Android 12: Cara Panel Privasi berfungsi

90
NextPit Android 12 1
© NextPit

Apabila saya menulis tanggapan pertama saya tentang Android 12 yang masih dalam beta 3, saya memastikan untuk menyerlahkan privasi sebagai salah satu ciri paling berkaitan versi sistem pengendalian mudah alih Google yang terkini. Dan memandangkan ketelusan nampaknya merupakan ciri terbaharu dalam Android 12, saya akan meneroka cara anda boleh mendapatkan yang terbaik daripada ciri Papan Pemuka Privasi dalam artikel ini bersama-sama dengan selok-beloknya.

Isi kandungan:

Papan Pemuka Privasi

NextPit Android 12 7

Anda kini lebih mengetahui apl mana yang menggunakan lokasi anda / © NextPit

Papan Pemuka Privasi ialah pilihan baharu yang telah disepadukan ke dalam Android 12. Dengan Papan Pemuka Privasi, anda boleh menyemak apl terbaharu yang mana telah mengakses pelbagai kebenaran seperti kamera, lokasi dan mikrofon dengan mudah. Dengan cara ini, lebih mudah untuk melihat kekerapan apl menggunakan komponen tersebut. Daripada skrin ini, anda juga boleh membatalkan kebenaran untuk menjadikan perkara lebih lancar dan lebih mudah.

Untuk melakukan ini, cuma akses tetapan sistem pada Android 12:

 1. Buka Tetapan Sistem.
 2. Navigasi ke pilihan Privasi.
 3. Buka Panel Privasi.
Papan Pemuka Privasi Android 12

Daripada tetapan, anda akan mempunyai lebih kawalan ke atas apl yang mengakses kebenaran secara tidak perlu pada telefon pintar anda / © NextPit

Daripada Panel Privasi, anda akan dapat menyemak aspek telefon pintar anda yang mempunyai apl diakses sepanjang 24 jam yang lalu. Betul, sistem akan menawarkan garis masa untuk setiap kebenaran yang diberikan. Melalui skrin ini, anda juga akan mempunyai pintasan ke tetapan kebenaran untuk setiap perkhidmatan, daripada fail dan media sehinggalah ke penderia badan.

Cara ini menjadikannya sangat mudah dan pantas untuk mengenal pasti apl tertentu yang memonopoli sumber telefon pintar dan, apabila menemui sebarang jenis penyalahgunaan yang tidak diingini, ia boleh membatalkan kebenaran yang dibenarkan sebelum ini. Selain itu, adalah mungkin untuk melumpuhkan beberapa ciri sistem dengan cepat dari panel pintasan pantas.

Panel Tetapan Pantas

NextPit Android 12 2

Daripada panel tetapan pantas, adalah mungkin untuk melumpuhkan ciri sistem seperti mikrofon dan kamera / © NextPit

Satu lagi tetapan pengoptimuman privasi boleh didapati daripada panel tetapan pantas dalam Android 12. Selain Lokasi, akses kepada kamera dan mikrofon kini boleh disekat dalam sekelip mata. Untuk berbuat demikian, hanya ikut arahan ini:

 1. Leret ke bawah untuk mendedahkan Bar Pemberitahuan penuh. Biasanya, anda perlu meleret dua kali, di mana leret pertama akan mendedahkan hanya baris pertama, manakala leret kedua akan mendedahkan senarai penuh pilihan.
 2. Ketik pada ikon berbentuk pensel di sudut kiri bawah panel Tetapan Pantas (ini mungkin berbeza dari satu model telefon pintar ke model yang lain).
 3. Cari pintasan Lokasi, Akses Mikrofon dan Akses Kamera dan alihkannya ke panel Tetapan Pantas.
 4. Setelah ini selesai, cuma klik pada pilihan untuk menyekat akses atau menyediakannya.
Togol Privasi Android 12

Panel pintasan pantas akan membolehkan anda mengunci mikrofon dan kamera dengan satu klik / © NextPit

Penunjuk penggunaan ciri telefon pintar

NextPit Android 12 10

Akses kepada kamera dan mikrofon boleh dikenali dengan cepat / © NextPit

Selain pilihan yang dinyatakan di atas, makluman penggunaan sumber sistem akan dikeluarkan daripada bar pemberitahuan Android 12 apabila apl menggunakan kamera atau mikrofon telefon. Perkara yang sama tidak berlaku apabila perkhidmatan menggunakan lokasi walaupun. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, ikon lokasi akan muncul dalam bar pemberitahuan, seperti yang boleh dilihat dalam Android 11 hari ini.

