Android 14: Google untuk mengalih keluar pemuatan sisi bagi APK dan apl yang sudah lapuk

74
APK Nextpit APKMirror Aptoide
© NextPit

Google kini mungkin mempunyai cara yang lebih baik untuk memerangi apl perisian hasad dan meningkatkan keselamatan dalam telefon Android dan peranti lain. Perubahan kod baharu yang kelihatan menunjukkan bahawa keperluan API untuk OS Android 14 akan menjadi lebih ketat yang akan melumpuhkan pemuatan sisi fail APK yang sudah lapuk dan menyekat gedung apl dalam memasang apl tersebut.

Tahun lepas, Google meningkatkan sekatan pemuatan sisi dalam OS Android 13 di mana ia mengehadkan akses apl di luar Gedung Play serta mengalih keluar skop pembangun tidak tersenarai. Perubahan kod akan datang yang dikongsi oleh 9to5Google mendedahkan bahawa gergasi carian itu terus menjadikan keperluan API lebih ketat.

  • Jangan ketinggalan: Apl Android dan iOS teratas minggu ini

Versi Android sebelumnya telah membenarkan apl ketidakpatuhan dipasang secara manual. Google akhirnya meletakkan langkah tambahan seperti meningkatkan versi sasaran kepada Android 12 sebelum pembangun boleh menerbitkan apl mereka di Gedung Play. Walau bagaimanapun, masih terdapat jalan keluar lain untuk apl ini dipasang selagi pengguna dapat memasang apl itu lebih awal.

Dalam Android 14 OS, Google akhirnya menangani beberapa isu dengan menyekat sepenuhnya pengguna daripada memasang aplikasi yang sudah lapuk. Ia juga akan melumpuhkan pemasangan manual melalui pemuatan sisi apl atau fail APK yang tidak memenuhi keperluan. Lebih penting lagi, Google akan menyekat gedung apl pihak ketiga daripada memasang dan memberikan akses kepada apl ini.

Sebagai nota sumber, perubahan itu akan membantu syarikat dalam banyak cara. Tetapi faedah yang paling penting termasuk mengurangkan bilangan serangan perisian hasad dan meningkatkan keselamatan pada peranti Android, terutamanya pada peranti yang menjalankan versi sistem pengendalian yang lebih lama.

Google bersedia untuk mengumumkan Android 14 OS mungkin bersama Pixel Tablet dan Pixel 7a pada Persidangan Pembangun I/O yang akan datang pada musim bunga. Pada masa yang sama, pembangun akan diberikan akses awal untuk menguji perisian tersebut sebelum keluaran awam pada akhir tahun ini.

Melalui: 9to5Mac
Sumber:
Kajian Android