Amazon Melancarkan Hab Gema Pusat Rumah Pintar dan Rancangan Echo Baharu 8

24
Hab Amazon Echo
© Amazon

Apakah yang akan menjadi pusat kawalan di rumah pintar masa depan? Untuk Amazon, jawapannya jelas: Alexa dan paparan pintar. Dengan Amazon Echo Hub, gergasi eCommerce meletakkan satu lagi pertaruhan di pasaran, dan terdapat juga Echo Show 8 baharu untuk 2023. nextpit berada di tapak di Washington dan mempunyai beberapa kesan pertama untuk anda!

Walaupun Matter mengalami masalah tumbuh gigi: Dalam jangka masa panjang, rumah kita akan menjadi lebih pintar dan lebih berhubung—dan diharapkan lebih serasi terima kasih kepada standard terbuka. Tetapi bagaimanakah cara terbaik kita mengatur rumah pintar kita?

Hab Amazon Echo

Jawapan Amazon untuk soalan ini: Dengan Echo Hub. Ia lebih kurang tablet dalam format 8-inci yang anda boleh gantung pada dinding atau sediakan dengan pendirian. Anda kemudian boleh mengurus ekosistem rumah pintar anda pada papan pemuka yang boleh disesuaikan—daripada kamera kepada penderia suhu, suis lampu kepada rutin. Terima kasih kepada penderia inframerah, Hab Echo sepatutnya mengesan jika seseorang berada berdekatan dan kemudian dihidupkan secara automatik.

Antara muka rumah pintar Amazon Echo Hub

Di dinding, Amazon Echo Hub berfungsi sebagai pusat kawalan untuk rumah pintar anda. / © Amazon

Hab Echo menawarkan sokongan luas untuk—menurut Amazon—140,000 peranti berbeza. Piawaian termasuk Zigbee, Matter and Thread, Bluetooth, dan, sudah tentu, Wi-Fi. Malah port Ethernet tersedia—termasuk PoE. Terima kasih kepada Power over Ethernet (PoE), anda tidak perlu mengeluarkan kabel kuasa tambahan selain kabel rangkaian.

Amazon masih belum mendedahkan bila Echo Hub akan tersedia di pasaran, cuma ia akan “akhir tahun ini”. Harga runcit yang disyorkan pengeluar ialah $179.99 (€199.99 untuk Eropah).

Amazon Echo Show 8 (2023)

Sebagai tambahan kepada Echo Hub, terdapat juga Echo Show 8 baharu yang dipamerkan di acara Amazon di Washington. Paparan rumah pintar dikatakan menawarkan paparan yang lebih baik dan, di atas semua, paparan yang lebih responsif berbanding pendahulunya. Amazon juga menjanjikan kemajuan untuk bunyi. Persediaan pembesar suara baharu menyediakan lebih banyak kelantangan bunyi.

Sama seperti Echo Hub, Echo Show 8 baharu sepatutnya melaraskan kandungan yang dipaparkan pada skrin bergantung pada sama ada orang ramai berada di kawasan berhampiran atau agak jauh. Dengan cara ini, kandungan yang menarik dan mudah dibaca sentiasa dapat dilihat pada paparan. Kandungan Adaptif ini juga dijangka akan dilancarkan kepada model Echo Show 8 yang lebih lama (generasi ke-2 dan ke-3) pada bulan Oktober dan mencari laluan kepada peranti Echo lain awal tahun depan.

Amazon Echo Show 8 2023

Amazon Echo Show 8 menjanjikan bunyi yang lebih baik dan paparan yang lebih bagus. / © Amazon

Amazon Echo Show 8 baharu (Generasi Ke-4) ditetapkan untuk dilancarkan dalam warna putih dan antrasit, dengan prapesanan akan bermula tidak lama lagi dan penghantaran pada bulan Oktober. Harga runcit yang disyorkan untuk AS ialah $149.99 (€169.99 di Eropah), dan Amazon juga menawarkan pendirian boleh laras dengan port pengecasan USB-C sebagai pilihan.

Fungsi baharu untuk Alexa

Terdapat berita bukan sahaja dalam perkakasan tetapi juga dalam perisian. Sebagai contoh, Alexa sedang mempelajari beberapa helah baharu. Sebagai contoh, sepatutnya terdapat tindakan pantas widget baharu pada peranti Echo Show yang boleh diletakkan oleh pengguna terus di bahagian atas paparan peranti Echo Show yang serasi. Di samping itu, peranti atau kenalan yang kerap digunakan yang dipanggil melalui drop-in boleh dilabuhkan terus pada skrin utama. Bercakap tentang drop-in, kini terdapat pilihan untuk sari kata langsung untuk panggilan.

Pilihan tambahan untuk mencetuskan rutin juga baharu. Contohnya, “Alexa, selamat malam” yang ringkas boleh memulakan rutin yang mematikan semua lampu dan peranti di ruang tamu.

Bagaimanakah anda mengawal rumah pintar anda pada masa ini—dan bagaimanakah anda mahu mengawalnya pada masa hadapan? Saya menantikan pendapat anda dalam komen!


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya