Android 15: Apakah Seterusnya untuk Sistem Telefon Google?

10
nextpit Android 15 alpha
© nextpit

Kami masih beberapa minggu lagi daripada tanda rasmi pertama Android 15, tetapi terdapat beberapa tanda di sana sini daripada sistem pengendalian mudah alih baharu, termasuk nama kod pencuci mulutnya. Semak di bawah perkara yang diharapkan daripada OS mudah alih 2024 Google, telefon yang akan dikemas kini dan beberapa ciri yang sedang diusahakan.

Kebanyakan syarikat masih sibuk bekerja mengemas kini telefon mereka kepada Android 14, tetapi kemajuan berterusan untuk pembangun Droid tidak boleh menunggu. Selepas beberapa kemas kini yang lebih kecil dalam Android 13 dan 14, kami dengan berhati-hati menjangkakan Google akan membawa perubahan yang lebih ketara pada tahun 2024. Pihak pejabat yang pesimis mempertaruhkan ia hanya akan membawa runtuhan ciri AI…

Tarikh keluaran Android 15

Keluaran Android mengikut jadual yang agak konsisten: Pratonton pembangunan dilancarkan pada bulan Februari, beta datang sekitar Musim Bunga (di Hemisfera Utara), Musim Panas membawa calon keluaran, dan versi stabil dilancarkan pada September atau Oktober, bersama-sama dengan Pixel baharu keluarga telefon.

Semasa kami menghampiri binaan pembangunan pertama, Google akan menerbitkan peta jalan yang lebih khusus kepada Android 15. Tetapi ia tidak sepatutnya berubah banyak daripada tahun-tahun sebelumnya.

Jadual keluaran Android yang lalu

Versi Pengumuman / Pratonton Beta Lepaskan Calon Keluaran stabil
Android 15 (2024)
Android 14 (2023) Februari (DP1) April Jun (Beta 3) Oktober
Android 13 (2022) Februari (DP1) April Julai (Beta 4) Ogos
Android 12 (2021) Februari (DP1) Mungkin September (Beta 5) Oktober
Android 11 (2020) Februari (DP1) Jun Ogos (Beta 3) September
Android 10 (2019) Mac (Beta 1) Mac Ogos (Beta 6) September
Android 9 Pie (2018) Mac (DP) Mungkin Julai (Beta 4) Ogos

Android 15: Bagaimana ia dipanggil? Pencuci mulut?

Kami tahu Google kembali kepada hanya menggunakan nombor untuk versi sistemnya, tetapi tradisi nama panggilan pencuci mulut diteruskan di kalangan pasukan pembangunan, di mana semuanya bermula, selepas semua.

Selepas Kek Upside Down eksotik Android 14, Android 15 akan memastikan perkara mudah, dengan a nama pencuci mulut telah disahkan pada bulan Mac 2023: Aiskrim vanilla.

aiskrim vanila pada mangkuk

sedap! / © Pixel-Shot/Adobe Stock

Tetapi seperti yang dinyatakan di atas, jangan harap untuk melihat Google menggunakan nama kod pencuci mulut dalam bahan pemasaran rasmi. Syarikat itu dijangka berpegang pada penjenamaan “Android 15” yang ringkas dan mudah.

Satu lagi tradisi sekolah lama yang akan kembali pada tahun 2024 ialah patung Android, Android 14 mendapat patung Kek Terbalik seperti yang dikongsi oleh Dave Burke, naib presiden kejuruteraan Google. Dan Ais Krim Vanila tidak sepatutnya berbeza.

Android 14 Patung kek terbalik

Hirisan nenas di bahagian bawah, sama seperti gambar di atas. / © davey_burke/Twitter

Android 15: Ciri baharu

Tanpa keluaran pembangunan lagi—secara tradisinya bermula pada bulan Februari—, kami tidak mempunyai bukti konkrit tentang ciri Android 15 yang akan datang. Tetapi beberapa kemas kini umum boleh diperhatikan pada kedua-dua repositori sumber terbuka (AOSP) Android dan beberapa ujian ciri yang berterusan. Sebahagian daripadanya mungkin dibatalkan, ditangguhkan kepada kemas kini besar lain pada masa hadapan, atau hanya disepadukan ke dalam kemas kini biasa seterusnya.

Pemilihan fail awan untuk Pemilih Foto

Didedahkan oleh Mishaal Rahman di Android Authorityperubahan kecil ini akan membenarkan apl yang menggunakan Pemilih Foto asli untuk perkongsian media mempunyai akses kepada imej yang disimpan pada storan awan Google Photos, dan bukannya hanya bergantung pada fail setempat.

