Anda telah menggunakan Apple AirPods Pro ALL anda salah! Inilah sebabnya

89
AndroidPIT airpods pro 19
© Ben Miller / NextPit

Menamakan fon kepala anda atau menetapkan butang hanyalah dua daripada cara anda boleh menyesuaikan AirPods Pro anda. Kami telah menyenaraikan lima helah yang boleh anda gunakan untuk mengubah suai AirPod anda mengikut pilihan anda.

Pintasan:

Seperti fon kepala wayarles lain, sambungan Bluetooth ialah ciri terpenting AirPods Pro. Untuk melaraskan ini, anda mesti meneruskan seperti berikut:

 1. Gunakan AirPods anda.
 2. Pergi ke Tetapan pada telefon mudah alih anda dan aktifkan sambungan Bluetooth pada peranti iOS atau iPadOS anda.
 3. Dalam senarai peranti, aktifkan butang di sebelah AirPods anda. Sekarang fon kepala sedia untuk main balik bunyi.

Temui pelbagai pilihan tetapan terus dalam tutorial video Apple ini:

Tindakan dilakukan dengan mengetik dua kali pada salah satu AirPod anda

Dengan ketik mudah AirPods anda, anda boleh memilih tindakan yang berbeza daripada AirPods Pro. Walau bagaimanapun, sebelum anda melakukan ini, anda harus memilih mana satu daripada dua fon telinga yang ingin anda gunakan untuk melakukan tindakan tersebut. Anda boleh melancarkan tindakan berikut dengan ini:

 • Sesetengah tindakan serasi dengan Siri, seperti memanggil fungsi suara untuk mengurus kandungan audio anda, menukar kelantangan atau melakukan tindakan lain yang mungkin.
 • Mula, hentikan atau jeda main balik audio.
 • Memainkan lagu seterusnya.
 • Melompat kembali ke lagu terakhir.

Untuk menetapkan pilihan mikrofon anda ke kiri, kanan atau automatik

Setiap fon telinga (dan oleh itu setiap AirPod) mempunyai mikrofon untuk digunakan untuk membuat panggilan telefon atau bercakap dengan Siri. Biasanya fungsi mikrofon ditetapkan secara automatik kepada kedua-dua fon kepala. Jika anda hanya memakai salah satu daripada dua AirPod, ia secara semula jadi akan digunakan sebagai mikrofon.

 • Kajian Apple AirPods Pro: hampir dengan kesempurnaan

Jika, walaupun menggunakan kedua-dua penyumbat telinga, anda hanya mahu menggunakan mikrofon pada salah satu daripadanya, anda juga boleh menetapkannya secara manual. Dengan cara ini, fon kepala yang diubah suai berfungsi secara kekal sebagai mikrofon. Ini juga terpakai jika anda mengeluarkannya dari telinga anda. Jika anda ingin menggunakan mikrofon secara automatik sekali lagi, anda perlu menetapkannya sendiri sekali lagi.

AndroidPIT airpods pro 23

Setiap AirPod mempunyai mikrofon untuk membuat panggilan telefon. / © NextPit

Tukar pengurangan hingar dengan meletakkan jari anda pada salah satu AirPods Pro

Dengan AirPods Pro, anda boleh memilih daripada tiga mod berbeza untuk melaraskan fon kepala anda agar sepadan dengan kelantangan persekitaran anda: “Ketelusan”, “pengurangan hingar aktif” dan “mati”. Jika anda meletakkan jari anda di sebelah kanan atau kiri AirPod, ia biasanya bertukar daripada pengurangan hingar aktif kepada mod lutsinar. Anda boleh melaraskan mod pengurangan hingar yang digunakan mengikut keperluan anda melalui tetapan. Begini cara melakukannya:

 1. Memanggil tetapan AirPods Pro pada paparan.
 2. Letakkan jari anda pada AirPods dan kemudian sentuh sama ada fon telinga kiri atau kanan untuk mengesahkan bahawa kawalan hingar dipilih.
 3. Memilih mod bunyi yang anda mahu gunakan dengan AirPods Pro anda. Jika anda telah mengkonfigurasi dua fon telinga dalam tetapan untuk bertukar antara mod yang berbeza, ini sentiasa digunakan untuk kedua-duanya. Ini bermakna anda hanya perlu mengetik salah satu daripada dua fon telinga untuk membuat perubahan pada kedua-dua AirPod.

Selain daripada mod yang berbeza, anda juga boleh melaraskan pilihan “tolak” fon kepala untuk menyambungkan Siri kepada mereka. Ini dilakukan sekali lagi melalui tetapan. Untuk melakukan ini, pilih AirPod Pro anda (kiri atau kanan) dalam Panel Tetapan, kemudian pilih Siri. Anda boleh menetapkan fungsi Siri pada salah satu daripada dua penyumbat telinga, manakala satu lagi mengawal pengurangan hingar anda. Praktikal, tidakkah anda fikir?

AndroidPIT airpods pro 17

Pengesanan AirPods Pro pada iPhone. / © NextPit

Dayakan atau lumpuhkan pengecaman telinga automatik

Biasanya AirPod akan mengesan jika anda mempunyainya di telinga anda dan memainkan muzik. Sama ada fon kepala meneruskan atau menghentikan main balik bergantung, seperti yang anda mungkin telah perasan, sama ada anda memakai dalam telinga atau telah menanggalkannya.

Jika pengecaman telinga automatik didayakan, peranti akan memainkan muzik hanya apabila AirPods Pro berada di telinga anda. Jika anda mematikan pengesanan, AirPods akan memainkan semula muzik itu kepada anda sama ada anda memakainya atau tidak.

Namakan semula AirPod anda

Jika anda ingin menamakan semula AirPods anda, ketik nama semasa. Kemudian masukkan nama baharu dan tetapkan kepada Selesai.

Pernahkah anda menemui petua dan helah yang menarik untuk Apple AirPods anda? Kongsi mereka dengan kami di bahagian komen di bawah.