Android 14 DP2 membawa penyesuaian pemberitahuan LED dan hayat bateri yang lebih baik

61
nextpit google pixel 7 depan
© NextPit

Google kini menghantar Pratonton Pembangun Android 14 yang kedua selepas keluaran pratonton pertama bulan lepas. Kemas kini terkini menambah beberapa penambahbaikan pada bahagian keselamatan dan pengoptimuman perisian serta penyesuaian kepada versi Android seterusnya.

Sama seperti garis masa Android 13, Pratonton Pembangun 2 ialah keluaran terakhir untuk pembangun sebelum versi beta dilancarkan kepada penguji awam, bermula dari bulan depan. Versi Android 14 terakhir dijangka akan dikeluarkan seawal bulan Ogos, walaupun ia akan mengambil masa beberapa bulan tambahan selepas itu untuk tiba pada telefon pintar anda, bergantung kepada pengeluar.

  • Jangan ketinggalan ini: Petua UI Samsung One untuk menguasai mana-mana telefon Galaxy.

Keselamatan dan bateri dipertingkatkan untuk peranti yang menjalankan Android 14 OS

Google terus memperkukuh keselamatan dan privasi pada Android 14. DP2 menambah kawalan untuk mengehadkan akses apl kepada foto dan video terpilih sahaja, walaupun masih terdapat pilihan untuk membenarkan akses kepada semua kandungan atau menyekat akses sepenuhnya. Selain itu, Google menjadikan Pengurus Kredensial API platform yang akan membantu memudahkan log masuk pengguna yang lebih cekap menggunakan kata laluan dan kekunci laluan untuk kedua-dua pembekal perkhidmatan dan pengguna akhir.

Begitu juga dengan pratonton pertama, telefon pintar dan tablet Android harus mendapat manfaat daripada proses latar belakang yang dioptimumkan dan pengurangan pemberitahuan tidak boleh ditolak. Akibatnya, ini akan menghasilkan hayat bateri yang lebih baik pada sebarang perkakasan.

Ciri dan perubahan Google Android 14 Developer Preview 2

Akses kebenaran baharu dan pilihan keutamaan wilayah ditambahkan pada Pratonton Pembangun Android 14 2 / © Google

Lebih banyak pilihan pemperibadian dan penyesuaian pada Android 14

Mengenai visual, bahagian untuk menggunakan LED kamera dan skrin untuk pemberitahuan akan ditambah. Ia akan membolehkan pengguna mendapatkan corak dan warna lampu LED tersuai yang akan meniru LED pemberitahuan yang terdapat dalam telefon lama.

Perubahan semasa pratonton kertas dinding turut diperkenalkan sebagai tambahan kepada widget skrin kunci sepintas lalu yang diperhalusi. Sementara itu, makmal emoji akan membenarkan kertas dinding boleh disesuaikan yang mula-mula akan tiba pada peranti Pixel melalui Android 14.

LED Pemberitahuan

LED Pemberitahuan / © NextPit

Pada masa yang sama, Keutamaan Serantau akan menerima peningkatan yang besar dari segi kebolehgunaan. Pengguna kini boleh menetapkan sistem penomboran, unit suhu dan hari pertama dalam minggu tanpa mengira lokasi mereka. Sebagai contoh, Negeri yang menetap di Eropah masih boleh bergantung pada sistem metrik.

Google berkata ia akan mengumumkan program Beta dalam beberapa minggu akan datang, dan ia akan memerlukan seseorang untuk mendaftar sebelum memuat turun dan menguji versi beta Android 14. Begitu juga, kami ingin mengetahui ciri dan perubahan baharu yang dilakukan pada sistem pengendalian akan datang. anda tidak sabar untuk menggunakan sepenuhnya.

Sumber:
Android