Sebaik sahaja ia dicetuskan, penunjuk penggunaan kamera atau mikrofon akan cepat menunjukkan ikon ciri yang sepadan yang sedang digunakan. Walau bagaimanapun, ia akan bertukar kepada titik hijau kecil dalam bar pemberitahuan di sudut kanan selepas beberapa ketika. Titik ini menunjukkan bahawa ciri sistem sedang digunakan oleh apl. Untuk mengenal pastinya, ikuti langkah ini apabila anda melihat titik hijau:

 1. Leret ke bawah untuk mendedahkan Bar Pemberitahuan penuh. Biasanya, anda perlu meleret dua kali, di mana leret pertama akan mendedahkan hanya baris pertama, manakala leret kedua akan mendedahkan senarai penuh pilihan.
 2. Titik akan berkembang menjadi bentuk ikon ciri yang sedang digunakan: sama ada kamera atau mikrofon.
 3. Ketik ikon komponen yang sedang digunakan dan tetingkap pop timbul akan mengenal pasti apl yang mengakses ciri tersebut.

Dari sini anda boleh mengakses tetapan kebenaran apl yang menyinggung perasaan dan membatalkan kebenaran aksesnya.

Titik hijau privasi Android 12

Titik hijau dalam bar pemberitahuan akan bertindak sebagai pengecam untuk penggunaan sumber mudah alih / © NextPit

Teras Pengiraan Peribadi Android

Akhir sekali, jika kita mempertimbangkan khabar angin terkini yang menunjukkan bahawa Google mungkin melancarkan model Pixel 6 dan Pixel 6 Pro baharu pada 13 September, pengumuman rasmi Android 12 akan menjadi sangat hampir. Seperti yang kita sedia maklum, barisan Pixel generasi keenam dihasilkan menggunakan pemproses baharu dan eksklusif Google: Tensor.

Antara ciri utama yang terdapat dalam SoC ini ialah fokus pada Kecerdasan Buatan (AI) dan Pembelajaran Mesin (ML), serta privasi yang dijamin oleh penyepaduan modul Titan M2.

Dari segi perisian, kami mempunyai teknologi “Android Private Compute Core”, yang melaksanakan pemprosesan maklumat peribadi dalam Android 12 secara tempatan pada telefon pintar itu sendiri. Ini menyediakan pengguna dengan partition selamat pada sistem, sama seperti yang digunakan untuk menyimpan kata laluan dan data biometrik, dengan memfokuskan pada pemprosesan data daripada ciri AI dan ML. Ini bermakna data kekal dalam ruang peribadi sementara masih tersedia untuk fungsi peringkat sistem.

Dan begitulah cara ciri seperti Kapsyen Langsung, Smart Replay atau Now Playing akan mengendalikan semua pemprosesan audio, kandungan dan bahasa pada peranti, yang diasingkan daripada rangkaian untuk melindungi privasi orang ramai. Dengan cara ini, anda boleh menerima cadangan berdasarkan interaksi anda dengan orang, apl dan kandungan secara peribadi.

Bagaimana ini dijamin? Setiap kali telefon pintar anda menyimpan maklumat untuk membuat cadangan yang diperibadikan, ia disulitkan sebelum disimpan. Jadi, telefon pintar tidak menyimpan sebarang maklumat yang digunakan untuk membuat cadangan peribadi kepada Akaun Google anda selain daripada maklumat yang digunakan untuk mengesyorkan apl. Ini kerana jika anda menukar telefon pintar, sistem masih boleh mengesyorkan aplikasi.

Dengan cara ini, semua maklumat disulitkan apabila sandaran dibuat. Selain itu, perlindungan Private Compute Core adalah sumber terbuka dan boleh diakses oleh seluruh komuniti keselamatan. Ciri ini juga boleh diakses terus dari tetapan sistem:

 1. Buka Tetapan Sistem.
 2. Navigasi ke Privasi > Teras Pengiraan Peribadi.
Teras Pengiraan Privasi Android 12

Teras Pengiraan Peribadi: setiap kali telefon menyimpan maklumat untuk membuat cadangan diperibadikan, ia disulitkan sebelum disimpan / © NextPit

Dari sini, anda boleh menyemak dan memahami maklumat yang disimpan terus pada telefon pintar anda, seperti sari kata video, podcast, audio dan panggilan, tindakan yang berkaitan dengan pemberitahuan anda atau cadangan teks. Ia juga melalui menu ini bahawa seseorang boleh melumpuhkan cadangan papan kekunci atau mengosongkan data yang telah dipelajari oleh sistem pengendalian sebelum ini.

Panel Privasi dan semua ciri yang dikenal pasti dalam artikel ini masih diuji dalam versi Beta 4 Android 12 (SPB4.210715.014), pada Pixel 3. Oleh itu, beberapa tetapan atau maklumat mungkin berubah dengan keluaran versi rasmi sistem pengendalian baharu, dan juga sangat bergantung pada model telefon pintar yang anda gunakan.

Jadi, apakah pendapat anda tentang berita berkenaan privasi dan ketelusan dalam ciri sistem pengendalian yang tersedia dalam versi Android seterusnya? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen!