Android 13: Segala-galanya tentang sistem operasi baharu Google

136
Kemas kini Android 13 NextPit
© NextPit

Android 13 adalah rasmi. Versi Android baharu sudah pun disediakan untuk telefon pintar Pixel 4 dan seterusnya. Adakah telefon anda akan menerima Android 13? Apakah perubahan dengan sistem baharu? Semak jawapan untuk soalan ini dan banyak lagi dalam artikel ini.

Android 13: Tarikh keluaran dan ketersediaan

 • Status semasa: Android 13 adalah rasmi.

Seperti yang dijanjikan, Google mengumumkan versi akhir Android 13 pada awal tahun ini. Pada 15 Ogos, pakej kemas kini mula dihantar terlebih dahulu untuk peranti Pixel. Seperti biasa, kemas kini akan tersedia dahulu untuk peranti Pixel Google dan kemudiannya akan tiba kepada pengeluar lain seperti Samsung, OnePlus, Motorola, Xiaomi dan lain-lain.

Android 13: Nama!

Walaupun Google tidak lagi menggunakan nama kod Android dalam kempen pemasaran rasmi selepas Android 10, sejak permulaan pembangunan Android 13 versi baharu itu dikenali secara dalaman sebagai Tiramisu. Walau bagaimanapun, ini bukan nama rasmi versi baharu, yang kekal hanya Android 13.

 • Telefon Google manakah yang sesuai untuk anda? Pixel 6a lwn Pixel 6 lwn Pixel 6 Pro dibandingkan

Android 13: Cara memasang versi baharu pada telefon anda

Mulai 15 Ogos, Android 13 hanya tersedia secara rasmi untuk telefon pintar Google Pixel—dari Pixel 4 hingga siri Pixel 6. Untuk memasang Android 13 pada telefon Google Pixel yang serasi ikut langkah berikut:

 1. Pada telefon Pixel anda: buka apl Tetapan.
 2. Pilih pilihan Sistem.
 3. Buka kemas kini Sistem.
 4. Ketik pada Semak kemas kini.
 5. Klik pada Muat turun dan pasang.
Tangkapan skrin menunjukkan cara memasang Android 13 pada Pixel 5

Cara memasang Android 13 pada telefon Pixel / © NextPit

Proses pemasangan mengambil masa beberapa minit, memerlukan muat turun dengan kira-kira 2 GB, beberapa penyediaan latar belakang dan fasa pengoptimuman. Kami mengesyorkan agar telefon sentiasa mengecas semasa proses, yang memerlukan peranti dimulakan semula.

Android 13: Ciri baharu

Fungsi pemilih foto

Pengguna kini mempunyai pilihan untuk tidak membenarkan apl mengakses keseluruhan galeri imej. Sistem ini memberi anda pilihan untuk memilih foto dan video tertentu yang akan kelihatan kepada apl. Dengan cara ini, Android memastikan perlindungan privasi yang lebih baik. Perubahan ini juga menyebabkan kebenaran baharu diperlukan untuk apl yang paling biasa untuk sekurang-kurangnya mengakses foto yang dipilih.

Kebenaran baharu untuk pemberitahuan apl dan akses media

Untuk melawan spam pemberitahuan, pengguna sudah mempunyai kawalan ke atas cara dan masa apl boleh menghantar makluman pada telefon Android mereka. Kini Android 13 menawarkan penyelesaian yang lebih baik, dengan kebenaran sistem untuk pemberitahuan, apl yang anda muat turun kini memerlukan kebenaran eksplisit anda untuk menghantar pemberitahuan.

Pindahkan dengan mengetik

Android 13 kini menawarkan pilihan untuk memulakan pemindahan fail antara peranti menggunakan NFC, sama seperti Android Beam yang lama dan baik. Walaupun Kongsi Berdekatan menawarkan penyelesaian yang serupa untuk tugas yang sama, Ketik untuk Pemindahan menggunakan antena NFC yang semakin popular (atau berkemungkinan UWB), untuk memindahkan foto, video dan dokumen lain antara telefon.

