Android 15 ada di sini: Ini adalah Beberapa Ciri Baharu

17
nextpit google pixel 8 belakang depan
© nextpit

Seperti jam, Google telah mengeluarkan pratonton pertama Android 15 untuk pembangun. Binaan pertama memfokuskan pada perubahan sistem manakala kebanyakan perubahan visual yang ketara akan tiba dengan versi beta pertama yang ditetapkan untuk tersedia pada bulan April. Berikut ialah beberapa sorotan kemas kini Google yang akan datang yang digelar sebagai Upside Down Cake.

  • Panduan muktamad: Semua yang anda perlu tahu tentang Android 15 OS

Dalam jadual Android baru-baru ini, ia telah menjadi jadual tetap untuk Google untuk pratonton lelaran utama Android seterusnya dalam tempoh ini diikuti dengan versi beta dan kemudian keluaran muktamad pada musim gugur. Sudah tentu, ia masih bergantung pada jadual penggunaan pengeluar, jadi ketersediaan untuk setiap jenama akan berbeza-beza.

Namun begitu, jika anda berminat untuk mengetahui sama ada peranti anda disokong untuk mendapatkan kemas kini Android 15, anda boleh menyemak senarai peranti Android 15 kami yang komprehensif di sini.

Perkara baharu pada Pratonton Pembangun OS Android 15 1

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pratonton Android 15 yang pertama membawa perubahan sistem dalaman dengan tumpuan pada keselamatan dan privasi dan pembangun boleh menguji dan menyelesaikannya untuk binaan Android 15 seterusnya. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa tidak akan ada petunjuk tentang perkara yang boleh dijangkakan oleh pengguna biasa dalam keluaran akhir dengan semua ciri telah diperhalusi dan disempurnakan.

Antara perubahan yang paling ketara ialah Android 15 membenarkan apl pihak ketiga menggunakan sepenuhnya perkakasan kamera, termasuk kawalan dan mod, dalam peranti. Ini bermakna aplikasi seperti Instagram dan TikTok boleh mendapatkan kualiti imej dan video yang setanding dengan apl kamera utama. Ini juga akan menambah kawalan dalam apl yang lebih maju yang memberikan lebih ramai pengguna keupayaan untuk mengubah suai metrik kamera seperti pencahayaan dan warna.

Samsung telah melakukan peningkatan perisian yang serupa kepada Galaxy S24 (semakan) dan Galaxy S24 Ultra (semakan) yang mana imej Ultra HDR boleh diambil dan dilihat menggunakan Instagram.

Kanta telefoto 10x dalam Samsung Galaxy S24 Ultra telah digantikan dengan kanta telefoto 5x.

Samsung Galaxy S24 Ultra telah meninggalkan kanta telefoto 10x berbanding kanta telefoto 5x. Selain itu, Ultra HDR datang kepada apl pihak ketiga. / © nextpit

Satu lagi ciri Android 15 baharu yang sudah tersedia pada peranti Samsung melalui One UI sedang mencipta pintasan pasangan aplikasi pada skrin utama. Pada asasnya, anda boleh mencipta sepasang apl dan melancarkan ini membuka kedua-dua apl itu sekali gus, yang berguna apabila berbilang tugas.

Terdapat juga rakaman skrin separa atau tersuai dengan Android 15. Untuk pengetahuan kami, ciri baharu ini membolehkan pengguna memilih dan merakam kawasan tertentu apl dan bukannya meliputi keseluruhan apl dan tetingkapnya.

Dari segi keselamatan dan prestasi, Android 15 menambah API baharu untuk menyokong prestasi permainan dinamik. Maksudnya bagi pengguna akhir ialah pengalaman terma yang lebih baik dan lebih dioptimumkan apabila bermain tanpa memerlukan alat permainan tambahan seperti apl penggalak. Pada masa yang sama, perisian ini memperkenalkan keselamatan fail menggunakan tandatangan kriptografi tersuai.

Jika anda tidak sabar-sabar untuk menguji beberapa ciri ini, anda tidak perlu menunggu lama, walaupun. Google merancang untuk mengeluarkan beta pertama untuk penguji awam pada bulan April.

Sumber:
Google