Amazon Prime: Adakah Berbaloi Melanggan?

53
eplistera AdobeStock 439883761
© eplisterra/Adobe Stock

Amazon Prime ialah topik yang sering terlintas di fikiran semasa kita menghampiri Hari Perdana. Dan selepas kenaikan harga pada tahun 2022 dan kebimbangan tentang inflasi di seluruh dunia, anda mungkin bertanya sama ada patut mendaftar untuk langganan e-dagang. Kami akan mengumpulkan kelebihan utama Amazon Prime dalam artikel ini untuk membantu anda memutuskan sama ada ia berbaloi untuk membayar pelan tersebut.

  • Semak tawaran terbaik dari Amazon Prime Day 2023

Cukup lama untuk memandu di kebanyakan negara di seluruh dunia, Amazon Prime telah dicipta pada tahun 2005 untuk menawarkan penghantaran percuma untuk kebanyakan produk yang dijual oleh kedai dalam talian, semuanya untuk bayaran tahunan $79. Sejak itu, bukan sahaja harga dinaikkan hampir dua kali ganda kepada $139 setahun, faedah yang disertakan telah meningkat dengan ketara.

Apa yang disertakan dengan langganan Amazon Prime

Apabila Amazon berkembang melangkaui asal beli-belah dalam taliannya dan mula menawarkan perkhidmatan baharu—atau membeli yang sedia ada—begitu juga dengan faedah Perdana. Kelebihan utama Amazon Prime (kini) ialah:

Manfaat yang tersedia mungkin berbeza mengikut wilayah/negara yang anda tinggal, senarai di atas adalah sah untuk pelanggan akaun yang berpangkalan di AS dan mungkin tidak tersedia di wilayah lain.

Pakej penghantaran Amazon di anjung

Sesetengah bandar juga mempunyai penghantaran hari yang sama untuk pelanggan Amazon Prime. / © Gnans/Adobe Stock

Berapakah kos pelan Amazon Prime

Amazon menawarkan—sehingga Julai 2023—dua pilihan pembayaran untuk langganan Perdananya:

  • Pelan bulanan $14.99.
  • Pelan tahunan $139 (kira-kira $11.60 sebulan).

Seperti yang anda lihat, jika anda berhasrat untuk kekal dengan langganan Perdana, ia patut dibayar lebih awal untuk sepanjang tahun.

Bagaimana untuk mendapatkan diskaun langganan Amazon Prime

Amazon menawarkan diskaun besar untuk kumpulan terpilih di AS. Pada tarikh penerbitan, berikut ialah kumpulan yang boleh memohon harga istimewa Amazon Prime:

Untuk kedua-dua rancangan, Amazon memerlukan bukti kelayakan, yang boleh disemak pada halaman diskaun yang dipautkan di atas.

Adakah patut mendaftar untuk Amazon Prime?

Nilai Amazon Prime sebahagian besarnya bergantung pada tabiat membeli-belah anda. Jika anda seorang yang gemar membeli-belah dalam talian, biasanya di Amazon, maka membayar untuk Amazon Prime adalah tidak perlu. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk penonton pesta (dengan Prime Video), pendengar muzik kasual (dengan Music Prime), dan pemain PC (dengan Prime Gaming dan Twitch Prime).

Ingat bahawa beberapa faedah boleh dikongsi dengan ahli keluarga, dan anda juga boleh menumpukan membeli-belah dalam talian pada satu akaun Perdana untuk seluruh isi rumah.

Sebaliknya, terdapat juga hujah untuk tidak mendaftar untuk Amazon Prime. Contohnya, jika anda terutamanya membeli-belah di kedai batu bata atau tidak menyukai amalan perniagaan syarikat, walau apa pun amalan tersebut.

Pada akhirnya, mendaftar untuk Amazon Prime adalah keputusan yang sangat subjektif. Apakah pandangan anda tentang pelan peruncit dalam talian? Adakah anda menikmati faedahnya atau lebih suka menyokong vendor tempatan?