Alternatif Google Drive Terbaik

49

Antara muka mesra pengguna Google menjadikan Google Drive pilihan utama untuk individu dan perniagaan. Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan pengurusan fail dan kerjasama yang selamat, anda mempunyai pilihan lain. Malah, banyak ciri yang ditawarkan dalam penyelesaian sandaran perkongsian fail lain adalah sama dengan Google Drive.

Alternatif Google Drive Terbaik

Dalam artikel ini, kami menamakan empat alternatif terbaik untuk Google Drive, yang merangkumi kebanyakan cirinya.

Alternatif

Cadangan kami untuk empat alternatif terbaik kepada Google Drive adalah seperti berikut:

 1. Kotak
 2. Dropbox
 3. Microsoft One Drive
 4. pCloud

Ciri Mesti Ada Perkhidmatan Storan Awan Kolaboratif

Keputusan kami adalah berdasarkan sama ada platform awan berkongsi ciri berikut dengan Google Drive. Ini amat penting bagi mereka yang bekerja dari jauh atau dalam pasukan.

Keserasian Cross Platform

Keempat-empat perkhidmatan perkongsian fail awan kami mempunyai keserasian dengan semua peranti, bermakna walaupun pasukan besar, semuanya bekerja dengan peranti dan sistem pengendalian yang berbeza, boleh mengakses versi terkini fail yang sama dalam masa nyata.

Penyegerakan Fail Automatik

Penyegerakan fail automatik mungkin merupakan ciri terpenting bagi perkhidmatan storan awan. Sebabnya, ia memastikan bahawa semua pengguna mana-mana maklumat yang dikongsi berada “di halaman yang sama.” Ini amat penting untuk rakan kongsi atau pasukan yang bekerjasama untuk mengedit dan memperhalusi kandungan yang sama.

Penyegerakan fail automatik juga memastikan bahawa semua peranti dan platform yang dimiliki oleh pengguna tunggal awan storan sentiasa “selaras.” Fail akan sentiasa dikemas kini dengan maklumat terkini, sama ada ia boleh diakses pada telefon pintar, tablet atau komputer meja.

Kerjasama Masa Nyata

Untuk setanding dengan Google Drive, semua pengguna perkhidmatan mesti boleh mengedit dan mengulas pada dokumen dalam masa nyata. Inilah yang menjadikan Dokumen Google sebagai ruang kerja yang cekap untuk pasukan.

Perkongsian Fail Tanpa Usaha

Seperti Google Drive, perkhidmatan awan mestilah selamat, tetapi juga membenarkan rakan usaha sama membuat pautan yang boleh dikongsi dengan mudah melalui e-mel atau teks.

Sejarah Versi

Google Drive juga membenarkan pengguna menawarkan sejarah versi Google Docs. Ini membantu pengguna menjejaki semua perubahan dan menghalang kehilangan draf dokumen, jadi tidak pernah berlaku gangguan komunikasi atau salah faham antara pasukan.

Storan Percuma

Google Drive menawarkan pengguna 15 GB ruang kosong, selagi mereka telah mendaftar untuk akaun Gmail dengan Google. Semua pilihan kami untuk alternatif terbaik kepada Google Drive juga menawarkan pelan percuma dan berbayar.

Empat Alternatif Google Drive Terbaik

Berikut ialah penilaian kami tentang empat alternatif Google Drive terbaik.

1. Kotak

Box ialah pilihan yang bagus untuk pengguna perniagaan yang mencari storan awan yang mengutamakan perlindungan dan keselamatan data. Penyelesaian storan awan yang mantap, ia pada asalnya dibangunkan untuk pengguna peribadi pada tahun 2005 dan kemudian memberi tumpuan kepada pengguna perniagaan pada tahun 2009. Platform ini juga menampilkan penyulitan lanjutan dan sesuai untuk perniagaan yang bekerja dengan pasukan besar dan maklumat sensitif.

Seperti Google Drive Box menawarkan antara muka mesra pengguna dengan kerjasama pasukan, perkongsian fail dan sejarah versi. Ia juga mempunyai versi percuma dengan storan awan percuma sebanyak 10GB selagi anda mengekalkan had saiz fail anda kepada 250GB.

Kebaikan

 • Penyulitan hujung ke hujung
 • Penjejakan aktiviti
 • Bersepadu dengan 400 penyepaduan perniagaan

Keburukan

 • Had saiz fail 250GB pada versi percuma

2. Dropbox

Dropbox mendahului Google Drive sebagai perintis dalam penyimpanan awan dan perkongsian fail. Ditubuhkan pada 2007, ia tidak banyak berubah sejak itu. Seperti Google, Dropbox menawarkan pengguna dengan kebenaran keupayaan untuk bekerjasama dari mana-mana sahaja. Seperti Dokumen Google, Dropbox menawarkan sejarah versi fail dan cara memulihkan fail yang hilang.

Dropbox menawarkan 2GB storan percuma dan juga pelan berbayar sehingga 3TB bagi setiap pengguna yang disertakan dengan tawaran “Cuba percuma selama 30 hari”.

