Amazon dalam Perbincangan untuk Menawarkan Pelan Telefon Murah dan Percuma di AS

16
eplistera AdobeStock 439883761
© eplisterra/Adobe Stock

Amazon dilaporkan sedang berusaha untuk menawarkan pelan telefon kos rendah untuk pelanggan Perdananya. Tawaran itu kini dikenali sebagai “Prime Wireless” dan dikhabarkan akan memasukkan peringkat pelan percuma sebagai tambahan kepada pilihan $10/bulan.

Menurut sumber Bloomberg, rundingan melibatkan pembawa telefon seperti Dish, T-Mobile, dan Verizon, yang akan menawarkan infrastruktur dan menara sel, untuk Amazon MVNO (pengendali rangkaian maya mudah alih). Perjanjian itu akan serupa dengan Google Fi Wireless Alphabet, yang menggunakan T-Mobile (dan pada masa lalu juga US Cellular).

Tidak mengejutkan, syarikat yang disebut itu menafikan sedang dalam rundingan, yang berpotensi menambah saingan kuat kepada kontrak tradisional dan pelan prabayar mereka.

Sumber Bloomberg tidak menyebut apa yang boleh ditawarkan pada pelan telefon tetapi menyebut harga bulanan yang boleh berubah daripada percuma kepada $10, yang jauh lebih rendah daripada purata bil telefon Amerika, yang dianggarkan sekitar $114/bulan, menurut sebuah WhistleOut laporan, atau bahkan $144/bulan, menurut JD Power.

Telefon Api Amazon dan aksesori

Telefon Api Amazon adalah salah satu kegagalan terbesar syarikat itu. / © NextPit

Amazon memasuki pasaran pembawa telefon boleh terbukti mengganggu, terutamanya bagi mereka yang telah mendaftar untuk Prime dan dengan penggunaan mudah alih yang rendah. Dan itu boleh meninggalkan kegagalan Fire Phone yang pahit dari hampir sembilan tahun lalu.

Adakah anda fikir Amazon boleh meyakinkan pembawa tradisional untuk mempunyai pesaing yang kuat (dan lebih murah) menggunakan rangkaian mereka? Adakah anda mempunyai kontrak dengan salah satu daripada 3 besar (AT&T, T-Mobile, Verizon) atau adakah anda pelanggan syarikat penerbangan serantau atau MVNO? Kongsi pendapat anda tentang kemungkinan kemasukan Amazon dalam pasaran pelan telefon dalam ulasan di bawah!