi Apple peluang untuk wangnya. Dengan Samsung Galaxy Watch 4, syarikat itu menyediakan pilihan yang baik untuk pengguna Android.

Sebelum ini, lelaran jam tangan pintar Samsung menggunakan Tizen OS yang sudah lapuk. Dengan Samsung Galaxy Watch 4, keseluruhan pengalaman OS telah dikemas kini dengan WearOS untuk memberikan pengalaman yang lebih holistik kepada pengguna.

Peralihan kepada OS baharu ini telah menyebabkan Samsung menambah ciri baharu yang menarik seperti analisis komposisi badan. Ini amat berguna untuk orang yang ingin mengubah penampilan mereka dan menjadi lebih sihat.

Dari segi reka bentuk dan kualiti binaan, jam tangan itu kelihatan serupa dengan lelaran jam tangan pintar Samsung sebelum ini. Walau bagaimanapun, syarikat itu tidak berkompromi dengan kualiti bahan, dan jam tangan ini boleh menahan banyak titisan dan calar.

Satu-satunya kaveat alternatif Apple Watch ini ialah ia mungkin tidak menawarkan penyepaduan yang lancar untuk peranti lain seperti yang dilakukan untuk Samsung.

Kebaikan

 • OS baharu memberikan ciri baharu yang hebat
 • Kualiti binaan yang baik
 • Rakan yang baik boleh dipakai untuk pengguna Android

Keburukan

 • Penyepaduan mungkin tidak lancar dengan peranti selain Samsung

Semak pada: Amazon | Belian terbaik | SAMSUNG

4. Wearable4U Garmin Lily – Reka bentuk jam pintar terbaik

Jam Tangan Pintar Sukan Kecergasan Wanita Garmin Lily

Apabila jam tangan pintar dikeluarkan pada mulanya, tumpuan adalah pada fungsi. Kini setelah kefungsian dipertingkatkan, jam tangan pintar dengan reka bentuk yang cantik mendapat permintaan. Jika anda berminat untuk membeli seorang pencari jam tangan pintar, anda boleh menggunakan Garmin Lily.

Alternatif Apple Watch ini amat berguna untuk wanita kerana ia mempunyai penderia yang tepat untuk kitaran haid dan kehamilan. Selain itu, ia boleh mengukur tahap tenaga, tekanan, tidur, Pulse Ox dan kadar denyutan jantung anda.

Datang ke reka bentuk, jam tangan pintar ini menarik perhatiannya. Dengan kemasan elegan yang berfungsi dengan baik dalam kedua-dua aktiviti sukan dan makan tengah hari mewah, anda tidak perlu risau tentang menukar rupa jam pintar anda untuk masa yang lama.

Walau bagaimanapun, sandaran bateri jam tangan itu tidak bagus. Jika anda membeli jam tangan ini, bersedia untuk mengecasnya dengan kerap.

Kebaikan

 • Elemen reka bentuk yang cantik
 • Menjejaki Pulse Ox, kitaran haid, tahap tenaga dengan tepat
 • Boleh dipakai untuk acara sukan dan kasual

Keburukan

 • Sandaran bateri adalah rendah

Semak pada: Amazon | Belian terbaik

5. Polar Grit X Pro – Alternatif Apple Watch yang paling tahan lama

Jam pintar Polar Grit X Pro

Orang yang aktif dalam aktiviti luar seperti mendaki atau trekking selalunya memerlukan jam tangan pintar yang tahan lasak untuk bertahan dalam keadaan yang sukar. Polar Grit X Pro sesuai untuk situasi sedemikian.

Skrin jam tangan diperbuat daripada kaca nilam, menjadikannya hampir mustahil untuk pecah. Selain itu, skrin mempunyai pilihan sentiasa hidup supaya anda boleh menyemak semua pemberitahuan anda dan menjejaki lokasi anda semasa menerokai kawasan luar yang hebat.

Jam tangan ini juga menyediakan hayat bateri yang hebat selama 40 jam, dengan kebanyakan penderia didayakan. Ini bermakna walaupun anda berada di luar untuk tempoh masa yang lama, jam tangan anda tidak akan mati pada anda.

Jam tangan pintar itu penuh dengan ciri. Perkara yang menjadikan pembelian ini lebih berbaloi ialah hos data yang diberikannya kepada anda. Jika anda seorang atlet profesional dan ingin mengetahui perkara-perkara kecil di sebalik prestasi anda, data yang diberikan oleh jam tangan boleh membantu anda bertambah baik.

Satu-satunya isu yang mungkin anda hadapi dengan jam tangan ini ialah anda tidak boleh memuat naik laluan ke jam tangan itu sendiri. Anda perlu menggunakan apl pihak ketiga untuk ini.

Kebaikan

 • Kualiti binaan yang sangat baik
 • Jam tangan pintar yang baik untuk atlet profesional
 • Hayat bateri 40 jam

Keburukan

 • Laluan GPS tidak boleh dimuat naik

Semak pada: Amazon

6. Amazfit T-Rex Pro – Terbaik untuk keadaan cuaca yang melampau

Jam Tangan Pintar Amazfit T-Rex Pro dengan GPS

Jam pintar biasa yang anda temui untuk kegunaan harian tidak dimaksudkan untuk haba atau sejuk yang melampau. Untuk mengendalikan cuaca yang merosakkan sedemikian, anda memerlukan jam tangan pintar tugas berat. Di sinilah Amazfit T-Rex Pro memperkenalkan dirinya.