Kebaikan

 • Kelajuan muat naik yang pantas
 • Saiz fail tanpa had
 • Bersepadu dengan beribu-ribu aplikasi

Keburukan

 • Menawarkan hanya 2B storan percuma
 • Mahal

3. Microsoft One Drive

Dahulu dikenali sebagai SkyDrive, perkhidmatan perkongsian fail Microsoft, kini dikenali sebagai Microsoft One Drive, membolehkan pengguna berdaftar berkongsi dan menyegerakkan fail. Disepadukan sepenuhnya dengan Microsoft Office Suite, yang merangkumi Microsoft Word, Excel, ia adalah perkhidmatan penstriman, e-mel, senarai Tugasan, kalendar dan banyak lagi.

Microsoft One Drive adalah percuma untuk sesiapa sahaja yang membeli komputer dengan Microsoft 365 dipasang dengan tiga pelan berbayar tambahan yang menawarkan storan daripada sehingga 100GB hingga 6TB.

Kebaikan

 • Penyulitan yang kuat melindungi data
 • Akses kepada fail boleh dihadkan
 • Satu klik perkongsian fail melalui e-mel

Keburukan

 • Had fail ialah 300,000 fail
 • Ia tidak boleh membuat sandaran fail PSP

4.pCloud

Ditubuhkan pada 2013, pCloud ialah penyelesaian storan awan yang lebih baharu dengan penyegerakan fail pantas, perkongsian fail media dan penyegerakan masa nyata. Ia juga menawarkan ciri yang dipanggil “folder crypto”, yang disulitkan pada hujung pelanggan. Malah pCloud, pembekal perkhidmatan, tidak mengetahui kandungan fail anda. Hanya pengguna boleh menyahsulitnya dengan Pas Kripto khas.

pCloud menawarkan storan percuma bernilai 10GB kepada pengguna hanya untuk mendaftar untuk pelan mereka, dan kemudian naik taraf kepada pelan seumur hidup yang murah. Semua ini bermakna anda tidak perlu lagi berurusan dengan pembayaran bulanan atau tahunan.

Kebaikan

 • Langganan seumur hidup yang murah
 • Fail boleh disediakan untuk tamat tempoh
 • Ciri penstriman
 • Mencipta senarai main

Keburukan

 • Sejarah versi dipadamkan selepas 30 hari pada versi percuma
 • Tidak mempunyai beberapa alat kerjasama
 • Tiada editor dokumen terbina

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggantikan Google Drive sepenuhnya dengan mana-mana alternatif Google Drive terbaik ini?

Mana-mana penyelesaian storan awan yang disyorkan boleh menggantikan versi percuma Google Drive anda. Walau bagaimanapun, tidak semua datang dengan loceng dan wisel bersepadu Google Drive seperti e-mel, perkhidmatan penstriman atau helaian excel. Adalah penting untuk menyelidik pelan percuma dan berbayar bagi keempat-empat alternatif Google Drive sebelum anda membeli.

Siapakah pemilik data yang disimpan pada awan?

Individu atau perniagaan yang membayar untuk storan awan, atau mempunyai kata laluan penyulitan, biasanya memiliki data pada awan. Mana-mana pembekal yang memberitahu anda sebaliknya tidak menawarkan anda platform selamat yang dijanjikan. Berhati-hati dengan mana-mana penyedia storan awan yang menuntut pemilikan data anda sebaik sahaja anda memuat naiknya ke awan mereka.

Adakah storan awan lebih selamat daripada menyimpan data pada komputer saya?

Storan awan jauh lebih selamat daripada menyimpan data pada cakera keras atau komputer kerana ia kurang terdedah kepada perisian tebusan. Data anda juga disimpan dengan selamat di awan jika perkakasan atau perisian anda berlaku ranap.

Apakah penyulitan awan?

Penyulitan awan ialah proses menukar data kepada kod sebelum ia boleh dipindahkan ke awan. Ini memesongkan data dalam fail anda dan menjadikannya tidak boleh dibaca kepada pengguna yang tidak dibenarkan dan perisian hasad sehingga anda mengakses fail anda dengan kata laluan anda.

Pilih Penyelesaian yang Sesuai dengan Fokus Anda

Alternatif Google Drive terbaik adalah yang sesuai dengan keperluan anda. Dropbox berfungsi dengan baik dengan pengguna peribadi yang memilih jenama yang mantap, manakala Box bagus untuk perniagaan. Microsoft One Drive adalah yang terbaik untuk pengguna Microsoft 365 dan pCloud sesuai dengan mereka yang memerlukan penyelesaian sandaran fail dengan penyulitan penuh. Semua pilihan ini berkongsi ciri kolaboratif dan penyegerakan fail yang menjadikan Google Drive begitu popular.

Adakah anda sedang mencari alternatif kepada Google Drive? Jika ya, penyelesaian manakah dalam artikel kami yang paling menarik minat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.