Tetapan Pantas Baharu dan pintasan pembaca kod QR

Menu Tetapan Pantas dalam lorek pemberitahuan kini menawarkan tiga pintasan baharu: “Pembetulan warna”, “Mod sebelah tangan” dan “Kod QR”. Yang terakhir ini membuka kamera dan membolehkan mengimbas kod dengan cepat walaupun dari skrin kunci.

Tetapan pantas gambaran keseluruhan Android 13

Alat Kod QR boleh dibuka daripada tetapan pantas skrin Kunci dalam Android 13 / © NextPit

Pintasan Pengguna, Tetapan dan Kuasa pada tetapan pantas kini berada di bahagian bawah

Dalam tangkapan skrin di atas (di sebelah kiri), anda juga boleh melihat bahawa pintasan untuk akaun Pengguna, Tetapan dan menu Kuasa telah dialihkan ke bahagian bawah skrin, bukannya tergantung di bawah pemberitahuan terakhir.

Ketik pantas kini boleh menghidupkan/mematikan lampu suluh

Popular dalam kalangan pembaca NextPit, ciri ketik pantas yang terdapat dalam telefon Pixel terbaharu kini termasuk satu ciri tambahan pada Android 13: pilihan untuk menghidupkan dan mematikan lampu suluh dengan mengetik pada bahagian belakang telefon.

Gambaran keseluruhan Android 13 lampu suluh ketik pantas

Aktifkan lampu suluh dengan cepat dengan mengetik belakang Pixel / © NextPit

Lebih banyak pilihan untuk menala getaran & haptik

Android 13 menambah dua pilihan baharu untuk menetapkan cara dan masa telefon bergetar. Tetapan boleh didapati dalam menu Getaran & haptik, yang kini memaparkan pilihan untuk getaran penggera dan getaran Media.

Gambaran keseluruhan Android 13 haptik getaran

Pada Pixel 6, semua pilihan getaran boleh diperhalusi, bukannya menawarkan togol hidup/mati mudah / © NextPit

Pemperibadian avatar pengguna telefon

Bagi beberapa orang yang bergantung pada ciri berbilang pengguna pada Android—yang malangnya dilumpuhkan oleh banyak jenama—, Android 13 menambah pilihan untuk menukar gambar profil. Dengan cara itu, setiap pengguna boleh mempunyai imej mereka sendiri, tidak perlu menggunakan siluet generik yang dibezakan hanya dengan warna.

Gambar profil gambaran keseluruhan Android 13

Ucapkan selamat tinggal kepada gambar profil hambar semasa / © NextPit

Saiz paparan dan saiz fon kini menggunakan satu menu

Sebelum ini, jika anda ingin menukar saiz paparan dan saiz teks, anda perlu menavigasi dan menukar tetapan dalam dua menu berbeza. Dengan Android 13 kedua-dua pilihan kini menduduki menu yang sama di bawah pilihan Paparan dalam apl Tetapan: Saiz paparan dan teks.

Ikhtisar Android 13 saiz paparan dan teks

Jadikan Android sebagai milik anda (atau sebagai tidak seimbang) seperti yang anda mahukan / © NextPit

Pemberitahuan papan klip di bahagian bawah skrin

Dengan Android 13, apabila anda menyalin teks atau imej ke papan keratan, sistem akan memaparkan coretan di bahagian bawah skrin. Ciri ini berfungsi sama seperti pengesahan tangkapan skrin pada Android 12, menawarkan untuk mengedit objek yang disalin dengan cepat.