Perkara pertama yang anda perhatikan tentang jam tangan ialah kualiti binaannya. Badan jam tangan disembur dengan logam, meningkatkan ketahanan dan toleransi terhadap perubahan suhu. Selain itu, setiap jam tangan melalui 15 ujian gred tentera untuk menyemak keberkesanannya.

Apabila anda bergelut dengan banyak elemen, mengecas jam tangan pintar anda adalah perkara terakhir dalam fikiran anda. Nasib baik, T-Rex Pro bertahan selama 18 hari dengan sekali cas penuh. Selain itu, jam tangan pintar juga mengukur perkara seperti kadar denyutan jantung, tidur, tahap ketepuan oksigen darah dan cuaca. Ia juga kalis air sehingga 100m.

Walau bagaimanapun, jam tangan pintar mempunyai beberapa masalah sambungan. Alangkah baiknya jika pengeluar menyelesaikan masalah ini dalam kemas kini masa hadapan.

Kebaikan

 • Boleh bekerja dalam suhu yang sangat sejuk atau panas
 • hayat bateri 18 hari
 • Rintangan air 10 ATM

Keburukan

 • Mengalami masalah ketersambungan

Semak pada: Amazon | Belian terbaik

7. Fitbit Sense – jam tangan pintar sedia Covid-19

Jam Pintar Termaju Fitbit Sense dengan Alat untuk Kesihatan Jantung

Dengan pandemik Covid-19 mengubah cara kita mentafsir “normal”, menjaga kesihatan seseorang menjadi lebih penting berbanding sebelum ini. Jika anda benar-benar serius untuk memerhatikan perubahan kecil dalam kesihatan anda, anda boleh mempertimbangkan untuk melabur dalam Fitbit Sense.

Jam tangan melaksanakan asas dengan baik dengan Amazon Alexa dan Google Assistant terbina dalam peranti untuk membantu anda dengan pertanyaan, mesej, panggilan dan pemberitahuan anda. Terdapat juga GPS, mikrofon dan pembesar suara terbina dalam.

Di mana ia membezakan dirinya daripada jam tangan pintar lain ialah ciri kesihatan. Daripada paras oksigen darah kepada perubahan suhu kulit anda, Fitbit Sense membantu anda menjejaki dengan tepat walaupun perubahan terkecil. Terdapat juga aplikasi EDA Scan dan aplikasi ECG untuk tekanan dan pemantauan degupan jantung yang tidak teratur.

Walaupun ciri ini penting hari ini, GPS Sense nampaknya kurang ketepatan. Jika anda suka mengembara dan meneroka, saya tidak akan mengesyorkan jam tangan pintar ini untuk penjejakan lokasi.

Kebaikan

 • Alexa dan Google Assistant terbina dalam
 • GPS, mikrofon dan pembesar suara terbina dalam
 • Apl EDA Scan dan ECG berfungsi dengan baik
 • Perubahan suhu pada kulit boleh diukur

Keburukan

 • GPS tidak begitu tepat

Semak pada: Amazon | Belian terbaik

8. Amazfit GTS 2 Mini – Jam pintar bajet terbaik di bawah $100

Penjejak Kecergasan GPS Jam Tangan Pintar Mini Amazfit GTS 2

Kadangkala, anda tidak mempunyai $200 atau $300 untuk dibelanjakan pada jam tangan pintar. Sebaliknya, anda mungkin mahukan tawaran bagus di bawah $100. Jika begitu, lihatlah Amazfit GTS 2 Mini.

Alternatif Apple Watch ini disertakan dengan Alexa terbina dalam dan membantu anda dalam kerja harian anda, seperti menetapkan penggera dan membuat senarai beli-belah. Selain itu, syarikat itu mendakwa bahawa bateri bertahan sehingga 14 hari dengan sekali cas.

Jam tangan pintar menawarkan 5 kalis air ATM dan menjejaki kalori anda apabila anda berlari di sekeliling kolam. Terdapat lebih 70 mod sukan untuk menguji kecergasan anda dan memahami cara badan anda bertindak balas terhadap aktiviti yang berbeza.

Anda juga boleh mendapatkan pemantauan kadar jantung, pemantauan paras oksigen darah, tidur dan pemantauan tekanan dengan jam tangan pintar ini. Jika anda tertanya-tanya tentang kualiti binaan, jam tangan ini ringan pada 19.5g dan menampilkan skrin 2.5D pepejal yang memberikan paparan yang berbaloi.

Anehnya, alat pengukur langkah pada jam tangan mungkin bukan yang terbaik dalam segmennya. Jadi, jika mengira langkah anda adalah keutamaan, anda mungkin perlu mencari di tempat lain.

Kebaikan

 • Bawah $100
 • Rintangan air 5 ATM
 • Lebih 70 mod sukan
 • Skrin 2.5D
 • Ketepuan oksigen darah dan pemantauan tekanan adalah baik pada titik harga ini

Keburukan

 • Pedometer tidak tepat

Semak pada: Amazon

Industri jam tangan pintar pasti akan menjadi lebih besar dan lebih baik dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, pada masa ini, industri menyediakan beberapa barang boleh pakai yang hebat untuk anda cuba. Saya harap anda menyukai senarai alternatif Apple Watch terbaik ini.

Bagaimanakah pengalaman anda dengan jam tangan pintar? Apakah jumlah tertinggi yang anda akan belanjakan untuk jam tangan pintar dan mengapa? Beritahu saya dalam komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan Pintasan pada Apple Watch
 • Cara membuat Panggilan FaceTime pada Apple Watch
 • Petua dan helah Apple Watch yang berguna