Amazon Menyertai Pasaran Tablet Besar dengan Fire Max 11

47
Amazon Fire Max 11 01
© Amazon

Biasanya diabaikan dalam pasaran tablet Android yang tidak begitu glamour, keluarga Amazon Fire masih menjadi pilihan yang sangat popular dengan pembeli, biasanya disebabkan harga bawah tanah yang murah pada hari jualan. Hari ini, gergasi e-dagang itu mengumumkan tambahan baharu kepada keluarga tabletnya: Amazon Fire Max 11.

Seperti namanya, Fire Max 11 ialah abang kepada tablet Fire/Fire HD 7, 8 dan 10 inci sedia ada, membawakan skrin LCD 11 inci baharu. Kemuncak tablet baharu, paparan menampilkan resolusi 2000 x 1200 piksel, dengan nisbah bidang 5:3 dan 213 PPI. Amazon meletakkan Fire Max 11 baharu sebagai peranti penggunaan media, terutamanya untuk permainan dan video penstriman.

Walau bagaimanapun, lebih daripada skrin, pemproses itu juga disebut-sebut oleh syarikat, dengan pemproses okta-teras—seperti biasa, disediakan oleh MediaTek— MT8188J, dilengkapi dengan dua teras berprestasi tinggi dan enam teras kecekapan. Spesifikasi juga termasuk sokongan untuk Bluetooth 5.3 dan Wi-Fi 6, semuanya dibungkus dengan Fire OS 8 berdasarkan Android 11.

Seperti kebanyakan cip MediaTek terkini, Fire Max 11 serasi dengan PlayReady dan Widevine DRM, dan juga menyokong penyahkodan AV1 untuk sedikit penstriman kalis masa hadapan. Amazon nampaknya mengharapkan pengguna menggunakan media hanya pada orientasi landskap, melengkapkan Fire Max 11 dengan hanya dua pembesar suara, yang serasi dengan Dolby Atmos.

Amazon Fire Max 11

Amazon Fire Max 11 menjurus kepada penstriman video dan permainan dalam talian. / © Amazon

Pilihan memori mungkin kelihatan rendah, dengan 4 GB RAM dan 64 atau 128 GB storan. Yang terakhir, bagaimanapun, boleh dikembangkan dengan mudah menggunakan kad microSD dengan sehingga 1 TB. Jabatan kamera juga sederhana, dengan duo penderia 8 MP mengambil tugas fotografi di hadapan dan belakang.

  • Semak tablet Android terbaik di pasaran hari ini

Untuk bersaing dengan tawaran premium Samsung dan Apple (dan Google), Amazon telah menyediakan sejumlah besar aksesori untuk Fire Max 11, dengan sarung pilihan, stylus dan sarung papan kekunci untuk melindungi dan meningkatkan produktiviti. Oh, dan tablet Fire baharu ialah yang pertama menyepadukan penderia cap jari untuk mengawal akses kepada sehingga dua profil dewasa dan empat kanak-kanak.

Amazon Fire Max 11 tersedia untuk prapesanan di beberapa negara, dengan anggaran penghantaran untuk 14 Jun. MSRP tablet bermula pada $229.99 dengan iklan skrin kunci dan mencecah $379.99 dengan storan 128 GB, tiada iklan skrin kunci dan dengan himpunan sarung stylus+keyboard. Seperti biasa, jangkakan harga akan menjunam semasa Hari Perdana Amazon seterusnya—dikabarkan akan diadakan pada Julai.

  • Tiada YouTube? Ketahui cara memasang apl Google pada tablet Fire

Pernahkah anda mencuba tablet Amazon? Adakah anda fikir mereka menawarkan nilai yang baik untuk wang atau hanya iklan besar untuk produk Amazon yang lain? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah!

Sumber:
Amazon