Dan untuk mengelakkan sebarang akses yang tidak diingini kepada papan keratan anda, jika anda menyalin data sensitif seperti alamat e-mel, nombor telefon atau bukti kelayakan log masuk anda pada peranti anda, Android akan mengosongkan sejarah papan keratan anda secara automatik selepas satu tempoh masa.

snipper papan keratan gambaran keseluruhan Android 13

Coretan papan keratan gambaran keseluruhan Android 13 / © NextPit

Ciri lain pada Android 13

Selain itu, Android 13 menawarkan beberapa perubahan kecil lain:

 • Sokongan UWB yang dipertingkatkan, dengan lebih banyak ciri tersedia untuk pembuat peranti.
 • Sokongan untuk Audio Bluetooth LE dan Codec Komunikasi Kerumitan Rendah (LC3).
 • Pemilih output audio untuk Bahan Anda, menawarkan pilihan untuk memilih antara pembesar suara, telefon dan menetapkan kelantangan.

Android 13: Perubahan visual

Lebih banyak warna untuk Material You

Selepas perhatian diberikan kepada Material You—bahasa reka bentuk baharu Android 12—Google membawa konsep visual lebih jauh dengan Android 13. Sistem baharu ini menawarkan tujuh lagi pilihan penyesuaian, dengan pilihan warna yang lebih luas (dengan 16 pilihan berdasarkan kertas dinding yang digunakan , dan 16 warna asas). Kini, anda boleh menyesuaikan apl bukan Google untuk dipadankan dengan tema dan warna kertas dinding telefon anda.

 • Masih tanpa Android 12? Ketahui cara membawa reka bentuk visual ke telefon Android yang lebih lama

Tukar susun atur jam skrin kunci

Jika anda melihat cukup banyak gambar Pixel 6 dengan skrin kunci, anda mungkin perasan bahawa pada asasnya kesemuanya mempunyai reka letak biasa yang sama, dengan masa tertumpu pada skrin dengan reka letak 2×2 (jam di atas, minit di bawah). Android 13 mengubahnya dengan pilihan jam Dua baris baharu dalam menu Skrin kunci, yang meletakkan jam di penjuru kiri sebelah atas skrin (kunci).

Skrin kunci jam satu baris Android 13

Perubahan kecil, tetapi pilihan penyesuaian sentiasa dialu-alukan / © NextPit

Ikon aplikasi gelap dan terang

Kemas kini membawa satu lagi perubahan visual. Kini pembangun dapat menyesuaikan ikon aplikasi dengan tema telefon. Ini menghasilkan ikon aplikasi gelap dan terang.

Ikon apl Android 13

Ikon apl kini boleh dipaparkan dalam warna seragam! / © NextPit

Kalendar Google kini memaparkan hari dalam ikon apl

Dalam tangkapan skrin di atas anda boleh melihat satu lagi perubahan dalam Android 13, apl Kalendar Google kini memaparkan hari semasa secara dinamik, bukannya hanya menunjukkan “31”. Kemas kini mencerminkan ikon dinamik yang sama yang telah digunakan oleh apl Jam.

Pemberitahuan yang dimainkan kini mendapat reka bentuk semula dan bar kemajuan coretan

Perubahan kecil tetapi menarik dalam Android 13 tiba dalam pemberitahuan yang sedang dimainkan yang dipaparkan dalam lorek pemberitahuan dan skrin kunci. Lebih daripada menyerlahkan karya seni media, bar kemajuan kini bergelombang untuk memaparkan perkara yang telah dimainkan.

Pemberitahuan media gambaran keseluruhan Android 13

Apl media yang serasi kini memaparkan sedikit animasi pada bar kemajuan pemberitahuan / © NextPit

Android 13: Peranti dijangka mendapat kemas kini

Seperti yang biasa berlaku dengan setiap keluaran Android baharu, barisan Pixel Google adalah yang pertama mendapat versi baharu. Ketersediaan kemas kini untuk jenama dan model lain akan berbeza-beza, jadi kami mengesyorkan anda menyemak panduan kami tentang setiap dasar kemas kini pengeluar. Sekarang, untuk mengetahui sama ada peranti anda layak menerima Android 13, klik pada pautan berikut:

 • Semak model lain yang dijangka menerima Android 13
Google Pixel 6 lwn Pixel 5

Seperti biasa, telefon Pixel dijangka menjadi yang pertama menerima Android 13 / © NextPit


Artikel ini dikemas kini terakhir pada Ogos 2022.