Tangkapan skrin yang menunjukkan akses storan awan Google Photos untuk apl.

Pengguna akan dapat memberikan akses storan awan foto kepada apl. / © Mishaal Rahman/Android Authority

Mereka yang mempunyai telefon storan besar mungkin tidak melihat banyak perbezaan, tetapi ciri baharu ini boleh membantu ramai pengguna dengan model storan rendah yang bergantung pada sentiasa memunggah fail ke storan dalam talian. Ciri ini berkemungkinan boleh diedarkan melalui Perkhidmatan Google Play dan mungkin tidak terikat dengan Android 15.

Sokongan Benang dan NFC yang dipertingkatkan

Mishaal Rahman juga mendedahkan bahawa kedua-dua Thread (digunakan oleh Matter) dan penyepaduan rangkaian NFC pada Android akan dialihkan ke Talian Utama Projek. Perubahan itu bermakna dalam amalan bahawa kemas kini masa hadapan untuk kedua-dua protokol pada Android akan dikendalikan bukan sahaja oleh kemas kini versi OS penuh (cth dari Android 14 hingga 15), tetapi juga melalui kemas kini Perkhidmatan Google Play. Kaedah yang sama digunakan untuk sokongan Bluetooth, UWB dan Wi-Fi pada Android.

Penyepaduan itu masih menunggu pengesahan, tetapi sejak ia dikesan pada Mei 2023, terdapat kemungkinan besar ia boleh berlaku dengan Android 15.

Pengendalian fail .pkpass yang lebih baik

Satu lagi perubahan latar belakang yang sepatutnya mempengaruhi beberapa orang secara langsung ialah perubahan dalam cara Fail .pkpass dikenal pasti dalam Android. Juga dilihat oleh Rahman, perubahan itu terdiri daripada memberi mereka jenis mime yang berbeza. Dalam praktiknya, apl seperti Apple Wallet pada Android boleh menyepadukan dengan lebih baik dan mengendalikan fail pkpass—yang digunakan untuk tiket, pas dan kegunaan lain—tanpa perlu menyokong kod keras seperti yang dilakukan apl hari ini.

Ruang Persendirian untuk menyembunyikan apl

Tangkapan skrin menunjukkan ciri Ruang Persendirian yang sedang dijalankan untuk melindungi apl.

Pilihan khas apl boleh disembunyikan di bawah kata laluan. / © Mishaal Rahman/Android Police

Ciri yang ditemui dalam banyak kulit tersuai nampaknya sedang berfungsi untuk Android 15, Private Space mencipta senarai apl yang boleh dilindungi oleh kata laluan atau ciri biometrik dan serupa dengan Folder Selamat Samsung. Didedahkan melalui Android Police oleh (teka siapa) Mishaal RahmanSpace menyembunyikan apl dan pemberitahuannya di bawah profil yang dilindungi kata laluan, tanpa perlu membuat pengguna baharu sepenuhnya pada tetapan peranti.

Android 15: Peranti yang dijangkakan

Seperti yang biasa berlaku dengan setiap keluaran Android baharu, barisan Pixel Google akan menjadi yang pertama mendapatkan versi baharu. Keluaran Android biasanya ditetapkan masa dengan barisan penjanaan Pixel baharu, jadi jangkakan untuk melihat keluarga Pixel 9 keluar dari kilang dengan versi Android baharu.

Kulit belakang Google Pixel 8 diserlahkan

Google Pixel 8 sepatutnya menerima Android 15 pada hari pertama. / © nextpit

Mengikuti dasar kemas kini Google, Android 15 sepatutnya tersedia untuk Pixel 5a dan model yang lebih baharu. Ketersediaan kemas kini untuk jenama dan model lain akan berbeza-beza, jadi kami mengesyorkan anda menyemak panduan kami tentang setiap dasar kemas kini pengeluar:

  • Berapa lamakah setiap jenama Android mengemas kini telefon pintarnya?

Dua kemas kini Android yang lalu adalah agak kecil selepas kemas kini Bahan Android 12 Anda yang besar. Apakah pendapat anda tentang peningkatan sistem yang lalu? Adakah anda fikir kemas kini OS tidak sepenting mereka? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah dan ikuti nextpit Facebook dan Twitter untuk dimaklumkan tentang ciri baharu, keluaran pembangunan dan sokongan peranti!